Η Γερμανία θα μπορούσε να μετατραπεί από μια «βιομηχανική χώρα σε ένα βιομηχανικό μουσείο»

RoDobby / pixabay
Η Γερμανία κινδυνεύει να μετατραπεί από μια βιομηχανική χώρα σε ένα «βιομηχανικό μουσείο» λόγω της ενεργειακής πολιτικής της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ένωσης Γερμανικών Χημικών Βιομηχανιών (VCI), Μάρκους Στάιλμαν. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Γερμανία κινδυνεύει με συχνές ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας επειδή οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν επαρκούν για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας.

Υποδεικνύοντας την αιολική ενέργεια, είπε ότι η Γερμανία θα χρειαστεί να κατασκευάζει 10 ανεμογεννήτριες καθημερινά για να εφαρμόσει την ενεργειακή μετάβαση.

«Μια από αυτές χρειάζεται 4.000 τόνους χάλυβα. Αυτός είναι μισός Πύργος του Άιφελ. Αυτό σημαίνει πέντε Πύργους του Άιφελ κάθε μέρα. Και αυτό για τα επόμενα οκτώ χρόνια», είπε ο Steilemann.

Ο Steilemann αμφισβήτησε αυτή την προσπάθεια λέγοντας: «Θα ήθελα να δω πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό».

Για να υπογραμμίσουμε το πρόβλημα, η βιομηχανία χάλυβα της Γερμανίας βρίσκεται ήδη υπό σοβαρή απειλή, με εργοστάσια να κλείνουν σε ολόκληρη τη χώρα λόγω του ραγδαίου κόστους ενέργειας. Στη συνέχεια, τίθεται το ερώτημα εάν η Γερμανία μπορεί να εξασφαλίσει ακόμη και αρκετά προσιτό χάλυβα για να κατασκευάσει τον απαραίτητο αριθμό ανεμογεννητριών. Ακόμη και αν η Γερμανία μπορούσε να διαχειριστεί τα επόμενα οκτώ χρόνια, δεν λύνει την ενεργειακή κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα τόσο τώρα όσο και τα επόμενα χρόνια.

Ο διευθύνων σύμβουλος της VCI, Wolfgang Große Entrup, ζήτησε επίσης ταχεία πρόοδο προς την προγραμματισμένη ενεργειακή μετάβαση της χώρας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ταχύτητα είναι ουσιαστική, καθώς η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δραματική μέρα με τη μέρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild.

«Οι εταιρείες μας χρειάζονται αέρα για να αναπνέουν γρήγορα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα και κανέναν πια. Πρόκειται για τη διάσωση των βιομηχανικών δομών που κάνουν δυνατή την ευημερία μας», δήλωσε ο Entrup.



Οι επικριτές επισημαίνουν επίσης τις αποτυχίες του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Ο Jörg Rothermel της ένωσης Energy Intensive Industries of Germany (EID) λέει ότι ο Habeck είναι «πολύ πίσω από το χρονοδιάγραμμα» με τα σχέδια επέκτασης.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να αυξήσει δραστικά τον ρυθμό της επέκτασης, διαφορετικά ο στόχος δεν θα επιτευχθεί», προειδοποίησε.

︎Ο Matthias Frederichs, ο επικεφαλής του Building Materials Association (BVB), απαιτεί από τον Habeck και τον καγκελάριο Olaf Scholz να συνδέσουν όλες τις διαθέσιμες δυναμικότητες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών σταθμών.

«Διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπιών και μετανάστευσης», είπε ο Frederichs.

Μέχρι στιγμής, η αριστερή κυβέρνηση της Γερμανίας έχει αντισταθεί ως επί το πλείστον στις εκκλήσεις για την επαναλειτουργία των πυρηνικών σταθμών, εναντίον των οποίων το Κόμμα των Πρασίνων αγωνίζεται εδώ και καιρό.

Ο Fredrichs υποστηρίζει ότι η βιομηχανία της Γερμανίας χρειάζεται επειγόντως αρκετή πράσινη και φθηνή ηλεκτρική ενέργεια, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει σχέδια στο άμεσο μέλλον που θα μπορούσε να διορθώσει το πρόβλημα. Σημείωσε ότι το κόστος παραγωγής έχει διπλασιαστεί από την αρχή του πολέμου, κυρίως λόγω της εκτίναξης των τιμών του ρεύματος. Ο Frederichs είπε ότι αυτά τα κόστη εισροών πρέπει να μειωθούν στο μισό προκειμένου οι εταιρείες να κάνουν ξανά την παραγωγή να αξίζει τον κόπο.

Μια εκπρόσωπος του Habeck παραδέχτηκε ότι η εξασφάλιση αρκετών ενεργειακών αποθεμάτων και η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια είναι μια «τεράστια προσπάθεια» και ότι «οι στόχοι επέκτασης είναι αναμφίβολα φιλόδοξοι».

Η VCI αντιπροσωπεύει 1.900 εταιρείες της χημικής βιομηχανίας, οι οποίες έχουν κύκλο εργασιών περίπου 220 δισ. ευρώ και απασχολούν περισσότερους από 530.000 ανθρώπους.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail