Αναλυτής επισημαίνει το βασικό λάθος των «βασιλιάδων του δολαρίου»

qimono / pixabay
Freepen.gr - Το χρηματοπιστωτικό σύστημα, που βασίζεται στην κυριαρχία του δολαρίου, βρίσκεται υπό την απειλή σοβαρής αποσταθεροποίησης, δήλωσε στο πρακτορείο Prime ο Μιχαήλ Βασίλιεφ, επικεφαλής αναλυτής της Sovcombank.

Το κύριο πρόβλημα για το σύστημα με επίκεντρο το δολάριο είναι τώρα ένας συνδυασμός παραγόντων όπως η μεγάλη ποσότητα συσσωρευμένου χρέους και τα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού, σημειώνει ο ειδικός.

«Γεωπολιτικές αντιθέσεις, συσσωρευμένα χρέη, παγκόσμιος πληθωρισμός, διογκωμένες φούσκες των τιμών των περιουσιακών στοιχείων στη Δύση, η ταχεία σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες - αυτοί οι παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν αποσταθεροποίηση του παγκόσμιου δολαροκεντρικού χρηματοπιστωτικού συστήματος τα επόμενα τρίμηνα», προειδοποίησε ο Βασίλιεφ.

Σύμφωνα με τον ειδικό, η παγκόσμια οικονομία μπορεί να βρεθεί σε μια κατάσταση παρόμοια με τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930 ή τον στασιμοπληθωρισμό της δεκαετίας του 1970. Εκείνη την εποχή, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ήδη αποποιηθεί μέρος των υποχρεώσεών τους προς τους εταίρους για να σώσουν τη δική τους οικονομία. Ένα τέτοιο σενάριο δεν αποκλείεται αυτή τη φορά, πιστεύει η πηγή του πρακτορείου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail