Τι θα γίνει αν η Τουρκία βρει κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε οιαδήποτε περιοχή κάνει γεώτρηση;

Ένα ερώτημα που προκύπτει και είναι καίριο είναι το τι θα συμβεί διεθνώς, εάν η Τουρκία καταφέρει να βρει σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων ακόμη και σε περιοχές όπου κάνει ή θα κάνει παράνομες γεωτρήσεις;

Του Στέλιου Φενέκου
υποναυάρχου ε.α. - προέδρου Κοινωνίας Αξιών

ΣΗΜ: Χωρίς να έχουν αντιδράσει αποτελεσματικά (ώστε να είναι απαγορευτική η γεώτρηση) οι θιγόμενοι από τις παράνομες πράξεις της.

Το ερώτημα αυτό θα πρέπει να το απαντήσουμε από τώρα ως χώρα που στηρίζεται εν πολλοίς στη διεθνή υποστήριξη (κρατών, συμμαχιών και οργανισμών).

Επίσης έχω εξηγήσει με άλλα άρθρα γιατί μία μικρή χώρα οφείλει να λειτουργεί προνοητικά και να είναι σε μεγαλύτερη ετοιμότητα για τις αλλαγές στο διεθνές περιβάλλον, περισσότερο προνοητικά και με ετοιμότητα μάλιστα από μία μεγάλη χώρα που έχει στρατηγικά αποθέματα να αναλώσει και κυρίως πολιτικά-οικονομικά-στρατιωτικά-διπλωματικά αποθέματα ισχύος.

Οι δυσμενείς εκτιμήσεις λένε ότι η πολιτική των μεγάλων αλλά και της ΕΕ θα αλλάξει εάν βρει σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων, όπου και αν είναι αυτά και οι ενέργειες τους θα τείνουν να αμβλύνουν τα οιαδήποτε προβλήματα με την θιγόμενη χώρα, με πιέσεις για υποχωρήσεις εις βάρος της και υπέρ της Τουρκίας (όπως είναι εύκολα κατανοητό λόγω συμφερόντων).

Στην καλύτερη περίπτωση (και πλέον απίθανη) να πιέσουν για μία συμφωνία συνεκμετάλλευσης και καταχρηστικά πάντα εις βάρος του θιγόμενου, αφού η Τουρκία δε θα δέχεται συμβιβασμούς.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, ο Ερντογάν θέλει απεγνωσμένα να βρει σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Επί αυτής της προοπτικής έστησε όλη την πολιτική του κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο (αλλά και στην Μαύρη Θάλασσα) με τις αντιπαλότητες και παρανομίες που προωθεί με τις συμφωνίες και τις καταχρηστικές διεκδικήσεις εις βάρος των συμφερόντων άλλων χωρών.

Και αυτό γιατί αφενός έχει αντιληφθεί ότι μία χώρα ενεργειακά ανεξάρτητη αποκτάει μεγάλο κύρος και αποδοχή στο διεθνές περιβάλλον πόσο μάλλον όταν καταστεί και εξαγωγέας ενέργειας την σημερινή εποχή της ενεργειακής αστάθειας (που όπως φαίνεται και από τα βήματα πίσω στα μέτρα για το περιβάλλον θα κρατήσει για πολλά χρόνια).

Προωθεί μάλιστα τις ενέργειές του σε πολλά διαφορετικά πεδία κάλυψης των ενεργειακών αναγκών του πρωτίστως, με πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, με εναλλακτικές μορφές ενέργειας και οπωσδήποτε με αγωνιώδεις έρευνες για υδρογονάνθρακες όχι μόνο στην Ανατ. Μεσόγειο και Μαύρη θάλασσα αλλά και σε χώρες της Αφρικανικής Ηπείρου (με τις συμφωνίες και συνεχείς επαφές που δημιουργεί).

Γι' αυτό άλλωστε γιγάντωσε την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων και τον τομέα Ενέργειας, με αρμοδιότητες, μέσα (σύγχρονα ερευνητικά σκάφη, Γεωτρύπανα και προσωπικό), ώστε να καταστεί αυτόνομη η Τουρκία στους τομείς αυτούς.

ΚΑΤΑΛΗΓΟΝΤΑΣ

Εάν θα κάνει έρευνες ουσιαστικές για γεωτρήσεις στη συνέχεια στην Ανατολική Μεσόγειο και στην περιοχή του Τουρκολυβικού μνημονίου, θα τις κάνει εκεί που υπάρχουν ήδη σοβαρές ενδείξεις για εύρεση κοιτασμάτων.

Ο βασικός του σκοπός δεν θα είναι να προκαλέσει και μόνο, και να αναλώσει δυναμική και πόρους για απλές προκλήσεις.

Θα είναι να δημιουργήσει προϋποθέσεις ενισχυτικές της αγωνιώδους πολιτικής του να καταστεί η Τουρκία ενεργειακά ανεξάρτητη και αυτός σοβαρός συνομιλητής στον παγκόσμιο ενεργειακό σχεδιασμό που βρίσκεται σε αναθεώρηση.

Και αυτό θα το κάνει οπωσδήποτε με συνέπεια και προσεκτικά βήματα αξιοποιώντας τα τετελεσμένα που έχει δημιουργήσει και τα στρεβλά νομικά επιχειρήματά του. Αυτό που εμείς θεωρούμε απλή πρόκληση και μάλιστα περιστασιακή και προσωρινή είναι καλά μελετημένη ενέργεια δημιουργία τετελεσμένων και προετοιμασίας κάθε επόμενου βήματος στην πολιτική που αναλύθηκε πιο πάνω.

Γι' αυτό επιμένω σε κάθε δημόσια εκφορά του λόγου μου και με διεξοδική παράθεση των επιχιερημάτων μου στην κατάλληλη, επαρκή, έγκαιρη, προνοητική, συνεκτική  διεργασία με στιβαρή νομική επιχειρηματολογία και έγκαιρες ενέργειες κατοχύρωσης των δικαιωμάτων μας σε όλα τα επίπεδα, πέραν κάθε στρατιωτικής ή άλλης προετοιμασίας μας, που οπωσδήποτε αποτελούν την βάση διασφάλισης της ακεραιότητας της χώρας μας και της υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail