Τα αφρικανικά ενεργειακά έργα αντιμετωπίζουν την πίεση της Δύσης, ενώ Ρωσία και Κίνα προσφέρουν συνεργασία

Αν και η αφρικανική ήπειρος έχει περίπου το 9% των παγκόσμιων αποθεμάτων φυσικού αερίου και το 12% του πετρελαίου της, οι περισσότερες χώρες της ηπείρου παλεύουν με ενεργειακά ζητήματα εδώ και χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των ελλείψεων ενέργειας και καυσίμων. Ακόμη και τα πετρελαιοπαραγωγικά έθνη, όπως ορισμένα κράτη της Κεντρικής Αφρικής, έχουν προβλήματα παραγωγικής ικανότητας και έλλειψη χρηματοδότησης, γεγονός που τα καθιστά εξαρτημένα από εισαγόμενα διυλισμένα προϊόντα. Πολλά από αυτά τα κράτη έχουν επικεντρωθεί κυρίως στις πωλήσεις αργού και αρκετά ενεργειακά έργα απέτυχαν να υλοποιηθούν. Ο αγωγός φυσικού αερίου μήκους 4.128 km (που περιλαμβάνει την Αλγερία, τον Νίγηρα και τη Νιγηρία) σχεδιάστηκε και συμφωνήθηκε το 1970 και εξακολουθεί να υπάρχει μόνο στα χαρτιά. Αλλά άλλα έργα προχωρούν.

Uriel Araujo, ερευνητής με έμφαση στις διεθνείς και εθνοτικές συγκρούσεις - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και η Δημοκρατία του Κονγκό, καθώς επίσης η Αγκόλα, η Ισημερινή Γουινέα, το Καμερούν, η Γκαμπόν και το Τσαντ (όλα τα κράτη της Κεντρικής Αφρικής) υπέγραψαν συμφωνία για τη δημιουργία, έως το 2030, του δικού τους περιφερειακού δικτύου αγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου και υποδομών κόμβων για τη μείωση της εξάρτησης από εισαγωγές διυλισμένων πηγών ενέργειας. Ένα τέτοιο έργο σε αυτή την περίπτωση απαιτεί ξένη τεχνογνωσία. Σύμφωνα με τον NJ Ayuk, Διευθύνοντα Σύμβουλο του παναφρικανικού εταιρικού ομίλου Centurion Law Group, και τον εκτελεστικό πρόεδρο του Αφρικανικού Ενεργειακού Επιμελητηρίου, «Οι Ρώσοι είναι οι καλύτεροι όσον αφορά τους αγωγούς», και οι Αφρικανοί ηγέτες καλούσαν τους Ρώσους ενεργειακούς φορείς να έχουν διμερείς συνομιλίες για το «πώς να χρησιμοποιήσουν τη ρωσική ή κινεζική τεχνογνωσία για να πετύχει αυτό».

Επιπλέον, στα μέσα Σεπτεμβρίου, η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Νιγηρίας (NNPC) υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με το Μαρόκο για να ξεκινήσει η κατασκευή ενός υπεράκτιου αγωγού φυσικού αερίου μήκους 7.000 χιλιομέτρων που θα διασχίζει 13 αφρικανικά έθνη. Ο αγωγός φυσικού αερίου Νιγηρίας-Μαρόκου (NMGP) μπορεί να ενισχύσει την οικονομική ολοκλήρωση στην ήπειρο, να παρέχει αξιόπιστα και βιώσιμα αέριο και μπορεί επίσης να βελτιώσει τις συνολικές συνθήκες διαβίωσης. Μόλις ολοκληρωθεί, θα μπορούσε να προμηθεύει περίπου τρία δισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου την ημέρα σε όλη την ακτή της Δυτικής Αφρικής, ενώ θα παραδίδει επίσης φυσικό αέριο στο βόρειο Μαρόκο, όπου μπορεί να συνδεθεί με τον Ευρωπαϊκό αγωγό του Μαγκρέμπ (MEP), από τον οποίο θα μπορούσε να προμηθεύει φυσικό αέριο επίσης στην Ισπανία. Ένα άλλο τέτοιο έργο είναι ο αγωγός αργού πετρελαίου της Τανζανίας και της Ουγκάντα ​​της Ανατολικής Αφρικής (EACOP).

Θα μπορούσαν αυτά τα έργα να πετάξουν; Εάν η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ Δύση έχει τον τρόπο της, η απάντηση είναι όχι. Στην πραγματικότητα, τα τοπικά αφρικανικά ενεργειακά έργα έχουν αντιμετωπίσει έντονη δυτική αντίθεση, η οποία έχει εκφραστεί όσον αφορά την ατζέντα για το κλίμα. Για παράδειγμα, στις 15 Σεπτεμβρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα που δηλώνει ότι το έργο EACOP Ουγκάντα-Τανζανία, ενδέχεται να εγκυμονεί «κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους». Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως εκ τούτου συμβούλευσε τα κράτη μέλη του να μην υποστηρίξουν τα έργα φυσικού αερίου και πετρελαίου της Ουγκάντα ​​- είτε οικονομικά είτε διπλωματικά. Ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου της Ουγκάντα ​​Thomas Tayebwa απάντησε σε αυτό περιγράφοντας το ψήφισμα ως «το υψηλότερο επίπεδο νεοαποικιοκρατίας και ιμπεριαλισμού» ενάντια στην κυριαρχία της Ουγκάντα ​​και της Τανζανίας.

Ένα άλλο ενδιαφέρον παράδειγμα: τον περασμένο μήνα, ο ειδικός προεδρικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα (συχνά αποκαλούμενος ανεπίσημα ο «Τσάρος του Κλίματος») Τζον Κέρι προειδοποίησε τους επενδυτές να μη χρηματοδοτήσουν το έργο του αγωγού φυσικού αερίου Νιγηρίας-Μαρόκου που θα μπορούσε να ωφελήσει την Αφρική και επίσης την Ευρώπη - έθεσε αμφιβολίες για το μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα. Στην πραγματικότητα, η εξωτερική πολιτική της Ουάσιγκτον για το Μαρόκο, ιδιαίτερα όσον αφορά τη Δυτική Σαχάρα, δεν είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης: η αναγνώριση της Δυτικής Σαχάρας από τις ΗΠΑ έχει αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή, η οποία υπήρξε ένα είδος «προστατευτικού φραγμού» για την ευρωπαϊκή ήπειρο. Επιπλέον, μιλώντας στο Reuters στο περιθώριο της 18ης συνόδου της Αφρικανικής Υπουργικής Διάσκεψης για το Περιβάλλον (AMCEN) στο Ντακάρ της Σενεγάλης, στις 3 Οκτωβρίου, ο Κέρι στην πραγματικότητα αποθάρρυνε τις επενδύσεις σε μακροπρόθεσμα έργα φυσικού αερίου στην αφρικανική ήπειρο γενικά.



Κατά ειρωνικό τρόπο, η Αφρική το 2020 αντιπροσώπευε μόνο το 3,8% των παγκόσμιων εκπομπών CO2 από τη βιομηχανία και τα ορυκτά καύσιμα. Προς το παρόν, τα κράτη της ΕΕ (οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της πράσινης ενέργειας και της οικονομίας) αναβιώνουν εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα εν μέσω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Σύμφωνα με τον Mamdouh G. Salameh, παγκόσμιο ενεργειακό ειδικό και διεθνή οικονομολόγο πετρελαίου, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα πρέπει να οδηγούν την παγκόσμια οικονομία σε όλο τον 21ο αιώνα και η ΕΕ και οι ΗΠΑ δε θα εγκαταλείψουν τα δικά τους έργα φυσικού αερίου και πετρελαίου. Έτσι, οι δυτικές περιβαλλοντικές ατζέντες θα μπορούσαν να συγκαλύψουν καλυμμένα συμφέροντα για τη διατήρηση της ενεργειακής πείνας της ηπείρου με τους ενεργειακούς πόρους της να διατηρούνται υπόγεια, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για τις ανάγκες της ίδιας της Δύσης.

Ο Σουδανό-Βρετανός δισεκατομμυριούχος Mo Ibrahim επιτέθηκε πρόσφατα στην υποκρισία του Παγκόσμιου Βορρά να εμποδίζει τις αφρικανικές χώρες να αναπτύξουν τα δικά τους αποθέματα αερίου υδρογονάνθρακα λόγω ανησυχιών για την κλιματική αλλαγή, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκουν να εξερευνήσουν οι ίδιοι τους αφρικανικούς πόρους.

Από την άποψη αυτή, από αφρικανική σκοπιά, η Πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας (BRI) και η Ρωσία μπορούν να προσφέρουν στις χώρες αυτής της περιοχής μια πολύ καλύτερη συμφωνία. Τον περασμένο μήνα, το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας έδειξε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία είναι πρόθυμη να αναπτύξει κοινά έργα με αφρικανικά έθνη για την ενίσχυση του ενεργειακού εφοδιασμού στις αγορές τους.

Μια άλλη ενδεικτική περίπτωση είναι ο ρωσικός πυρηνικός σταθμός της Αιγύπτου, ο οποίος έχει τοποθετήσει το Κάιρο στην παγκόσμια πυρηνική λέσχη. Το έργο σηματοδοτεί την πρόοδο της συνεργασίας Ρωσίας-Αιγύπτου παρά τις έντονες αμερικανικές πιέσεις και αποτελεί ακόμη ένα σημάδι της νέας εποχής της μη δέσμευσης και της πολυευθυγράμμισης.

Τα γεωενεργειακά συμφέροντα παραμένουν έτσι ένα από τα κύρια ζητήματα και κινητήριες δυνάμεις του 21ου αιώνα. Η ειρωνεία είναι ότι η «Πράσινη Ατζέντα» της Δύσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ παρεμποδίζει την ενεργειακή ασφάλεια της Αφρικής αλλά και της Ευρώπης. Ενώ οι ευρωπαϊκές δυνάμεις μπορεί να έχουν τα συμφέροντά τους στους πόρους της Αφρικής (οι οποίοι συχνά περιγράφονται ως «νεοαποικιακές»), η ίδια η Ευρώπη παίζεται από τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον εις βάρος της δικής της ενεργειακής ασφάλειας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail