Η Ρωσία επεκτείνει την επιρροή της στη Λατινική Αμερική

RT video screenshot
Η Ρωσία επιδιώκει να επεκτείνει την επιρροή της στη Λατινική Αμερική, ειδικά μετά την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία και την επακόλουθη διεθνή απομόνωση της Ρωσίας.

Judith Bergman - gatestoneinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο τρόπος της Ρωσίας να διευρύνει την επιρροή της στη Λατινική Αμερική είναι συγκρίσιμος με την τακτική της στην Αφρική, όπου έχει επιδιώξει πρωταρχικά την επιρροή της μέσω των συμφωνιών όπλων, της χρήσης των μισθοφόρων της, της παρέμβασης στις εκλογές και της παραπληροφόρησης.

Ήδη από τον Μάρτιο του 2015, ο στρατηγός John Kelly, Διοικητής του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ, κατέθεσε ενώπιον της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας, λέγοντας:

"Περιοδικά από το 2008, η Ρωσία επιδιώκει αυξημένη παρουσία στη Λατινική Αμερική μέσω προπαγάνδας, πωλήσεων στρατιωτικών όπλων και εξοπλισμού, συμφωνιών για την καταπολέμηση ναρκωτικών και εμπορίου. Υπό τον Πρόεδρο [Vladimir] Putin, ωστόσο, έχουμε δει μια σαφή επιστροφή στις τακτικές του Ψυχρού Πολέμου. Ως μέρος της παγκόσμιας στρατηγικής της, η Ρωσία χρησιμοποιεί την προβολή ισχύος σε μια προσπάθεια να διαβρώσει την ηγεσία των ΗΠΑ και να αμφισβητήσει την επιρροή των ΗΠΑ στο δυτικό ημισφαίριο».

Ενώ η δέσμευση της Ρωσίας στη Λατινική Αμερική δεν είναι συγκρίσιμη σε όγκο με αυτήν της Κίνας, η Ρωσία, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει εμβαθύνει σημαντικά την επιρροή της στη Λατινική Αμερική. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως η Ρωσία όχι μόνο ενίσχυσε τις σχέσεις της με παλιούς εταίρους της Λατινικής Αμερικής -- όπως η Κούβα και η Νικαράγουα, που χαιρετίζουν τον Ψυχρό Πόλεμο και με τη Βενεζουέλα -- αλλά ότι τώρα σφυρηλατεί νέες και ισχυρότερες σχέσεις με χώρες που ήταν παραδοσιακά προσανατολισμένες προς τις ΗΠΑ, όπως η Βραζιλία και η Αργεντινή.

Ο Πούτιν, λίγο πριν εισβάλει στην Ουκρανία, συναντήθηκε με τους προέδρους τόσο της Βραζιλίας όσο και της Αργεντινής, ενώ υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας με τη Βενεζουέλα.

Ο Ryan C. Berg, διευθυντής του Προγράμματος της Αμερικής στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS) έγραψε το Μάρτιο:

"Όλα αυτά θυμίζουν όταν ο τότε πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ έκανε μια αυτοσχέδια επίσκεψη στην περιοχή κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008 στη Γεωργία - όλα αυτά είχαν σκοπό να αποδείξουν ότι η Ρωσία δεν ήταν απομονωμένη διεθνώς. Η ρωσική επιθετικότητα στην Ευρώπη συνήθως ακολουθείται από στρατιωτική κλιμάκωση στη Λατινική Αμερική, όπως όταν έστειλε στρατιωτικά βομβαρδιστικά Tu-160 (πυρηνικά ικανά) στη Βενεζουέλα για ασκήσεις το 2008, το 2013 και το 2018».

Ο Δρ Έβαν Έλις, ερευνητής καθηγητής Λατινικής Αμερικής στο Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών του Στρατηγικού Κολλεγίου Στρατού των ΗΠΑ και ανώτερος συνεργάτης στο Πρόγραμμα της Αμερικής στο CSIS, κατέθεσε ενώπιον της Υποεπιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για το Δυτικό Ημισφαίριο τον Ιούλιο:

«Πρόσφατες επιδείξεις της εχθρικής πρόθεσης της Ρωσίας προς τις ΗΠΑ και τους εταίρους μας στο δυτικό ημισφαίριο περιλαμβάνουν την πρόταση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Sergey Ryabkov τον Ιανουάριο του 2022 ότι η Ρωσία μπορεί να αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις στη Βενεζουέλα ή την Κούβα, την υπογραφή του συμφώνου αύξησης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιούρι Μπορίσοφ το Φεβρουάριο του 2022, στρατιωτική συνεργασία με τη Βενεζουέλα και την εκ νέου εξουσιοδότηση από τη Νικαράγουα τον Ιούνιο του 2022 για περιορισμένο αριθμό ρωσικών στρατευμάτων και εξοπλισμού να εισέλθουν στη χώρα για εκπαιδευτικές αποστολές και άλλες μορφές υποστήριξης.

"Τέλος, ενώ η φιλοξενία ρωσικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων ήταν αποκλειστικά σε αντι-αμερικανικά αυταρχικά καθεστώτα, η προθυμία ορισμένων άλλων να υποστηρίξουν και να εμπλακούν με τη Ρωσία ήταν ανησυχητική. Τα κύρια παραδείγματα περιλαμβάνουν τη συμβολική και ρητορική υποστήριξη που έδωσαν οι κυβερνήσεις του Alberto Fernandez στην Αργεντινή και του Jair Bolsonaro στη Βραζιλία στον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο καθένας ενώ τον επισκεπτόταν καθώς ο στρατός του ήταν έτοιμος να εισβάλει στην Ουκρανία. Ο Alberto Fernandez έφτασε στο σημείο να προσφέρει την κυβέρνησή του ως «πύλη» για την είσοδο της Ρωσίας στη Λατινική Αμερική. Ο Andres Manuel Lopez Obrador (AMLO) χαρακτήρισε «ανήθικη» την στρατιωτική βοήθεια του ΝΑΤΟ για να βοηθήσει την Ουκρανία να καταπολεμήσει τη ρωσική επιθετικότητα».

Το Φεβρουάριο, ο Πρόεδρος της Αργεντινής Alberto Fernandez κατέστησε σαφές πως η χώρα του θα χαρεί να ανταλλάξει τον προσανατολισμό της προς τις ΗΠΑ με τη ρωσική συνεργασία. Είπε στον Πούτιν:

"Θα μπορούσαμε να είμαστε ένας τόπος για την ανάπτυξη της συνεργασίας σας με λατινοαμερικανικά έθνη... Από τη δεκαετία του 1990, η Αργεντινή έχει προσανατολιστεί έντονα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Αργεντινή και η οικονομία της εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις ΗΠΑ και τις σχέσεις μας μαζί τους. Στην πραγματικότητα, το χρέος μας προς το ΔΝΤ προέκυψε επίσης λόγω αυτής της σχέσης... Εργάζομαι συνεχώς για να απαλλάξω την Αργεντινή από αυτή την εξάρτηση από το ΔΝΤ και τις ΗΠΑ. Θέλω η Αργεντινή να ανοίξει νέες ευκαιρίες. Η συνεργασία με τη Ρωσία είναι ζωτικής σημασίας για εμάς. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω και ελπίζω πως θα αποδεχτείτε τις διαβεβαιώσεις μου ότι θέλουμε πράγματι να αναπτύξουμε συνεργασία με τη Ρωσία».

Τον Ιούνιο, ο Πούτιν και ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να ενισχύσουν τη στρατηγική τους συνεργασία.


Το Μάρτιο, ο στρατηγός Laura J. Richardson, Διοικητής της Νότιας Διοίκησης των ΗΠΑ, κατέθεσε ενώπιον της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας ότι οι ενέργειες της Ρωσίας στη Λατινική Αμερική επιδεινώνουν σημαντικά την κατάσταση ασφαλείας εκεί, καθώς επίσης επιτρέπουν στην Κίνα να αποκτήσει επιρροή:

"Η Ρωσία εντείνει την αστάθεια με τους δεσμούς της με τη Βενεζουέλα, την περιχαράκωση στην Κούβα και τη Νικαράγουα και τις εκτεταμένες επιχειρήσεις παραπληροφόρησης. Διεθνικές εγκληματικές οργανώσεις (TCOs), οι οποίες λειτουργούν σχεδόν αδιαμφισβήτητες, και πυροδοτούν ένα ίχνος διαφθοράς και βίας που δημιουργούν συνθήκες που επιτρέπουν στη ΛΔΚ [People's Δημοκρατία της Κίνας] και τη Ρωσία για να εκμεταλλευτούν, να απειλήσουν την ασφάλεια των πολιτών και να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στους κυβερνητικούς θεσμούς».

Ο Richardson συνέχισε λέγοντας πως η Ρωσία είναι ένας σημαντικά αποσταθεροποιητικός παράγοντας στη Λατινική Αμερική:

«Η Ρωσία συνεχίζει να αποσταθεροποιεί την περιοχή και να υπονομεύει τη δημοκρατία πλημμυρίζοντας την περιοχή με παραπληροφόρηση, για να περιλαμβάνει εκατοντάδες άρθρα που διαστρεβλώνουν τις ενέργειες ασφαλείας των ΗΠΑ. Το 2020, τα ισπανόφωνα μέσα ενημέρωσης του Russia Today (RT) υπερδιπλασίασαν τους οπαδούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από 7 εκατομμύρια έως πάνω από 18 εκατομμύρια. Αυτές οι εκστρατείες παραπληροφόρησης είναι μόνο ένα μέρος των ευρύτερων προσπαθειών της Ρωσίας να επηρεάσει τις εθνικές εκλογές σε ολόκληρη την περιοχή φέτος. Η σχέση της Ρωσίας με τους βασικούς περιφερειακούς εταίρους της—Βενεζουέλα, Κούβα και Νικαράγουα— επιτρέπει στη Μόσχα να επεκτείνει την πρόσβασή της σε αέρα και θαλάσσια για στρατιωτική ισχύ σε όλη την περιοχή. Οι συμφωνίες με τη Βενεζουέλα, τη Νικαράγουα και τη Βραζιλία επιτρέπουν στα ρωσικά πολεμικά πλοία να πραγματοποιούν αφίξεις σε λιμάνια σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η Ρωσία διπλασίασε τις ναυτικές της αναπτύξεις σε αυτήν την περιοχή, αυξάνοντας από πέντε (2008-2014) σε 11 ( 2015-2020). Η Ρωσία επιδιώκει εισβολή στο ημισφαίριο παρέχοντας εκπαίδευση ασφάλειας μέσω 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πωλήσεις όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού την τελευταία 10 χρόνια, για να συμπεριληφθούν οι απευθείας πωλήσεις στη Βενεζουέλα».

Η αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας στη Λατινική Αμερική πρέπει να ιδωθεί σε συνδυασμό με την τεράστια επιρροή της Κίνας στην περιοχή, όπου είναι ήδη ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος, εκτός από το Μεξικό, καθώς και ο μεγαλύτερος επενδυτής. Ενώ 21 χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής έχουν υπογράψει την Πρωτοβουλία Belt and Road (BRI) της Κίνας, το Biden's Build Back Better World, το οποίο ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2021 ως μέσο αντιμετώπισης της Κίνας, δεν έχει καν ξεκινήσει ακόμη. Σε αντίθεση με το BRI, το οποίο χρηματοδοτείται από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, το Build Back Better πρέπει κυρίως να βασίζεται στην προθυμία των ιδιωτών επενδυτών να αναλάβουν κινδύνους.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Ammar A. Malik, ο οποίος είναι επικεφαλής του Κινεζικού Προγράμματος Χρηματοδότησης Ανάπτυξης της AidData:

«Δεν είναι η πρώτη φορά που χτίζεται η προσδοκία, αλλά θα είναι πολύ δύσκολο να πείσουμε τις ιδιωτικές εταιρείες να χρηματοδοτήσουν (έργα), επειδή στο τέλος της ημέρας, είναι υπόλογες στους μετόχους τους και θέλουν έργα που είναι τραπεζικά»,

Ο συνδυασμός κινεζικών και ρωσικών επιχειρήσεων επιρροής στη Λατινική Αμερική αποτελεί σημαντική απειλή κατά των συμφερόντων των ΗΠΑ στην περιοχή.

Η ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών «συνδέεται άμεσα με την ανθεκτικότητα, την σταθερότητα και την ασφάλεια των εταίρων μας από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική», σύμφωνα με τον στρατηγό Richardson.

Παρόλα αυτά, «οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποβαθμίσει τις προτεραιότητες και έχουν υποεπενδύσει στο δυτικό ημισφαίριο για δεκαετίες», σύμφωνα με τον Ryan Berg από το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών.

«Η Κίνα και η Ρωσία υποστηρίζουν ανελεύθερα καθεστώτα σε όλο το ημισφαίριο, όπως η Βενεζουέλα, που επιδεινώνουν τις περιφερειακές προκλήσεις ασφάλειας και εμποδίζουν τις πολιτικές μεταβάσεις προς τη δημοκρατία».

Ο Μπάιντεν, ενώ έκανε εκστρατεία για την προεδρία τον Μάρτιο του 2020, απαντώντας στο ερώτημα εάν η αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στη Λατινική Αμερική αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, δεσμεύτηκε να αποκαταστήσει την αμερικανική ηγεσία στην περιοχή.

"Είναι η τρέχουσα απουσία αμερικανικής ηγεσίας στο δυτικό ημισφαίριο που είναι η κύρια απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Η Ρωσία και η Κίνα δεν μπορούν να ταιριάξουν με τους εξαιρετικούς δεσμούς μας και την κοινή ιστορία μας με τους λαούς της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής".

Μέχρι στιγμής, ο Μπάιντεν δεν έχει τίποτα να δείξει για αυτά τα λόγια, ενώ η Ρωσία και η Κίνα συνεχίζουν να εδραιώνουν τα κέρδη τους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail