Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, Ρωσία κι Ουκρανία συγκεντρώνουν τις δυνάμεις τους προετοιμασμένες για αποφασιστικές μάχες

Alexandra_Koch / pixabay
Η στρατιωτική κινητοποίηση της Μόσχας σημαίνει ότι το Κίεβο πρόκειται να χάσει το τεράστιο αριθμητικό του πλεονέκτημα. Πώς θα γίνει αυτό στα πεδία των μαχών;

Οι αποτυχίες της Ρωσίας στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσής της με την Ουκρανία το Σεπτέμβριο ακολουθήθηκαν από οργανωτικά συμπεράσματα: Στις 21 Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε μερική επιστράτευση. Στις 8 Οκτωβρίου, όλες οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία ενώθηκαν υπό τον στρατηγό Sergey Surovikin και στις 19 Οκτωβρίου δημιουργήθηκε ένα είδος αμυντικής επιτροπής με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν και εισήχθησαν στοιχεία στρατιωτικού νόμου σε ορισμένες δυτικές και νότιες περιοχές.

Του Sergey Poletaev, συνιδρυτή και συντάκτη του έργου Vatfor - RT.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Το αποτέλεσμα αυτών των μέτρων, ωστόσο, δεν έχει ακόμη εκδηλωθεί, έτσι από τις αρχές του φθινοπώρου, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU) είχαν την πρωτοβουλία σχεδόν σε ολόκληρο το μέτωπο, εκτός από την περιοχή Artyomovsk (Bakhmut) στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ (DPR), όπου οι δυνάμεις του Ομίλου Wagner συνέχισαν την χαλαρή επίθεσή τους.

Όπως περιμέναμε, στα βόρεια του μετώπου, στη συμβολή της Περιφέρειας Χάρκοβο και της DPR, ο εχθρός οικοδήμησε πάνω στην επιτυχία του Σεπτεμβρίου και στις αρχές Οκτωβρίου είχε καταλάβει τη στρατηγικής σημασίας πόλη Krasny Liman, η οποία είχε περάσει υπό ρωσικό έλεγχο το Μάιο.

Αν και η επίθεση του ουκρανικού στρατού σταμάτησε και οι Ρώσοι κατάφεραν να αντεπιτεθούν και να απελευθερώσουν αρκετούς οικισμούς στη συνέχεια, το γεγονός ήταν συμβολικό. Για πρώτη φορά, όχι μόνο μια μεγάλη πόλη, αλλά μια ρωσική πόλη παραδόθηκε στον εχθρό – την ίδια μέρα μετά την ενσωμάτωση των τεσσάρων νέων περιοχών στη χώρα μας.

Στο μέτωπο της Χερσώνας, μετά από έναν μήνα αιματηρών αποτυχιών, οι δυνάμεις του Κιέβου ξεκλείδωσαν τελικά τη ρωσική άμυνα. Η κατεύθυνση της κύριας επίθεσης μετατοπίστηκε στα βορειοανατολικά, όπου ξεκίνησε μια επίθεση στις 2-4 Οκτωβρίου κατά μήκος της όχθης του ποταμού Dnieper, αναγκάζοντας τα ρωσικά στρατεύματα να υποχωρήσουν 20-30 χιλιόμετρα στη γραμμή Dudchany-Davydov Brod. Και πάλι, οι ίδιες τακτικές που χρησιμοποιήθηκαν στο Χάρκοβο λειτούργησαν: Εκμεταλλευόμενος το αριθμητικό πλεονέκτημα και το γεγονός ότι η Μόσχα δεν είχε ένα σταθερό μέτωπο αλλά μάλλον έναν αριθμό φρουρών στη γραμμή. Οι Ουκρανοί διέρρηξαν τα μετόπισθεν, πλημμύρισαν την περιοχή και ανάγκασαν μια Ρωσική υποχώρηση.

Για τους Ουκρανούς, αυτό το στυλ επίθεσης είναι δίκοπο μαχαίρι: Εάν είναι επιτυχές, σημαίνει μια πολύ γρήγορη ανακάλυψη αλλά αν αποτύχει, οδηγεί σε πολύ μεγάλες απώλειες.

Έκτοτε, το μέτωπο έχει σταθεροποιηθεί, αλλά η θέση των Ρώσων εδώ παραμένει ευάλωτη. Όλες οι προμήθειες για την ομάδα και το περιφερειακό κέντρο εξαρτώνται από τις οδικές μεταφορές μέσω του φράγματος Kakhovskaya, το οποίο έχει δεχθεί πυραυλικές επιθέσεις από το Κίεβο σε περισσότερες από μία περιπτώσεις. Έχουν ανεγερθεί προσωρινές στρατιωτικές γέφυρες για να αντικαταστήσουν τα σπασμένα περάσματα πάνω από το φράγμα, το οποίο έχει επιχωματωθεί για να επιτραπεί η διέλευση, αλλά αυτό δε λύνει πλήρως το πρόβλημα εφοδιασμού.

Τα ξημερώματα της 8ης Οκτωβρίου, σημειώθηκε επίθεση υψηλού προφίλ στη Γέφυρα της Κριμαίας – ένα φορτηγό βόμβα πυροδοτήθηκε, κατέρρευσε ένας από τους δύο δρόμους και ένα παράλληλο τρένο που μετέφερε προϊόντα πετρελαίου έπιασε φωτιά, προκαλώντας ζημιά σε μία από τις σιδηροδρομικές γραμμές. Οι σωζόμενες λωρίδες αποκαταστάθηκαν στην οδική κυκλοφορία την ίδια μέρα, ενώ οι υπόλοιπες χρειάστηκαν σημαντικές επισκευές.

Με αυτήν την πράξη δολιοφθοράς, καθώς και με τις εκκλήσεις του για προληπτικό πυρηνικό χτύπημα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βλαντιμίρ Ζελένσκι έδωσε στον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, μια δικαιολογία για να σηκώσει το κεφάλι. Η Ρωσία απάντησε εξαπολύοντας μαζικές επιδρομές στην υποδομή ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας. Αυτή ήταν η πρώτη φορά από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης που παρατηρήθηκε συστηματική εργασία αυτού του χαρακτήρα. Σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, σε λιγότερο από δύο εβδομάδες καθημερινών επιθέσεων, το ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας επιδεινώθηκε κατά 10-30%. Σε όλη τη χώρα εισήχθη ένα αυστηρό καθεστώς εξοικονόμησης φωτός, καθώς η παροχή νερού, ο φωτισμός των δρόμων και οι ηλεκτρικές μεταφορές διακόπηκαν σε διάφορους βαθμούς. Μέχρι στιγμής, μόνο οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί, οι ηλεκτρικοί τους υποσταθμοί και οι αίθουσες ελέγχου του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας έχουν δεχθεί επίθεση. Οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί, για παράδειγμα, πολύ λιγότερο οι πυρηνικοί σταθμοί, δεν έχουν στοχοποιηθεί.

Εκτός από τους πυραύλους κρουζ Kalibr, τα drones καμικάζι Geran-2 έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως στα πλήγματα. Είναι εξοπλισμένα με έναν απλό εμβολοφόρο κινητήρα (για τον οποίο έχουν το παρατσούκλι «μοτοποδήλατα») και χρησιμοποιούν σύστημα δορυφορικής καθοδήγησης. Λόγω της μαζικής εφαρμογής τους και της έλλειψης ροής αεριωθουμένων στο οποίο μπορούν να κατευθύνονται οι κεφαλές αντιαεροπορικών πυραύλων, η ουκρανική αεράμυνα είναι ανίσχυρη έναντι των Gerans: είναι πιο συχνά δυνατό να καταρρίψετε ένα drone με μικρά όπλα καθώς πλησιάζει τον στόχο του, το οποίο, με τη σειρά του, οδηγεί σε ρίψεις φορτωμένων με εκρηκτικά drones σε πολιτικά αντικείμενα, κτίρια κατοικιών και ούτω καθεξής σε πυκνές αστικές περιοχές.

Η Ουκρανία απάντησε εντείνοντας τον βομβαρδισμό της περιοχής Belgorod, στοχεύοντας επίσης ηλεκτρικούς υποσταθμούς. Αυτό έχει προκαλέσει διακοπές ρεύματος στο Μπέλγκοροντ, οι οποίες, ωστόσο, δεν μπορούν να συγκριθούν με τις διακοπές ρεύματος στην Ουκρανία.

Επιπλέον, το Κίεβο έχει αρχίσει να στοχεύει κέντρα ισχύος στις νέες ρωσικές περιοχές – τις τελευταίες ημέρες έχουν πληγεί εγκαταστάσεις στο Ντόνετσκ και στο Energodar.

Οι αντιδράσεις της Δύσης στις τελευταίες ενέργειες της Μόσχας ήταν εκπληκτικά υποτονικές. Ως απάντηση στην αποδοχή νέων περιοχών στη Ρωσία, τη μερική επιστράτευση και τα χτυπήματα στον ενεργειακό τομέα, η Ουάσιγκτον υποσχέθηκε μόνο να ενισχύσει την αεράμυνα της Ουκρανίας για την καταπολέμηση των Kalibrs και Gerans. Δεν προσφέρθηκε ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ, ούτε απότομη αύξηση στις παραδόσεις όπλων. Έτσι, είναι σαφές ότι η Δύση σκοπεύει να συνεχίσει να μάχεται με πληρεξούσιο – τουλάχιστον όσο παραμένει το επιθετικό δυναμικό της AFU.


***

Λοιπόν τι ακολουθεί; Φαίνεται πως το Κίεβο προετοιμάζει μια μεγάλη επίθεση στη Χερσώνα με στόχο να καταλάβει τόσο την ίδια την πόλη όσο και ολόκληρη τη δεξιά όχθη της περιοχής. Ο στρατηγός Surovikin παραδέχτηκε ανοιχτά τη σοβαρότητα της κατάστασης, χωρίς να αποκλείει «δύσκολες αποφάσεις». Τις τελευταίες ημέρες, η Ρωσία διενεργεί εσπευσμένη εκκένωση της δεξιάς όχθης και φαίνεται ότι εδώ πρόκειται να ξεκινήσει η κύρια μάχη του φθινοπώρου.

Επιπλέον, θα πρέπει να περιμένουμε μια επίθεση από την AFU στα βόρεια, στο Svatovo και στο Rubezhnoye-Severodonetsk. Μια μεγάλη ουκρανική ομάδα έχει επίσης συγκεντρωθεί στην περιοχή και οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις δημιουργούν ενεργά αμυντικές γραμμές.

Μια άλλη περιοχή που απειλείται είναι το Energodar και ο πυρηνικός σταθμός Zaporozhye. Εδώ αναμένονται νέες προσπάθειες απόβασης μέσω της δεξαμενής Kakhovka και μια χερσαία επίθεση μέσω Vasilievka κατά μήκος της νότιας όχθης του Δνείπερου, αλλά η τελευταία δε φαίνεται να είναι ρεαλιστική αυτή την στιγμή.

Η Ουκρανία πρέπει να βιαστεί. Ο χρόνος λειτουργεί εναντίον της. Καθώς επιστρατευμένες δυνάμεις από τη Ρωσία φτάνουν στο μέτωπο, το πλεονέκτημα της AFU σε αριθμούς θα τελειώσει και η τακτική της διάρρηξης με ελαφρές μονάδες δε θα λειτουργεί πλέον. Επιπλέον, το Νοέμβριο, το τελευταίο από το πράσινο γρασίδι θα εξαφανιστεί, θα πέσει χιόνι και τα στρατεύματα θα γίνουν πιο ευάλωτα από τον αέρα.

Η Ρωσία προφανώς θα συνεχίσει τα χτυπήματά της στις υποδομές ενώ θα ενισχύσει το μέτωπο. Το άμεσο καθήκον είναι να αποκρούσει μια επίθεση από την AFU, προκαλώντας τη μέγιστη αμυντική ζημιά. Ανακοινώθηκε επίσης μια κοινή ρωσο-λευκορωσική ένωση στη Λευκορωσία. Δύσκολα μπορεί να αναμένεται να ξεκινήσει μια επίθεση από τον Βορρά, αλλά αντ' αυτού, ο στόχος είναι πιθανώς να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερες ουκρανικές δυνάμεις από το μέτωπο για να καλύψει τα σύνορα.

Το Κίεβο φαίνεται να γνωρίζει καλά τα όρια των δυνατοτήτων του, καθώς τις τελευταίες ημέρες, υπάρχουν αναφορές για νέα κύματα επιστράτευσης στην Ουκρανία. Το αν η Ρωσία θα πρέπει να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο ή αν το πρώτο φθινοπωρινό σχέδιο θα είναι αρκετό, θα το δούμε τους επόμενους μήνες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail