Η ένταξη του καθεστώτος του Κιέβου στο ΝΑΤΟ - πραγματικότητα ή φαντασία;

Στις 30 Σεπτεμβρίου, το καθεστώς του Κιέβου ανακοίνωσε ότι είχε ζητήσει επίσημα μια διαδικασία «ταχείας ένταξης» για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ο Volodymyr Zelensky δήλωσε πως αυτή η απόφαση λήφθηκε ως απάντηση στα δημοψηφίσματα που έγιναν στις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ και στις περιοχές Ζαπορόζγιε και Χερσώνα. Η νεοναζιστική χούντα κατηγορεί τη Ρωσία ότι φέρεται να διοργάνωσε τα δημοψηφίσματα και στις τέσσερις περιοχές, αν και δεν είναι σαφές γιατί η Μόσχα θα χρειαζόταν ποτέ να το κάνει, δεδομένου πως το καθεστώς του Κιέβου ήταν πολύ πειστικό στο να ανταγωνίζεται τους ανθρώπους εκεί μέσω συνεχών βομβαρδισμών, εκτροπών και τα τάγματα θανάτου.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας μέσω βίντεο, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι «κάνει αυτό το αποφασιστικό βήμα για να προστατεύσει ολόκληρη την κοινότητα» των Ουκρανών. Υποστήριξε πως η αίτηση «θα γινόταν με εσπευσμένο τρόπο», αν και απέτυχε να εξηγήσει πώς θα γινόταν αυτό. "Εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον, βοηθάμε ο ένας τον άλλον και προστατεύουμε ο ένας τον άλλον. Αυτό είναι η Συμμαχία. De facto. Σήμερα, η Ουκρανία υποβάλλει αίτηση για να το κάνει de jure", κατέληξε ο Ζελένσκι.

Η δήλωση είναι αρκετά ενδεικτική της εμπλοκής της συμμαχίας στην ουκρανική τραγωδία τα τελευταία οκτώ χρόνια. Αποδεικνύει επίσης ότι η Ρωσία είχε δίκιο που κατηγόρησε το ΝΑΤΟ πως ενίσχυσε την κρίση παρέχοντας πλήρη υποστήριξη στα νεοναζιστικά στοιχεία στην Ουκρανία, τα οποία στη συνέχεια ανέλαβαν την εξουσία και μετέτρεψαν τη χώρα σε μια ριζοσπαστικοποιημένη ρωσοφοβική πλουτοκρατία. Και ο Zelensky έχει δίκιο που ισχυρίζεται ότι το καθεστώς του Κιέβου είναι de facto μέλος του ΝΑΤΟ εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Η ιμπεριαλιστική συμμαχία παρέχει στη νεοναζιστική χούντα όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, υλικοτεχνική υποστήριξη και δυνατότητες ISR (πληροφορίες, επιτήρηση, αναγνώριση) για να διεξάγει έναν πόλεμο με τη Ρωσία.

Ωστόσο, είναι ακριβώς το de jure μέρος της γεωπολιτικής εξίσωσης που είναι το πρόβλημα για το μαχόμενο καθεστώς του Κιέβου. Μετά από δεκαετίες κενών υποσχέσεων ένταξης, η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πολιτική Δύση απλώς χρησιμοποίησε τη χώρα ως διαπραγματευτικό χαρτί στον (αρχικά) χαμηλό ανταγωνισμό της με τη Μόσχα. Η χρήση της Ουκρανίας ως γεωπολιτικού μοχλού ήταν πάντα ένας τρόπος με τον οποίο το ΝΑΤΟ προσπαθούσε να αναγκάσει τη Ρωσία να κάνει παραχωρήσεις. Αυτή ήταν μια προσπάθεια να δοθεί στην πολιτική Δύση ένα σαφές στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι της Μόσχας στη δική της μετασοβιετική αυλή. Ήταν ακριβώς αυτή η επιθετική προσέγγιση που είχε ως αποτέλεσμα την αντεπίθεση της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου. Η Ουκρανία και ο λαός της χρησιμοποιήθηκαν απλώς ως τροφή για κανόνια.

Δυστυχώς, παρά τις σχεδόν δεκαετίες προσπάθειες της Ρωσίας να επιλύσει την κρίση ειρηνικά, η πολιτική Δύση φρόντισε να ήταν όλα μάταια. Σύμφωνα με τη δική του παραδοχή, το καθεστώς του Κιέβου δεν σχεδίαζε ποτέ να τηρήσει τις συμφωνίες του Μινσκ και τις χρησιμοποίησε μόνο για να κερδίσει χρόνο για να επανεξοπλίσει και να επανεκπαιδεύσει τις δυνάμεις του, οι οποίες υπέστησαν μια σειρά από ταπεινωτικές ήττες στα χέρια των νεοσύστατων τότε πολιτοφυλακών των DPR και LPR. Χρειάστηκε πάνω από μισή δεκαετία για την ανασύσταση της στρατιωτικής ισχύος του καθεστώτος. Το Φεβρουάριο, αυτές οι δυνάμεις προσπάθησαν να καταλάβουν τις δημοκρατίες του Ντονμπάς με τη βία, παρά τις προειδοποιήσεις της Ρωσίας για πολλά χρόνια πως κάτι τέτοιο δε θα γινόταν ανεκτό. Όπως είχε υποσχεθεί, η Μόσχα παρενέβη, αλλά εκτός από «ισχυρές δηλώσεις ηθικής υποστήριξης», το ΝΑΤΟ δε βρέθηκε πουθενά και το καθεστώς του Κιέβου αφέθηκε να τα βγάλει πέρα ​​με μια στρατιωτική υπερδύναμη της διπλανής πόρτας.



Ωστόσο, το καθεστώς του Κιέβου μπορούσε να βασιστεί σε όπλα και πυρομαχικά. «Το μόνο» που έπρεπε να κάνει ήταν να στείλει εκατοντάδες χιλιάδες βίαια στρατευμένους Ουκρανούς σε σχεδόν βέβαιο θάνατο για τα συμφέροντα της «ελευθερίας και της δημοκρατίας» και των «ευρωατλαντικών αξιών». Και πράγματι, αφού έχασε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες, η νεοναζιστική χούντα εξακολουθεί να είναι υπάκουη στο να ακολουθεί τις εντολές της εμπόλεμης συμμαχίας. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το αίτημα για «ταχεία ένταξη» θα επιτάχυνε πραγματικά τα σχέδια ένταξης του καθεστώτος του Κιέβου. Την ίδια ημέρα που ο Ζελένσκι ανακοίνωσε το αίτημα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως η ιμπεριαλιστική συμμαχία είναι «ανοιχτή σε νέα μέλη», αλλά απέτυχε να υποστηρίξει άμεσα την προσπάθεια του καθεστώτος του Κιέβου.

«Κάθε δημοκρατία στην Ευρώπη έχει το δικαίωμα να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ σέβονται αυτό το δικαίωμα, και έχουμε δηλώσει ξανά και ξανά ότι η πόρτα του ΝΑΤΟ παραμένει ανοιχτή», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια διάσκεψης στις Βρυξέλλες.

Πρόσθεσε πως το ΝΑΤΟ «υποστηρίζει το δικαίωμα της Ουκρανίας να επιλέξει το δικό της δρόμο, να αποφασίσει σε τι είδους ρυθμίσεις ασφαλείας θέλει να είναι μέρος». Προφανώς, η δήλωση είναι (γεω)πολιτικά ασήμαντη και άκυρη κάθε ουσίας, αυτό ακριβώς φοβόταν το καθεστώς του Κιέβου. Ο Στόλτενμπεργκ κατέρριψε περαιτέρω τις μεγάλες ελπίδες της νεοναζιστικής χούντας, επαναλαμβάνοντας ότι «μια απόφαση για την ένταξη, φυσικά, πρέπει να ληφθεί και από τους 30 συμμάχους και λαμβάνουμε αυτές τις αποφάσεις με συναίνεση». Με μήνες αποτυχίας του ΝΑΤΟ να ενσωματώσει τη Σουηδία και τη Φινλανδία, οι φιλοδοξίες του καθεστώτος του Κιέβου είναι απλώς μια υποσημείωση στις Βρυξέλλες.

Το ΝΑΤΟ έχει γίνει απλώς πολύ δυσκίνητο, καθώς ορισμένα από τα παλαιότερα και πιο εξέχοντα μέλη του, όπως η Τουρκία, έχουν μια ολοένα και πιο αποκλίνουσα άποψη για την στρατηγική ασφάλεια. Εάν η συμμαχία δεν μπορεί να καταλήξει σε συναίνεση για περαιτέρω επέκταση στη Σκανδιναβία, όπου δεν υπάρχουν πιεστικές ανησυχίες για την ασφάλεια, ποια ελπίδα μπορεί να έχει το καθεστώς του Κιέβου, δεδομένου ότι έχει ωθηθεί σε μια άμεση αντιπαράθεση με την πυρηνικά οπλισμένη Ρωσία;

Οι πολιτικές ελίτ στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ γνωρίζουν καλά ότι χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Τουρκία, η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Σλοβακία, η Γερμανία ή η Γαλλία είναι απρόθυμες να καταστραφούν σε έναν θερμοπυρηνικό Αρμαγεδδώνα για χάρη του καθεστώτος του Κιέβου. Ωστόσο, το ΝΑΤΟ θέλει να συνεχίσει να πιέζει την Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας και όσο ο λαός της Ουκρανίας συνεχίζει να ανέχεται τη νεοναζιστική χούντα στην εξουσία, θα συνεχίσει να (κακο)χρησιμοποιείται ως τροφή για κανόνια.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail