Η χειμερινή επίθεση του Πούτιν

«Κάθε νεκρός Ρώσος και Ουκρανός σε αυτόν τον πόλεμο, κάθε οικογένεια οπουδήποτε στον κόσμο που υφίσταται τις συνέπειες αυτού του πολέμου, κάθε επιχείρηση που κλείνει λόγω της οικονομικής ζημιάς που προκαλεί αυτός ο πόλεμος και του αυξημένου κινδύνου πυρηνικής εξόντωσης, όλα αυτά είναι η αμερικανική κυβέρνηση έκανε." Twitter @KimDotcom

MIKE WHITNEY - unz.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Proxy War - Πόλεμος μεσολάβησης (ορισμός) – ένας πόλεμος που υποκινείται από μια μεγάλη δύναμη που η ίδια δεν εμπλέκεται.

Τα κέρδη της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης αντιμετωπίστηκαν από μια ευρέως αναμενόμενη ρωσική κλιμάκωση. Στις 21 Σεπτεμβρίου, σε μια σπάνια εθνική ομιλία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την κινητοποίηση 300.000 εφέδρων που θα κληθούν να υπηρετήσουν στον πόλεμο στην Ουκρανία. Τις τελευταίες εβδομάδες, ο ρωσικός στρατός έχει υποστεί μια σειρά αποτυχιών λόγω της έλλειψης επαρκούς ανθρώπινου δυναμικού στο χώρο της μάχης. Με απλά λόγια, οι Ρώσοι δεν είχαν αρκετά μάχιμα στρατεύματα για να εκτελέσουν την αποστολή τους ή να υπερασπιστούν την τεράστια περιοχή που προσαρτήθηκε πρόσφατα από τη Μόσχα. Η Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση της Ρωσίας [SMO - Special Military Operation] δε σχεδιάστηκε ποτέ για να καταλάβει και να κατέχει μεγάλες εκτάσεις ουκρανικού εδάφους. Στην ουσία, το SMO ήταν μια αστυνομική επιχείρηση με στόχο τον εντοπισμό και την εξάλειψη των ουκρανικών δυνάμεων που βομβάρδιζαν και σκότωναν Ρώσους που ζούσαν στην ανατολική Ουκρανία. Μετά από πολυάριθμες συγκρούσεις με προοδευτικά τάγματα εκπαιδευμένα από το ΝΑΤΟ, είναι σαφές πως η Ρωσία χρειάζεται σημαντικές ενισχύσεις για να ανατρέψει τις ουκρανικές δυνάμεις και να επιβάλει ένα προστατευτικό πλέγμα ασφαλείας γύρω από τις νέες επαρχίες της. Οι επικριτές της Ρωσίας θεωρούν την υποστελέχωση ως ένδειξη στρατιωτικής ανικανότητας, αλλά, στην πραγματικότητα, η Μόσχα απλώς προσαρμόζεται σε μια ρευστή κατάσταση στην οποία και τα δύο μέρη συνεχίζουν να αυξάνουν το διακύβευμα. Ακολουθεί ένα απόσπασμα από μια ανάρτηση του Big Serge στο Substack που βοηθά να ξεκαθαρίσουμε τι συμβαίνει:

Από όλους τους φαντασμαγορικούς ισχυρισμούς που έχουν γίνει για τον Ρωσο-Ουκρανικό Πόλεμο, λίγοι είναι τόσο δύσκολο να πιστευτούν όσο ο ισχυρισμός ότι η Ρωσία σκόπευε να κατακτήσει την Ουκρανία με λιγότερους από 200.000 άνδρες. Πράγματι, μια κεντρική αλήθεια του πολέμου που οι παρατηρητές πρέπει απλώς να καταλάβουν είναι το γεγονός πως ο ρωσικός στρατός ήταν πολύ λιγότερος από την πρώτη μέρα …. Στα χαρτιά, η Ρωσία έχει δεσμεύσει μια εκστρατευτική δύναμη λιγότερων από 200.000 ανδρών, αν και φυσικά αυτή η πλήρης ποσότητα δεν ήταν στην πρώτη γραμμή στον ενεργό αγώνα τελευταία.

Η ανάπτυξη ελαφριάς δύναμης σχετίζεται με το μάλλον μοναδικό μοντέλο υπηρεσίας της Ρωσίας, το οποίο έχει συνδυάσει «στρατιώτες με σύμβαση» - τον επαγγελματικό πυρήνα του στρατού - με μια ομάδα εφέδρων που δημιουργείται με ένα ετήσιο κύμα επιστράτευσης…. Η μετάβαση από ένα σοβιετικό σχέδιο επιστράτευσης σε μια μικρότερη, πιο αδύνατη, έτοιμη επαγγελματική δύναμη ήταν αναπόσπαστο μέρος του νεοφιλελεύθερου καθεστώτος λιτότητας της Ρωσίας σε μεγάλο μέρος των χρόνων του Πούτιν.

…. Αυτή η ρωσική συμβατική δύναμη μπορεί ακόμα να επιτύχει πολλά, στρατιωτικά μιλώντας – μπορεί να καταστρέψει τις ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, να προκαλέσει όλεθρο με πυροβολικό, να εισβάλει σε αστικούς οικισμούς στο Ντονμπάς και να καταστρέψει μεγάλο μέρος του γηγενούς δυναμικού πολέμου της Ουκρανίας. Δεν μπορεί, ωστόσο, να διεξάγει έναν πολυετή ηπειρωτικό πόλεμο ενάντια σε έναν εχθρό που τον υπερτερεί κατά τουλάχιστον τέσσερα προς ένα, και ο οποίος συντηρείται με πληροφορίες, διοίκηση και έλεγχο και υλικό που είναι πέρα ​​από την άμεση εμβέλειά του…

Απαιτείται ανάπτυξη περισσότερης δύναμης. Η Ρωσία πρέπει να ξεπεράσει το νεοφιλελεύθερο στρατό λιτότητας. Έχει την υλική ικανότητα να κινητοποιήσει τις απαραίτητες δυνάμεις – έχει πολλά εκατομμύρια στη δεξαμενή εφέδρων της, τεράστια αποθέματα εξοπλισμού και εγχώρια παραγωγική ικανότητα που καλύπτεται από τους φυσικούς πόρους και το δυναμικό παραγωγής του ευρασιατικού μπλοκ που έχει κλείσει τις τάξεις γύρω του. Αλλά θυμηθείτε – η στρατιωτική επιστράτευση είναι επίσης πολιτική κινητοποίηση». (“ Πολιτική με άλλα μέσα; Πούτιν και Κλάουζεβιτς” , Μεγάλες σκέψεις του Σερζ, Υποστοίβα)

Οι επικριτές της Ρωσίας, φυσικά, θα απορρίψουν αυτήν την εξήγηση ως ανοησία, ακόμη κι έτσι, η κλήση 300.000 εφέδρων δείχνει ότι οι στρατηγοί του Πούτιν συνειδητοποιούν πως δεν μπορούν να επιτύχουν τους στρατηγικούς τους στόχους μόνο με μια «εκστρατευτική δύναμη» αλλά πρέπει να προσαρμοστούν στις αλλαγές στο έδαφος. Και αυτό ακριβώς κάνουν. Ενισχύουν τις δυνάμεις τους σε μια εποχή που το ποσοστό αποδοχής του κοινού από τον Πούτιν είναι στο εντυπωσιακό 77%. Έτσι, ενώ μια προηγούμενη επιστράτευση αναμφίβολα θα είχε ευρεία καταδίκη και απόρριψη, η μεγάλη πλειοψηφία των Ρώσων υποστηρίζει τώρα πλήρως την πολιτική. Με απλά λόγια, ο Πούτιν έχει κερδίσει τις καρδιές και τα μυαλά του ρωσικού λαού. Τους έπεισε ότι η χώρα, οι παραδόσεις, ο πολιτισμός και η ζωή τους αντιμετωπίζουν μια άνευ προηγουμένου υπαρξιακή απειλή. Δείτε περισσότερα από τον Big Serge:

Ο Πούτιν και οι γύρω του αντιλήφθηκαν τον Ρωσο-Ουκρανικό Πόλεμο με υπαρξιακούς όρους από την αρχή. Είναι απίθανο, ωστόσο, πως οι περισσότεροι Ρώσοι το κατάλαβαν αυτό….

Αυτό που συνέβη τους μήνες μετά τις 24 Φεβρουαρίου είναι μάλλον αξιοσημείωτο. Ο υπαρξιακός πόλεμος για το ρωσικό έθνος ενσαρκώθηκε και έγινε πραγματικότητα για τους Ρώσους πολίτες. Οι κυρώσεις και η αντιρωσική προπαγάνδα –δαιμονοποιώντας ολόκληρο το έθνος ως «όρκ»– έχει συσπειρώσει ακόμη και αρχικά δύσπιστους Ρώσους πίσω από τον πόλεμο, και το ποσοστό αποδοχής του Πούτιν έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Μια βασική δυτική υπόθεση, ότι οι Ρώσοι θα στραφούν εναντίον της κυβέρνησης, έχει αντιστραφεί. Τα βίντεο που δείχνουν τα βασανιστήρια Ρώσων αιχμαλώτων από Ουκρανούς, Ουκρανούς στρατιώτες που καλούν Ρωσίδες μητέρες για να τους πουν κοροϊδευτικά ότι οι γιοι τους είναι νεκροί, Ρωσικά παιδιά που σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς στο Ντόνετσκ, χρησίμευσαν για να επικυρώσουν τον σιωπηρό ισχυρισμό του Πούτιν πως η Ουκρανία είναι δαιμονισμένο κράτος. Ότι πρέπει να ξορκιστεί με ισχυρά εκρηκτικά… Η κυβέρνηση της Ουκρανίας (σε διαγραμμένα τώρα tweets) ισχυρίστηκε δημόσια πως οι Ρώσοι είναι επιρρεπείς στη βαρβαρότητα επειδή είναι μια φυλή μιγάδων με ασιατικό αίμα που αναμείχθηκε». (Big Serge, Substack)

Εν ολίγοις, τα κατεστημένα μέσα ενημέρωσης και η πολιτική τάξη του έκαναν τη δουλειά του Πούτιν πιο εύκολη, πείθοντας ακόμη και τους αριστερούς Ρώσους ότι τα δυτικά έθνη –με επικεφαλής τις ΗΠΑ– περιφρονούν οτιδήποτε ρωσικό και είναι αποφασισμένα να καταστρέψουν τη χώρα τους και να υποτάξουν το λαό τους. Εδώ είναι ο Πούτιν:

Θέλω να τονίσω ξανά πως η αχόρταγη στάση και αποφασιστικότητά τους να διατηρήσουν την απεριόριστη κυριαρχία τους είναι οι πραγματικές αιτίες του υβριδικού πολέμου που διεξάγει η συλλογική Δύση εναντίον της Ρωσίας. Δε θέλουν να είμαστε ελεύθεροι. θέλουν να γίνουμε αποικία. Δε θέλουν ίση συνεργασία. Θέλουν να λεηλατήσουν. Δε θέλουν να μας δουν μια ελεύθερη κοινωνία, αλλά μια μάζα άψυχων σκλάβων … Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι στο παρελθόν, οι φιλοδοξίες της παγκόσμιας κυριαρχίας έχουν επανειλημμένα καταρρεύσει ενάντια στο θάρρος και την ανθεκτικότητα του λαού μας. Η Ρωσία θα είναι πάντα Ρωσία. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τις αξίες μας και την Πατρίδα μας.

Ποτέ δε συμφωνήσαμε και δε θα συμφωνήσουμε ποτέ με τέτοιο πολιτικό εθνικισμό και ρατσισμό. Τι άλλο, αν όχι ρατσισμός, εξαπλώνεται η Ρωσοφοβία σε όλο τον κόσμο; Ποια είναι, αν όχι ρατσισμός, η δογματική πεποίθηση της Δύσης πως ο πολιτισμός και η νεοφιλελεύθερη κουλτούρα της είναι ένα αδιαμφισβήτητο μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσει ολόκληρος ο κόσμος;…

Σήμερα, παλεύουμε για να μην περάσει ποτέ από το μυαλό κανένας ότι η Ρωσία, ο λαός μας, η γλώσσα μας ή ο πολιτισμός μας μπορούν να διαγραφούν από την ιστορία. Σήμερα, χρειαζόμαστε μια ενωμένη κοινωνία, και αυτή η ενοποίηση μπορεί να βασίζεται μόνο στην κυριαρχία, την ελευθερία, τη δημιουργία και τη δικαιοσύνη. Οι αξίες μας είναι η ανθρωπιά, το έλεος και η συμπόνια». (Ομιλία για την ένταξη των νέων περιφερειών στη Ρωσία , Vladimir Putin, Unz Review)

Σύμφωνα με τον Πούτιν, η συλλογική Δύση θέλει να λεηλατήσει τη Ρωσία, να υποδουλώσει τον λαό της και να δημιουργήσει μια αποικία της οποίας ο πλούτος μπορεί να απορριφθεί από τυραννικούς μεγαλομανείς και ξένους κερδοσκόπους. Η ανελέητη επίθεση των μέσων ενημέρωσης σε Ρώσους αθλητές, μελετητές, επιστήμονες, μουσικούς και ακόμη και επιχειρηματίες ενίσχυσε την άποψη των απλών Ρώσων ότι έχουν μπει στο στόχαστρο ενός βίαιου και εκτός ελέγχου δυτικού συνασπισμού που σκοπεύει να επιφέρει τον ίδιο θανατηφόρο θάνατο- πλήγμα στη Ρωσία που έκαναν στο Ιράκ, τη Λιβύη, το Αφγανιστάν και αμέτρητα άλλα έθνη. Τα αυξανόμενα ποσοστά δημοτικότητας του Πούτιν υπογραμμίζουν το γεγονός πως οι περισσότεροι Ρώσοι πιστεύουν ότι η απειλή είναι πραγματική και η μάχη πρέπει να ενταχθεί. Δείτε περισσότερα από τον Big Serge:

«Ο Πούτιν πέτυχε το σχέδιό του για επίσημη προσάρτηση του παλιού ανατολικού χείλους της Ουκρανίας. Αυτό έχει επίσης νομικά μετατρέψει τον πόλεμο σε υπαρξιακό αγώνα. Περαιτέρω πρόοδοι της Ουκρανίας στα ανατολικά είναι τώρα, στα μάτια του ρωσικού κράτους, μια επίθεση σε κυρίαρχο ρωσικό έδαφος και μια προσπάθεια καταστροφής της ακεραιότητας του ρωσικού κράτους. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η υπερπλειονότητα των Ρώσων υποστηρίζει την υπεράσπιση αυτών των νέων εδαφών με οποιοδήποτε κόστος». (Υποστοίβα)

Η ταχύτητα με την οποία ο Πούτιν προσάρτησε τις τέσσερις περιοχές στην Ουκρανία υποδηλώνει ότι ο πραγματικός σκοπός της δράσης υπερβαίνει κατά πολύ την επέκταση των δυτικών συνόρων της Ρωσίας. Ο πραγματικός λόγος που ο Πούτιν έσπευσε να λάβει το μέτρο ήταν να αλλάξει ριζικά τους κανόνες εμπλοκής. Περιττό να πούμε ότι μια Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση είναι διαφορετική πραγματικότητα από την υπεράσπιση της δικής του κυρίαρχης επικράτειας. Με άλλα λόγια, ο πραγματικός σκοπός του δημοψηφίσματος ήταν να δείξει ότι «τα γάντια είναι κλειστά» και πως η Ρωσία πρόκειται να απαντήσει στις επιθέσεις της Ουκρανίας με απροσδόκητη αγριότητα. Εδώ είναι πάλι ο Σερζ:

Έχει επιτευχθεί πολιτική συναίνεση για μεγαλύτερη κινητοποίηση και μεγαλύτερη ένταση. Τώρα το μόνο που μένει είναι η εφαρμογή αυτής της συναίνεσης στον υλικό κόσμο της γροθιάς και της μπότας, της σφαίρας και του κελύφους, του αίματος και του σιδήρου».

….. Η Ρωσία συγκεντρώνεται για μια χειμερινή κλιμάκωση και επίθεση, και αυτή την στιγμή εμπλέκεται σε ένα υπολογισμένο εμπόριο όπου παραχωρούν χώρο σε αντάλλαγμα για χρόνο και Ουκρανικά θύματα. Η Ρωσία συνεχίζει να υποχωρεί όπου οι θέσεις είτε διακυβεύονται επιχειρησιακά είτε αντιμετωπίζουν συντριπτικούς Ουκρανικούς αριθμούς, αλλά είναι πολύ προσεκτική για να εξάγει δυνάμεις εκτός επιχειρησιακού κινδύνου….

Η Ρωσία πιθανότατα θα συνεχίσει να υποχωρεί τις επόμενες εβδομάδες, αποσύροντας άθικτες μονάδες υπό την ομπρέλα του πυροβολικού και του αέρα, καταστρέφοντας τα ουκρανικά αποθέματα βαρέως εξοπλισμού και εξαντλώντας το ανθρώπινο δυναμικό τους. Εν τω μεταξύ, νέος εξοπλισμός συνεχίζει να συγκεντρώνεται στο Μπέλγκοροντ, τη Ζαπορίζια και την Κριμαία. Η προσδοκία μου παραμένει η ίδια: επεισοδιακή ρωσική απόσυρση έως ότου σταθεροποιηθεί το μέτωπο περίπου στα τέλη Οκτωβρίου, ακολουθούμενη από επιχειρησιακή παύση μέχρι να παγώσει το έδαφος, ακολουθούμενη από κλιμάκωση και χειμερινή επίθεση από τη Ρωσία μόλις ολοκληρώσουν τη συγκέντρωση επαρκών μονάδων.

Υπάρχει μια απόκοσμη ηρεμία που ακτινοβολεί από το Κρεμλίνο…. Η αποσύνδεση ανάμεσα στον στωισμό του Κρεμλίνου και τη φθορά του μετώπου είναι εντυπωσιακή. Ίσως ο Πούτιν και ολόκληρο το ρωσικό γενικό επιτελείο να είναι πραγματικά εγκληματικά ανίκανοι – ίσως οι ρωσικές εφεδρείες δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα σωρό μεθυσμένοι. Ίσως δεν υπάρχει σχέδιο.

Ή ίσως, οι γιοι της Ρωσίας θα απαντήσουν ξανά στο κάλεσμα της πατρίδας, όπως έκαναν το 1709, το 1812 και το 1941.

Καθώς οι λύκοι περιφέρονται για άλλη μια φορά στην πόρτα, η γριά αρκούδα σηκώνεται ξανά για να πολεμήσει». (Big Serge, Substack)

Συμπέρασμα: Η Ρωσία έχει πλέον θέσει τις βάσεις για μια ευρύτερη και πιο βίαιη σύγκρουση. Έχουν κληθεί 300.000 έφεδροι, τεράστιες ποσότητες στρατιωτικού υλικού αποστέλλονται στο μέτωπο και η κοινή γνώμη υποστηρίζει συντριπτικά την πολεμική προσπάθεια. Όλα τα σημάδια δείχνουν μια σημαντική κλιμάκωση των μαχών που θα αφήσει μεγάλο μέρος της Ουκρανίας σε ερείπια, ενώ θα ωθήσει την Ουάσιγκτον και τη Μόσχα πιο κοντά σε μια άμεση σύγκρουση.

Η ανατριχιαστική πρόβλεψη του Mearsheimer: «Οι Ρώσοι θα μετατρέψουν την Ουκρανία σε ερείπια». (βίντεο 2 λεπτών)

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail