Ο Τραμπ προειδοποιεί για την αυτοκτονική εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ

Στις 27 Σεπτεμβρίου, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε στο «Cats at Night Show» και εξέφρασε την ανησυχία του για τον τρόπο με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκούν την εξωτερική τους πολιτική υπό την ταραγμένη κυβέρνηση Μπάιντεν. Ο Τραμπ δήλωσε ότι η «μεγαλύτερη ανησυχία» του είναι πού μπορεί να οδηγηθούν οι γεωπολιτικές εντάσεις σχετικά με την Ουκρανία και την Ταϊβάν, προσθέτοντας πως πίστευε ότι «θα μπορούσαμε να καταλήξουμε στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο» και πως η σύγκρουση θα είναι (θερμο)πυρηνική. Όταν ρωτήθηκε ποιες ήταν οι κύριες ανησυχίες του Τραμπ και τι «τον κρατούσε ξύπνιο τη νύχτα», αυτή ήταν η απάντησή του:

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

«Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, νομίζω πως θα μπορούσαμε να καταλήξουμε στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Ο Τραμπ δήλωσε ότι ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος θα μπορούσε να πυροδοτηθεί από «όλα τα φρικτά πράγματα που συνέβησαν στην Ουκρανία», προσθέτοντας περαιτέρω πως «φαίνεται ότι θα συμβεί στην Κίνα με την Ταϊβάν... ...βλέπετε τι συμβαίνει εκεί».

Διάφορες αντιπροσωπείες των ΗΠΑ έχουν επισκεφθεί την αποσχισθείσα νησιωτική επαρχία της Κίνας και υπέγραψαν πολλαπλές συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένων τεράστιων συμβολαίων απόκτησης όπλων, παρά τις σαφείς προειδοποιήσεις του Πεκίνου να μην το κάνει. Αυτό έχει πυροδοτήσει μια τεράστια κλιμάκωση και είναι ίσως η χειρότερη στιγμή στις σινο-αμερικανικές σχέσεις εδώ και δεκαετίες. Αν και ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ έχει μεγάλη ευθύνη για αυτό, η προσέγγισή του ήταν περισσότερο γεωοικονομική και λιγότερο γεωπολιτική. Η κυβέρνηση Τραμπ έδωσε μεγάλη έμφαση στην οικονομία, προσπαθώντας να ανταγωνιστεί την Κίνα όσον αφορά την παραγωγή, τους δασμούς, τον τεχνολογικό ανταγωνισμό κ.λπ. Ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα κατά την προεδρία του Τραμπ είχε σίγουρα αρνητική επίδραση στην παγκόσμια οικονομία. Ωστόσο, είναι σίγουρα μια αποδεκτή εναλλακτική λύση στον πόλεμο μεταξύ πυρηνικά οπλισμένων υπερδυνάμεων.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ σχολίασε επίσης τις δηλώσεις Πούτιν και την απειλή ενός πιθανού πυρηνικού πολέμου μεταξύ της Ρωσίας και της πολιτικής Δύσης.

«Νομίζω ότι βρισκόμαστε στην πιο επικίνδυνη στιγμή ίσως εδώ και πολλά, πολλά χρόνια —ίσως ποτέ— λόγω της δύναμης των πυρηνικών», δήλωσε ο Τραμπ. «Μια πολύ κακή στιγμή για αυτή τη χώρα και μια πολύ κακή και πολύ επικίνδυνη στιγμή για τον κόσμο», πρόσθεσε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε τη θέση του ότι αν ήταν ακόμη πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, «ο Πούτιν δε θα είχε διατάξει τα στρατεύματά του να μπουν στην Ουκρανία».

"Τα πήγαινα πολύ καλά μαζί του. Του μίλησα. Τον κατάλαβα", είπε. «Μάλλον με κατάλαβε. Αλλά τον κατάλαβα καλά και δε θα το έκανε ποτέ».

Ο Τραμπ το ισχυρίζεται εδώ και χρόνια πριν καν συναντήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Υποστήριξε πως «θα τα πήγαινε καλά» με τον ηγέτη της Ρωσίας και σε μεγάλο βαθμό είχε δίκιο. Ο Τραμπ και ο Πούτιν είχαν μια εγκάρδια σχέση όσο ο πρώτος βρισκόταν στο Λευκό Οίκο. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, ο Ντόναλντ Τραμπ επικεντρώθηκε στην οικονομία. Ποτέ δεν θεώρησε τη Ρωσία οικονομικό αντίπαλο και γνώριζε καλά την τεράστια στρατιωτική δύναμη του ευρασιατικού γίγαντα, ιδιαίτερα τον στρατηγικό του βραχίονα, αποφασίζοντας να αποφύγει οποιαδήποτε περιττή κλιμάκωση με τη Μόσχα. Ο Τραμπ επικρίθηκε αυστηρά για αυτό, καθώς η προσέγγισή του στην εξωτερική πολιτική περιελάμβανε επίσης την προσπάθεια αποκλιμάκωσης με τη Ρωσία στην Ουκρανία, η οποία εξόργισε πολλούς στο κατεστημένο των ΗΠΑ, καθώς είχαν συμφέρον να διατηρήσουν στενούς δεσμούς με το καθεστώς του Κιέβου.


Αν και η στάση του Τραμπ σε αυτό το θέμα είχε να κάνει και με τον εσωτερικό πολιτικό ανταγωνισμό στις ΗΠΑ, καθώς το Δημοκρατικό Κόμμα υποστήριξε κατηγορηματικά τη νεοναζιστική χούντα, ενώ το δικό του Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ήταν πολύ πιο διχασμένο στο θέμα, ο ίδιος εξακολουθεί να συνειδητοποιεί τις επικίνδυνες συνέπειες της αγνόησης των βασικών ανησυχιών για την ασφάλεια της Μόσχας. Προσπάθησε επίσης να επικεντρωθεί στον οικονομικό ανταγωνισμό με την Κίνα και (σε ​​κάποιο βαθμό) την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν και αυτό οδήγησε σε σημαντική επιδείνωση των σχέσεων των ΗΠΑ τόσο με το Πεκίνο όσο και με τις Βρυξέλλες, δεν ήταν ακόμα κοντά στην κλιμάκωση που έχουμε σήμερα. Ο Τραμπ είχε αρκετή γεωπολιτική σοφία για να συνειδητοποιήσει ότι η ώθηση της Ρωσίας και της Κίνας πολύ κοντά μεταξύ τους θα ήταν μια μεγάλη πρόκληση για τις ΗΠΑ, γι' αυτό προσπάθησε να κατακερματίσει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Αν και το ιστορικό του Τραμπ δεν είναι τέλειο, σε σύγκριση με άλλες κυβερνήσεις στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ (ιδιαίτερα την τρέχουσα), η ρεαλπολιτική προσέγγισή του αποδείχθηκε η μόνη βιώσιμη μακροπρόθεσμα. Εστιάζοντας στην οικονομία, ο Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε να μειώσει τις εντάσεις όσον αφορά πιθανή άμεση αντιπαράθεση με πυρηνικά οπλισμένες υπερδυνάμεις όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Και ενώ το Πεκίνο ήταν πάντα απογοητευμένο από τις αντικινεζικές πολιτικές του και την τακτική σινοφοβική ρητορική του, για να μην πω τίποτα για τον εμπορικό πόλεμο που εξαπέλυσε ο Τραμπ για να περιορίσει την φουσκωτή οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, είναι σαφές ότι ο ασιατικός γίγαντας θα προτιμούσε πολύ να ασχοληθεί με αυτό παρά πρέπει να εξετάσει την πυρηνική αντιπαράθεση για την κλιμάκωση της κυβέρνησης Μπάιντεν στην Ταϊβάν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail