Η Τεχεράνη προτείνει νέο ενεργειακό σχέδιο στην Ευρασία

Έργο: Russian Energy Week - 2022  Στη φωτογραφία: Vadim Kovalev, Pavel Snikkars, Stepan Solzhenitsyn, Irina Zolotova  φωτο: Maxim Grigoriev
Freepen.gr - Η Τεχεράνη λέει ότι θέλει να ιδρύσει μια ενεργειακή κοινοπραξία και ένα κοινό επενδυτικό ταμείο για να ενισχύσει τη συνεργασία εντός της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EEU), δήλωσε την Πέμπτη ο Ιρανός αναπληρωτής υπουργός Πετρελαίου, Ahmed Asadzadeh.

«Είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα κοινό επενδυτικό ταμείο για την ενίσχυση της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα στην Ευρασία. Μπορούμε επίσης να δημιουργήσουμε μια κοινή ενεργειακή κοινοπραξία με τη συμμετοχή τόσο δημόσιων όσο και ιδιωτικών εταιρειών» , είπε σε ομιλία του στο Russian Energy Week.

Η EEU, η οποία συγκεντρώνει την Αρμενία, τη Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και τη Ρωσία, έχει καλές προοπτικές στον ενεργειακό τομέα, σύμφωνα με τον Ιρανό αξιωματούχο, αλλά στερείται υποδομών επικαλούμενος τις αδύναμες σιδηροδρομικές συνδέσεις ως εμπόδιο για τη μελλοντική ανάπτυξη.

Ο Asadzadeh εξήγησε επίσης ότι ο διεθνής διάδρομος μεταφορών Βορρά-Νότου θα μπορούσε να μειώσει το κόστος κατά περίπου 50% και να εξοικονομήσει χρόνο.

Επί του παρόντος, η κύρια χερσαία οδός εμπορευμάτων από το Ιράν στη Ρωσία διέρχεται από το Αζερμπαϊτζάν. Αυτό είναι μέρος του λεγόμενου Διεθνούς Διαδρόμου Μεταφορών Βορρά-Νότου, ενός συστήματος διέλευσης πολλαπλών μέσων μήκους 7.200 χιλιομέτρων που συνδέει πλοία, σιδηροδρομικές και οδικές διαδρομές για τη μεταφορά φορτίου μεταξύ Ινδίας, Ιράν, Αζερμπαϊτζάν, Κεντρικής Ασίας, Ρωσίας και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Αν και ο διάδρομος υπήρχε στη σοβιετική εποχή, η περαιτέρω ανάπτυξή του έχει αποκτήσει νέα σημασία καθώς οι δυτικές κυρώσεις ανάγκασαν τη Ρωσία να μετατοπίσει τους εμπορικούς της δρόμους περισσότερο προς την Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Ο Asadzadeh ζήτησε επίσης να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές και τα λιμάνια που θα επιτρέπουν την ανταλλαγή προμηθειών πετρελαίου και φυσικού αερίου μεταξύ Ρωσίας και Ιράν.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail