Η βρώμικη κατάσταση με τις βόμβες: οι ρωσικές δυνάμεις τέθηκαν σε επιφυλακή

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει θέσει τις δυνάμεις του σε επιφυλακή ώστε να είναι προετοιμασμένες για δράση «υπό συνθήκες ραδιενεργού μόλυνσης» με φόντο αναφορές που δείχνουν την ετοιμότητα του Κιέβου να χρησιμοποιήσει βρώμικη βόμβα, ανέφερε ο Igor Kirillov, επικεφαλής της Ρωσικής Ακτινοβολίας, Χημικών και Βιολογικών Οι Δυνάμεις Προστασίας σε συνέντευξη Τύπου στις 24 Οκτωβρίου.

pravda.ru - Παρουσίαση Freepen.gr

Η βρώμικη κατάσταση με τις βόμβες: οι ρωσικές δυνάμεις τέθηκαν σε επιφυλακή

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει πληροφορίες που δείχνουν ότι το Κίεβο σχεδιάζει να πυροδοτήσει μια «βρώμικη βόμβα» στην Ουκρανία για να εκφοβίσει τους ντόπιους και να κατηγορήσει τη Μόσχα για χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων. Το σχέδιο της ουκρανικής πλευράς, σύμφωνα με το υπουργείο, είναι να περάσει η έκρηξη μιας «βρώμικης βόμβας» ως «ακατάλληλη ενεργοποίηση ενός ρωσικού πυρηνικού όπλου χαμηλής απόδοσης».

Σύμφωνα με το τμήμα, δύο ουκρανικές οργανώσεις έχουν συγκεκριμένες οδηγίες για τη δημιουργία ενός τέτοιου όπλου και ήδη περνούν από το τελικό στάδιο.

Ο Κιρίλοφ είπε επίσης ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει πληροφορίες σχετικά με επαφές μεταξύ του γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας και αξιωματούχων του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τη δυνατότητα απόκτησης πυρηνικής τεχνολογίας.

Σύμφωνα με τον στρατηγό, η Ουκρανία διαθέτει τις απαραίτητες πρώτες ύλες για τη βρώμικη βόμβα στους πυρηνικούς σταθμούς της (συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού σταθμού του Τσερνομπίλ), καθώς και την απαραίτητη επιστημονική βάση στο Κίεβο και το Χάρκοβο.

Από την άποψη αυτή, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει κανονίσει δραστηριότητες για την αντιμετώπιση πιθανών προκλήσεων που μπορεί να πραγματοποιήσει η Ουκρανία.  Επιπλέον, η Ρωσία έθεσε δυνάμεις σε επιφυλακή για να είναι σε θέση να εκτελεί καθήκοντα υπό συνθήκες ραδιενεργής μόλυνσης.

Οι δηλώσεις Λαβρόφ

Η Ρωσία επαλήθευσε τις πληροφορίες για την προετοιμασία της πρόκλησης της «βρώμικης βόμβας» στην Ουκρανία. Δεν πρόκειται για κατηγορία χωρίς στοιχεία, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία σκοπεύει να θέσει αυτό το θέμα στον ΟΗΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης ότι η Ρωσία έχει πληροφορίες για συγκεκριμένες ουκρανικές οργανώσεις που ασχολούνται με την τεχνολογία της «βρώμικης βόμβας». Δεν τις κατονόμασε, όμως.

Οι δημόσιες δηλώσεις από τη Δύση για τη δυσπιστία τους στις ρωσικές προειδοποιήσεις δεν σημαίνουν πως οι δυτικοί αξιωματούχοι παίρνουν ελαφρά τις πληροφορίες της Μόσχας , πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός.

Πιθανές συνέπειες

Μια έκρηξη μιας βρώμικης βόμβας θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε ραδιενεργό μόλυνση μιας περιοχής αρκετών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, δήλωσε ο Igor Kirillov, επικεφαλής των Ρωσικών Δυνάμεων Ακτινοβολίας, Χημικής και Βιολογικής Προστασίας.

Σύμφωνα με τον Renat Karchaa, σύμβουλο του γενικού διευθυντή της Rosenergoatom, οι πληγείσες περιοχές θα είναι μολυσμένες για μια περίοδο 30 έως 50 ετών. «Τουλάχιστον δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι θα υποφέρουν», είπε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail