Το καθεστώς του Κιέβου θέλει οι ΗΠΑ να ελέγχουν την στόχευση των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς του

Οι εκκλήσεις του καθεστώτος του Κιέβου να πάρει πυρομαχικά μεγάλου βεληνεκούς από τις Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να έχουν απαντηθεί. Αν και καμία πλευρά δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει ποιος τύπος πυρομαχικών έχει παραδοθεί, πηγές από το Πεντάγωνο αναφέρουν ότι η νεοναζιστική χούντα έχει ήδη στην κατοχή της όπλα που μπορούν να στοχεύσουν την Κριμαία. Η Αναπληρώτρια Βοηθός Υπουργός Άμυνας για θέματα Ρωσίας, Ουκρανίας και Ευρασίας, Λόρα Κούπερ, το επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ωστόσο, φαίνεται πως οι δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου δεν έχουν λάβει ακόμη το ATACMS (Army Tactical Missile Systems), αλλά μια ενημερωμένη έκδοση των κατευθυνόμενων πυραύλων GMLRS [Guided Multiple Launch Rocket System]. Πηγές πληροφοριών αναφέρουν ότι δεν πρόκειται για τα τυπικά πυρομαχικά M30 και M31, αλλά πως οι ΗΠΑ έχουν μεταφέρει κρυφά τους νέους πυραύλους ER-GMLRS. Ο ακριβής αριθμός αυτών των πυραύλων είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί, δεδομένου ότι η παραγωγή ξεκίνησε μόλις την άνοιξη του τρέχοντος έτους.

Ο πύραυλος ATACMS που ζητά εδώ και μήνες το καθεστώς του Κιέβου μπορεί να πλήξει στόχους έως και 300 χιλιόμετρα μακριά, ενώ οι κανονικοί πύραυλοι GMLRS (οι προαναφερθέντες M30 και M31) που χρησιμοποιούνται από τις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου έχουν μέγιστο αποτελεσματικό βεληνεκές περίπου 80 χιλιόμετρα. Από την άλλη πλευρά, οι πύραυλοι ER-GMLRS έχουν εκτεταμένο βεληνεκές έως και 150 km. Η πρώτη επιτυχημένη δοκιμαστική πτήση ενός ER-GMLRS πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο του 2021.

Εκείνη την εποχή, η Lockheed Martin περίμενε πως θα ήταν σε θέση να ξεκινήσει την παραγωγή το 2023, αλλά φαίνεται ότι τα σχέδια έχουν επιταχυνθεί νωρίτερα φέτος. Τους τελευταίους μήνες, υπήρξαν αρκετές αναφορές πως οι δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου χρησιμοποιούν κάποιου είδους πυρομαχικά μεγάλου βεληνεκούς για τα προμηθευμένα από τις ΗΠΑ M142 HIMARS MLRS, το βεληνεκές των οποίων υπερβαίνει τις δυνατότητες των πυραύλων M30 και M31. Η δήλωση του Κούπερ είναι η πρώτη επιβεβαίωση από Αμερικανό αξιωματούχο ότι χρησιμοποιούνται τέτοια πυρομαχικά.

Η ρωσική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει πως τέτοιες ενέργειες δε θα γίνουν ανεκτές και θα θεωρηθούν ως άμεση εχθρική ενέργεια από οποιονδήποτε προμηθεύει τέτοια όπλα. Ωστόσο, το καθεστώς του Κιέβου αποφάσισε να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα. Σύμφωνα με πολλές πηγές που έχουν δώσει συνέντευξη στο CNN, η νεοναζιστική χούντα θέλει να δώσει στις ΗΠΑ τον έλεγχο σε ποια ρωσικά περιουσιακά στοιχεία θα στοχοποιηθούν. Η πρόταση έγινε σε μια προσπάθεια παραλαβής πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς, πιθανότατα των ATACMS. Και ενώ η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας ισχυρίζεται ότι αυτό γίνεται για να «αποφευχθεί η κλιμάκωση», θα πετύχαινε ακριβώς το αντίθετο και θα προκαλούσε ταχεία αντίποινα από τη Μόσχα. Για να κάνει τα πράγματα χειρότερα, ο frontman του καθεστώτος του Κιέβου, Volodymyr Zelensky, θέλει να παράσχει «μια πλήρη λίστα πιθανών στόχων, επιτρέποντας παράλληλα στο Λευκό Οίκο να ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε από τις πιθανές τοποθεσίες». Τα αμερικανικά ΜΜΕ υποστηρίζουν πως ο Ζελένσκι «ελπίζει ότι η αυξημένη διαφάνεια θα ανοίξει τον δρόμο για να εγκρίνει ο Μπάιντεν περισσότερες μεταφορές όπλων».

Η ταραγμένη κυβέρνηση Μπάιντεν ισχυρίζεται ότι θέλει το καθεστώς του Κιέβου να «αποφύγει να στοχοποιήσει το ρωσικό έδαφος». Ωστόσο, οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν επί του παρόντος πολύ διαφορετικές απόψεις για το τι είναι το «σωστό» ρωσικό έδαφος. Αφού η πολιτική Δύση οργάνωσε το πραξικόπημα των Νεοναζί το 2014, ο λαός της Κριμαίας διεξήγαγε δημοψήφισμα και ψήφισε υπέρ της προσχώρησης στη Ρωσία. Την περασμένη εβδομάδα, τέσσερις επιπλέον περιφέρειες (DNR, LNR, Zaporozhye και Kherson) ακολούθησαν το παράδειγμά του. Αν και οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η ΕΕ και το καθεστώς του Κιέβου αρνήθηκαν να αποδεχθούν τη βούληση του λαού σε αυτές τις περιοχές, η Μόσχα δεν ενδιαφέρεται για τις απόψεις της πολιτικής Δύσης και θα συνεχίσει τη διαδικασία ολοκλήρωσης. Η ρωσική κυβέρνηση έχει ήδη επιβεβαιώσει ότι θεωρεί τις τέσσερις περιοχές ως δικές της και θα απαντήσει σε οποιαδήποτε επίθεση στο έδαφος της χώρας, ανεξάρτητα από το ποιος μπορεί να είναι ο δράστης.


Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι έχουν παράσχει τουλάχιστον 16 πυραυλικά συστήματα πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS) στις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου και σχεδιάζουν να στείλουν περίπου δώδεκα ακόμη. Η νεοναζιστική χούντα έχει ήδη χρησιμοποιήσει αυτά τα MLRS για να στοχεύσει κατοικημένες περιοχές στο Donbass και αλλού στις περιοχές Zaporozhye και Kherson, προκαλώντας δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, θύματα αμάχων.

Η Μόσχα έδωσε πολλαπλές προειδοποιήσεις ότι αυτό δε θα γίνει πια ανεκτή, ενώ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε επανειλημμένα πως εάν η πολιτική Δύση παράσχει στο καθεστώς του Κιέβου όπλα μεγαλύτερης εμβέλειας, ο ρωσικός στρατός θα αναγκαστεί να «επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής» της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. Τον Ιούλιο, ο Λαβρόφ έγραψε ένα άρθρο στο οποίο ισχυριζόταν ότι το ΝΑΤΟ ήταν ουσιαστικά ήδη μέρος στη σύγκρουση και συντόνιζε τις επιθέσεις σε ρωσικές μονάδες. "Οι εκπαιδευτές του ΝΑΤΟ και οι σκοπευτές Multiple Launch Rocket Systems, προφανώς, ήδη κατευθύνουν τις ενέργειες των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και των εθνικιστικών ταγμάτων στο έδαφος", είπε ο Λαβρόφ.

Εκτός από την τακτική παρουσία της CIA στο έδαφος στην Ουκρανία, ειδικές δυνάμεις από τη Λιθουανία, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και πολλά άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ είναι επίσης παρούσες. Πολλοί πρώην ειδικοί χειριστές των ΗΠΑ, τώρα ενσωματωμένοι σε διάφορες ομάδες μισθοφόρων και "εθελοντών" είναι επίσης παρόντες στο έδαφος κοντά στη γραμμή επαφής, εκπαιδεύοντας τις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου και εργάζονται σε σχέδια τακτικής μάχης. Είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς πως η παρουσία τους είναι τυχαία ή/και άγνωστη στις ΗΠΑ.

Επιπλέον, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θέλει να δει τη Ρωσία «ηττημένη». Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε πως στόχος ήταν «να δούμε τη Ρωσία να υφίσταται μια στρατηγική ήττα στην Ουκρανία», ενώ ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν έκανε παρόμοια δήλωση για «την ανάγκη να δούμε μια αποδυναμωμένη Ρωσία». Άλλοι δυτικοί αξιωματούχοι, όπως η νέα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας, έχουν επίσης πει ότι «η διπλωματία δεν πρέπει να εξετάζεται μέχρι να ηττηθεί η Μόσχα».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail