Η Ρωσία και η Κίνα μπορούν να διαλύσουν την κυριαρχία του δολαρίου - διπλωμάτης

pasja1000 / pixabay
Freepen.gr - Η μετάβαση στο εμπόριο σε εθνικά νομίσματα μεταξύ Ρωσίας και Κίνας θα συμβάλει σε μια παγκόσμια διαδικασία αποδολαριοποίησης, δήλωσε ο Επιτετραμμένος της Κίνας στη Ρωσία αυτή την εβδομάδα σε διάσκεψη για το θέμα.

«Η υπάρχουσα οικονομική εταιρική σχέση μεταξύ Κίνας και Ρωσίας και το μακροπρόθεσμο συσσωρευμένο επίπεδο εμπορίου έθεσαν μια σταθερή βάση για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας», είπε ο Sun Weidong, σημειώνοντας πως το διμερές εμπόριο έχει αυξηθεί δραματικά, κυρίως στον ενεργειακό και το γεωργικό εφοδιασμό.

«Η ενεργειακή συνεργασία συνεχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, επιπλέον, τα γεωργικά προϊόντα και τα θαλασσινά από τη Ρωσία εισέρχονται ολοένα και περισσότερο στην κινεζική αγορά», είπε ο διπλωμάτης. «Έχουμε συνεργασία σε μεγάλα έργα στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, της κατασκευής αεροσκαφών, των πυραυλοκινητήρων, της δορυφορικής πλοήγησης... Επιπλέον, οι πληρωμές γίνονται συνεχώς σε τοπικά νομίσματα».

Η Ρωσία και οι εμπορικοί της εταίροι επεκτείνουν το μερίδιο των εθνικών νομισμάτων στους αμοιβαίους διακανονισμούς σε μια προσπάθεια να απομακρυνθούν από το δολάριο ΗΠΑ και το ευρώ. Τα τελευταία χρόνια, η Μόσχα ακολουθεί σταθερά μια πολιτική αποδολαριοποίησης του εξωτερικού εμπορίου, ιδιαίτερα επεκτείνοντας τη χρήση του κινεζικού νομίσματος για την αγορά χρηματοοικονομικών προϊόντων σε γιουάν και τη χρήση του ως αποθεματικό νόμισμα.

Το εμπόριο μεταξύ των δύο εθνών έφτασε τα 136 δισεκατομμύρια δολάρια τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους, σημειώνοντας άλμα πάνω από 30% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής της Κίνας. Η Μόσχα και το Πεκίνο στοχεύουν να αυξήσουν το διμερές εμπόριο με στόχο 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail