Το Ισραήλ θα έκανε ένα μη αναστρέψιμο γεωστρατηγικό λάθος εξοπλίζοντας το Κίεβο;

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ μόλις προειδοποίησε το Ισραήλ να μην στείλει όπλα στο Κίεβο αφού ο υπουργός Διασποράς του Εβραϊκού Κράτους Nachman Shai ζήτησε από τη χώρα του να περάσει επιτέλους τον Ρουβίκωνα ως απάντηση στην αναφορά της Washington Post (WaPo). για το Ιράν που φέρεται να ετοιμάζεται να δώσει στη Μόσχα βαλλιστικούς πυραύλους. Είπε πως μια τέτοια κίνηση θα «κατέστρεφε όλες τις διακρατικές σχέσεις μεταξύ των εθνών μας», κάτι που είναι ασφαλώς αλήθεια και επομένως θα ήταν ένα μη αναστρέψιμο γεωστρατηγικό λάθος που το Τελ Αβίβ δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Μόλις στα τέλη του περασμένου μήνα ο Ζελένσκι προσποιήθηκε ότι σοκαρίστηκε την άρνηση του Ισραήλ να στείλει τα πλευρικά του συστήματα αεράμυνας, τους υπολογισμούς πίσω από τους οποίους εξήγησα εκτενώς σε προηγούμενο άρθρο. Αυτό το κομμάτι παραθέτει επίσης κάποιες από τις προηγούμενες εργασίες μου νωρίτερα αυτό το έτος σχετικά με τις ανατροπές και τις στροφές των ρωσο-ισραηλινών σχέσεων που οι αναγνώστες μπορεί να εκτιμήσουν να αναθεωρήσουν για κρίσιμες γνώσεις. Εν συντομία, το Τελ Αβίβ συνειδητοποίησε σοφά ότι η υπέρβαση της κόκκινης γραμμής της Μόσχας στον πόλεμο αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ σε αυτήν την πρόσφατα αποκατεστημένη παγκόσμια δύναμη μέσω της Ουκρανίας θα μπορούσε να προκαλέσει το Κρεμλίνο να δώσει στο Ιράν μια λευκή κάρτα στη Συρία επειδή επιτέθηκε στο Ισραήλ με πληρεξούσιο.

Μέχρι αυτό το σημείο, η Ρωσία περιόριζε το Ιράν μέσω έμμεσων τρόπων που σχετίζονται με την επιρροή του Σύρου συμμάχου της για να αποθαρρύνει τέτοιες επιθέσεις καθώς και «διευκολύνοντας παθητικά» τα κυριολεκτικά εκατοντάδες χτυπήματα του Ισραήλ εναντίον του IRGC και της Χεζμπολάχ κάθε φορά που φέρεται να άρχιζαν να αποθηκεύουν όπλα στην Αραβική Δημοκρατίας για αυτό ακριβώς το σενάριο (ανεξάρτητα από το αν αυτό εγκρίθηκε σιωπηρά από τη Δαμασκό). Οι ΗΠΑ προσπάθησαν νωρίτερα να προκαλέσουν μια ρωσο-ισραηλινή διαίρεση σχετικά με τις επίμαχες δραστηριότητες της Εβραϊκής Υπηρεσίας σε αυτή τη Μεγάλη Δύναμη της Ευρασίας.

Αυτή η εικόνα παραμένει σχετική υπό το φως των τελευταίων εντάσεων στις σχέσεις τους που συνδέονται με τον υπουργό Shai που κάλεσε τη χώρα του να οπλίσει το Κίεβο ως απάντηση στην τελευταία δημοσίευση της WaPo. Η πιθανή αποστολή ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη ζώνη της σύγκρουσης μπορεί στην πραγματικότητα να είναι απλώς ένα ψεύτικο πρόσχημα πληροφοριακού πολέμου για κάτι που η ολοένα και πιο αντιδημοφιλής κυβέρνηση συνασπισμού μπορεί να σχεδίαζε να κάνει εδώ και λίγο καιρό, ώστε να συμπέσει με την προοπτική των τεταμένων βουλευτικών εκλογών την 1η Νοέμβριο, ο οποίος θα μπορούσε ενδεχομένως να επιστρέψει στην εξουσία τον Μπέντζαμιν («Μπίμπι») Νετανιάχου εάν χάσει όπως κάποιοι αρχίζουν να περιμένουν ότι μπορεί να συμβεί.


Αυτό το σενάριο «έκπληξης του Οκτώβρη» θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη χειραγωγημένη κλιμάκωση των εχθροπραξιών με αντιπρόσωπο Ισραήλ-Ιράν στη Συρία με σκοπό να παρουσιαστούν οι κατεστημένοι ως υποτιθέμενοι «ισχυροί για την εθνική ασφάλεια», η τεχνητά κατασκευασμένη αντίληψη της οποίας θα είχε σκοπό να «λαθροκυνήσει» ορισμένους της βάσης του Μπίμπι μακριά του, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο συνασπισμός θα διατηρήσει την εξουσία. Αυτή η σειρά γεγονότων θα μπορούσε να ξεκινήσει από το Ισραήλ που στέλνει όπλα στο Κίεβο, κάτι που μπορεί να ωθήσει τη Ρωσία να αφήσει το Ιράν να κάνει ό,τι θέλει εναντίον του Ισραήλ μέσω της Συρίας, δημιουργώντας έτσι το πρόσχημα για μια μεγάλη ισραηλινή εκστρατεία βομβαρδισμών στην περιοχή.

Αυτό θα ήταν από μόνο του εξαιρετικά επικίνδυνο για την περιφερειακή σταθερότητα, ειδικά εφόσον το Ιράν θα μπορούσε να ζητήσει αναμενόμενα από τους συμμάχους του της Αντίστασης στον Λίβανο να συμμετάσχουν άμεσα στη μάχη, οδηγώντας έτσι πιθανώς σε μια πολύ μεγαλύτερη σύγκρουση. Το προνόμιο για το αν θα συμβεί αυτό ή όχι είναι καθαρά του Ισραήλ, το οποίο θα μπορούσε να υπολόγισε λανθασμένα πως θα μπορούσε να περιορίσει την κλιμάκωση που οι αρχές του συνασπισμού του θα μπορούσαν κάλλιστα να δρομολογήσουν στο προσεχές μέλλον για πολιτικούς εγχώριους λόγους σε βάρος των συμφερόντων εθνικής ασφάλειας της χώρας τους.

Για να τα θίξουμε αυτά, αναφέρονται απλώς στο ότι το Ισραήλ διατηρεί τη λεγόμενη «ψυχρή ειρήνη» μεταξύ αυτού και του Ιράν (συμπεριλαμβανομένων των τοπικών αντιστασιακών συμμάχων της Ισλαμικής Δημοκρατίας, όπως η Χεζμπολάχ) για όσο το δυνατόν περισσότερο, μέχρι/εκτός εάν το Τελ Αβίβ μπορέσει να ανακτήσει τον ολοένα και πιο χαμένο προβάδισμα του στρατού του έναντι του αντιπάλου της. Αυτή η παρατήρηση βασίζεται στην τελευταία συμφωνία που μόλις σύναψε το Ισραήλ με τον Λίβανο για αμφισβητούμενη θαλάσσια επικράτεια, η οποία μιλά για την επιθυμία του Τελ Αβίβ να διατηρήσει το status quo, τουλάχιστον προς το παρόν. Τούτου λεχθέντος, είναι δυνατόν να φανταστεί κανείς πως οι λεγόμενοι «σκληροπυρηνικοί» θα μπορούσαν να προβάλουν τα δικά τους επιχειρήματα σχετικά με το γιατί το Ισραήλ πρέπει να «ταρακουνήσει» την περιοχή.

Η διάσπαση των ΗΠΑ με τους κοινούς ηγέτες Σαουδικής Αραβίας και Εμιράτων του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) σχετικά με τις τελευταίες περικοπές παραγωγής τους στον ΟΠΕΚ+ που συμφώνησαν να συντονίσουν με τη Ρωσία, σε συνδυασμό με υποψίες για τις μακροπρόθεσμες περιφερειακές στρατιωτικές-στρατηγικές προθέσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν. Η συνεχής επιθυμία να διαπραγματευτεί μια νέα πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, θα μπορούσε να δημιουργήσει την πειστική αντίληψη ότι το «παράθυρο ευκαιριών» του Ισραήλ για να ανακτήσει το πλεονέκτημά του έναντι της Ισλαμικής Δημοκρατίας εξαντλείται γρήγορα. Αυτή η νοοτροπία θα μπορούσε να κάνει ορισμένους από τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων να απελπίζονται να φλερτάρουν με πολύ επικίνδυνα σενάρια.

Αντικειμενικά μιλώντας, θα ήταν μη αναστρέψιμο γεωστρατηγικό λάθος για το Ισραήλ να θέσει σε κίνηση το αναλυόμενο σενάριο με το οποίο διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία του ψευδούς προσχήματος για να δικαιολογήσει την κλιμάκωση του πολέμου με το Ιράν στη Συρία. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η προκύπτουσα δυναμική μπορεί να ελεγχθεί και η προβλέψιμη έξαρσή τους θα μπορούσε ακόμη και να οδηγήσει τις ΗΠΑ να ξεκολλήσουν το Ισραήλ λόγω των ιδιοτελών εγχώριων πολιτικών υπολογισμών των κυβερνώντων Δημοκρατικών ενόψει των ενδιάμεσων θητειών του Νοεμβρίου, φοβούμενοι δικαίως ότι κάποιος άλλος ξένος πόλεμος που θα μπορούσε να στρέψει το κοινό περαιτέρω εναντίον τους.

Προς το παρόν, παρά την τεράστια πίεση της Δύσης πάνω τους και τους επικίνδυνους εγχώριους πολιτικούς υπολογισμούς ορισμένων μελών του κυβερνώντος συνασπισμού, τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ αναμφισβήτητα εξυπηρετούνται καλύτερα με τη διατήρηση του περιφερειακού στρατιωτικού-στρατηγικού status quo έναντι του Ιράν. Η μονομερής διατάραξη αυτού λόγω της πίεσης των ΗΠΑ και των βραχυπρόθεσμων εκλογικών εκτιμήσεων θα ήταν ένα μη αναστρέψιμο γεωστρατηγικό λάθος που θα μπορούσε ακόμη και να θέσει σε κίνδυνο την ύπαρξη του εβραϊκού κράτους στο χειρότερο σενάριο, επομένως πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail