Η Ρωσία αναζητά εκδίκηση για την επίθεση του ΝΑΤΟ στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας

Freepen.gr - Το πρωί της 29ης Οκτωβρίου, η πόλη της Σεβαστούπολης στην Κριμαία δέχθηκε μεγάλη επίθεση από εχθρικά drones. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη επίθεση από ένα σμήνος drones σε ρωσική πόλη από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Συνολικά 9 UAV και 7 βρετανικά μη επανδρωμένα οχήματα επιφανείας (USV) στόχευσαν πλοία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και πολιτικά σκάφη. Η επιχείρηση συντονίστηκε από το αμερικανικής κατασκευής αναγνωριστικό UAV RQ-4B Global Hawk, το οποίο έκανε κύκλους πάνω από τα ουδέτερα ύδατα πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα κοντά στην Κριμαία εδώ και αρκετές ώρες.

Τα πολεμικά πλοία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και τα συστήματα αεράμυνας στη Σεβαστούπολη κατάφεραν να καταστρέψουν όλους τους στόχους.

Σύμφωνα με τοπικές αναφορές, το κύτος του ναρκαλιευτικού Ivan Golubets τρυπήθηκε, αλλά το πλοίο συνέχισε να επιπλέει. Η φρεγάτα Admiral Makarov υπέστη μικρές ζημιές από σκάγια στο κύτος της και το σύστημα ραντάρ της απενεργοποιήθηκε.

Τα πλοία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας που δέχθηκαν την επίθεση συμμετέχουν στη διασφάλιση της ασφάλειας του «διαδρόμου σιτηρών» στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας για την εξαγωγή αγροτικών προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας.

Ειδικοί του ρωσικού υπουργείου Άμυνας παρέλαβαν τα συντρίμμια των θαλάσσιων μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πραγματοποίησαν εξέταση. Η ανάλυση των μονάδων πλοήγησης επέτρεψε να διαπιστωθεί ότι τα USV κατευθύνθηκαν από την Οδησσό μέσω του «διαδρόμου σιτηρών» προς την ακτή της Κριμαίας. Το ίχνος ενός από αυτά ξεκίνησε από τη ζώνη ασφαλείας του «διαδρόμου σιτηρών», που μπορεί να υποδηλώνει πως εκτοξεύτηκε από πολιτικό φορτηγό πλοίο.

Ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής πρόκλησης, η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στη «συμφωνία σιτηρών». Το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό είναι πιθανό να ξαναρχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να εμποδίσει για άλλη μια φορά την ουκρανική ναυτιλία στη Μαύρη Θάλασσα.

Λίγες ώρες μετά την επίθεση, η Ρωσία αναγνώρισε τους ενόχους. Βρετανοί ειδικοί που βρίσκονται στο Ochakov στην περιοχή Mykolaiv συντόνισαν την προετοιμασία της επίθεσης και εκπαίδευσαν Ουκρανούς στρατιωτικούς του 73ου Ειδικού Κέντρου Ναυτικών Επιχειρήσεων.

Στις 30 Οκτωβρίου, το ουκρανικό εκπαιδευτικό κέντρο στο Ochakov, από όπου συντονίστηκε η επίθεση στη Σεβαστούπολη, χτυπήθηκε από ρωσικούς πυραύλους. Οι Ουκρανικές Υπηρεσίες Έκτακτης Ανάγκης ανέφεραν δύο πυρκαγιές στην πόλη μετά από ρωσική επίθεση με πυραύλους, αλλά ως συνήθως σιωπούσαν για ζημιές στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της. Σύμφωνα με διάφορες πηγές, καταστράφηκαν αποθήκες, κτίρια των αρχηγείων και στρατώνες με προσωπικό.

Οι επιθέσεις από ρωσικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε εγκαταστάσεις στρατιωτικών και ενεργειακών υποδομών συνεχίζονται. Το πρωί της 31ης Οκτωβρίου, οι ουκρανικές αρχές επιβεβαίωσαν ζημιές σε εγκαταστάσεις ενεργειακής υποδομής στις περιοχές του Κιέβου, του Ντνεπροπετρόβσκ, του Τσερκάσι, του Χάρκοβο και του Ζαπορόζιε. Μέρος των σιδηροδρομικών γραμμών στην Ουκρανία παραμένει χωρίς ρεύμα. Υπάρχουν επίσης οι μεγαλύτερες απώλειες ενεργειακού εφοδιασμού σε ολόκληρη τη χώρα από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης.
 
* απόδοση από southfront.org

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail