Πούτιν κι Ερντογάν μίλησαν για το κόμβο φυσικού αερίου στην Τουρκία, τη συμφωνία σιτηρών και την κατασκευή πυρηνικών σταθμών

τουρκική προεδρία
Freepen.gr - Η δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία, η κατασκευή ενός άλλου πυρηνικού σταθμού στη Σινώπη και η υποστήριξη συμφωνιών για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας ήταν τα θέματα των διαπραγματεύσεων μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και της Τουρκίας Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν στην Αστάνα, μεταδίδει το πρακτορείο ΤΑΣΣ.

Οι ηγέτες, που μίλησαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Διάσκεψης για την Αλληλεπίδραση και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Ασία (CICA) στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, τόνισαν το υψηλό επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και ανακοίνωσαν επίσης την πρόθεσή τους να επεκτείνουν τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα.

Ο Πούτιν είπε ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Τουρκία παραδίδονται πλήρως και η Άγκυρα έχει αποδειχθεί πως είναι ο πιο αξιόπιστος εταίρος σήμερα για τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη. «Μιλώντας για την ενέργεια από υδρογονάνθρακες, πρέπει να πω ότι οι παραδόσεις των υδρογονανθράκων μας, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου, παραδίδονται σε πλήρη όγκο και σύμφωνα με τα αιτήματά σας», είπε.

Εν τω μεταξύ, η ιδέα του Πούτιν να δημιουργήσει έναν κόμβο φυσικού αερίου στην Τουρκία έγινε δεκτή θετικά από τον Ερντογάν, και τα δύο μέρη έδωσαν οδηγίες να εργαστούν σε αυτήν. "Δόθηκαν αμέσως οδηγίες και από τους δύο προέδρους - ακριβώς κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων - να εργαστούν τα δύο μέρη για αυτό το θέμα. Έχουν συζητηθεί ακόμη και διάφορες επιλογές", είπε.


Ο Πούτιν και ο Ερντογάν συζήτησαν επίσης τη συμφωνία για τα σιτηρά κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. «Συζητήθηκε πράγματι», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, απαντώντας σε ερώτηση εάν αυτό το θέμα είχε τεθεί στη συνάντηση. "Τονίστηκε για άλλη μια φορά ότι η μεγαλύτερη, η συντριπτική μερίδα σιτηρών πηγαίνει στην πραγματικότητα στην Ευρώπη, δηλαδή σε πλούσιες χώρες. Και ένα πολύ μικρό μέρος των σιτηρών πηγαίνει σε φτωχές χώρες", σημείωσε ο Πεσκόφ.

Η πρώτη μονάδα του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στο Akkuyu (NPP) είναι πιθανό να καταφέρει να τεθεί σε λειτουργία εγκαίρως, είπε ο Πούτιν στον Ερντογάν. "Οι συνάδελφοί μας από κυβερνήσεις και εταιρείες που ασχολούνται με το πρακτικό έργο εφαρμόζουν όλα τα σχέδια που περιγράφονται. Αυτό αφορά επίσης την επενδυτική διαδικασία και την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Akkuyu. Οι εργασίες βρίσκονται σε καλό δρόμο", είπε ο Ρώσος ηγέτης.

Περίπου 20.000 άνθρωποι εργάζονται επί του παρόντος στην εγκατάσταση, είπε ο Πούτιν. «Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο και απ' ό,τι φαίνεται, θα καταφέρουμε να τηρήσουμε τις συμφωνίες μας για την έναρξη λειτουργίας της πρώτης μονάδας ισχύος μέχρι την 100η επέτειο της Δημοκρατίας της Τουρκίας», πρόσθεσε ο Πρόεδρος.

Την ίδια στιγμή, οι πρόεδροι δε έθιξαν την κατάσταση στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ. Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, το θέμα "δε θίχτηκε καθόλου".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail