«Ειλικρινά τρομακτικό»: Η ενεργειακή κρίση θα μπορούσε να παρασύρει 26 εκατομμύρια Βρετανούς σε φτώχεια καυσίμων

Η κατάργηση της εγγύησης της τιμής της ενέργειας από τον Απρίλιο του επόμενου έτους θα μπορούσε να οδηγήσει σχεδόν 11 εκατομμύρια βρετανικά νοικοκυριά να πέσουν σε φτώχεια καυσίμων, προειδοποίησαν οι ακτιβιστές, δηλαδή περίπου 26 εκατομμύρια άνθρωποι.

CityAM - oilprice.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτό σημαίνει πως περισσότερα από ένα στα τρία βρετανικά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν τη ζοφερή προοπτική των δυσκολιών: υπολογίζεται ότι υπάρχουν 28,1 εκατομμύρια νοικοκυριά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το μέσο νοικοκυριό στη Βρετανία έχει 2,36 άτομα.

Ο Συνασπισμός End Fuel Poverty περιέγραψε την προοπτική ως «ειλικρινά τρομακτική» και προέτρεψε την κυβέρνηση να επικεντρωθεί σε ένα νέο πακέτο στήριξης και μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας, παράλληλα με τις επενδύσεις σε μόνωση κατοικιών και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η προβλεπόμενη αύξηση από τα σημερινά επτά εκατομμύρια νοικοκυριά σε φτώχεια καυσίμων σε 10,7 εκατομμύρια μετά την άρση της εγγύησής της που περιορίζει το μέσο λογαριασμό ενέργειας των νοικοκυριών στις 2.500 £ από τον Απρίλιο θα μειωθεί ελαφρώς – αλλά θα συνεχίσει να αφήνει 10,1 εκατομμύρια νοικοκυριά σε φτώχεια καυσίμων το χειμώνα του 2023/24, είπε η ομάδα.

Διαμαρτυρία στο Λονδίνο

Τα στοιχεία έρχονται καθώς διαδηλωτές συγκεντρώνονται στο Λονδίνο για να ζητήσουν από τους βουλευτές να υποστηρίξουν σχέδια για καθολική βασική ενεργειακή αποζημίωση για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης, μαγειρέματος και φωτισμού, ως μέρος της αναφοράς «Energy For All» που θα παραδοθεί στην Downing Street την Τετάρτη με περισσότερα από 600.000 υπογραφές.

Η εκστρατεία Warm This Winter ζήτησε την άμεση αναστολή όλων των αναγκαστικών μεταφορών νοικοκυριών σε ακριβότερους μετρητές προπληρωμής, είτε με δικαστικό ένταλμα είτε εξ αποστάσεως μέσω έξυπνων μετρητών.

Η Ruth London, από την Fuel Poverty Action, δήλωσε: «Η προοπτική είναι ειλικρινά τρομακτική. Είναι πλέον ακόμη πιο ουσιαστικό –και πιο δυνατό– να κερδίσουμε ένα εντελώς νέο πλαίσιο τιμολόγησης όπως το Energy For All. Τέλος, υπάρχει τώρα υποστήριξη για αυτό μέσα στο Κοινοβούλιο».

Ο Σάιμον Φράνσις, συντονιστής του Συνασπισμού End Fuel Poverty, δήλωσε: «Η κυβέρνηση μπορεί να έφερε κάποια σταθερότητα στις αγορές, αλλά είχε το κόστος της τεράστιας αστάθειας στα οικονομικά των νοικοκυριών.

«Ο νέος πρωθυπουργός πρέπει να εργαστεί γρήγορα, και με ομάδες καταναλωτών και φιλανθρωπικές οργανώσεις, για να σχεδιάσει ένα νέο πακέτο στήριξης και μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας που θα βοηθήσει όσους βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας τώρα και μετά τον Απρίλιο.

«Αλλά ενώ η πολιτική εστίαση στους λογαριασμούς ενέργειας μπορεί τώρα να έχει μετατοπιστεί στον ερχόμενο Απρίλιο, εκατομμύρια από τους πιο ευάλωτους θα ζουν σε κρύα και υγρά σπίτια αυτόν το χειμώνα και θα χρειαστούν περαιτέρω οικονομική και μη οικονομική υποστήριξη».

Οι εταιρείες προτρέπονται να προπληρώσουν τους πελάτες

Εν τω μεταξύ, ο ιστότοπος καταναλωτών MoneySavingExpert (MSE) προέτρεψε μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας να επιτρέψουν στους πελάτες προπληρωμής με έξυπνους μετρητές να χρησιμοποιήσουν την πληρωμή κρατικής υποστήριξης 400 λιρών για ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο, για να διασφαλίσουν ότι μπορούν να διατηρήσουν τη θέρμανση αυτό το χειμώνα.

Οι πελάτες προπληρωμών με παραδοσιακούς μετρητές μπορούν να αποφασίσουν πού θα χρησιμοποιήσουν καλύτερα τις πληρωμές, οι οποίες γίνονται σε έξι μηνιαίες δόσεις από τώρα έως το Μάρτιο του 2023, καθώς αποστέλλονται ως κουπόνι που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να συμπληρώσουν τον μετρητή ηλεκτρικής ενέργειας ή αερίου. Ωστόσο, για όσους διαθέτουν έξυπνους μετρητές, η πληρωμή συνήθως εφαρμόζεται στον μετρητή ηλεκτρικής τους ενέργειας από προεπιλογή, επομένως έχουν λιγότερες επιλογές.

Ο Gary Caffell, επικεφαλής ενέργειας της MSE, δήλωσε: «Εκτιμούμε ότι οι προμηθευτές ενήργησαν γρήγορα για να παραδώσουν την πρώτη από αυτές τις κρίσιμες πληρωμές υποστήριξης.

«Αλλά σε συνδυασμό με την ευρύτερη κρίση κόστους ζωής – που επηρεάζει όλους τους άλλους τομείς των οικονομικών των ανθρώπων – το να μην επιτρέπει στους πελάτες την ευελιξία να μεταφέρουν ορισμένες ή όλες αυτές τις πληρωμές σε μετρητές φυσικού αερίου θέτει αυτούς τους ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους είναι ευάλωτοι, σε πολύ υψηλότερο κίνδυνο φθάνοντας σε σημείο κρίσης τους επόμενους μήνες.

«Μερικοί μπορεί απλώς να μην έχουν την οικονομική δυνατότητα να θερμάνουν τα σπίτια τους».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail