Πως η εκκένωση πολιτών της Δύσης από τη Ρωσία ευνοεί την πυρηνική κλιμάκωση

Οι ΗΠΑ και ορισμένες άλλες δυτικές χώρες ανακοίνωσαν την εκκένωση των πολιτών τους από το ρωσικό έδαφος. Σε ένα πλαίσιο εντάσεων μεταξύ Μόσχας και ΝΑΤΟ, αυτού του είδους η στάση ακούγεται σαν απειλή, επιδεινώνοντας περαιτέρω το σενάριο της παγκόσμιας κρίσης ασφάλειας.

Lucas Leiroz, ερευνητής Κοινωνικών Επιστημών στο Rural Federal University of Rio de Janeiro, γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ζήτησε από Αμερικανούς πολίτες που κατοικούν στη Ρωσία να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα. Η έκκληση αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Πρεσβείας των ΗΠΑ στη Ρωσία. Η αιτιολόγηση για τη συμβουλή ήταν ότι η Μόσχα μπορούσε να επιστρατεύσει πολίτες που έχουν διπλή υπηκοότητα, γι' αυτό οι αλλοδαποί που εδρεύουν στη Ρωσία θα πρέπει να φύγουν το συντομότερο δυνατό, προτού επιστρατευθούν για μάχη σε ουκρανικό έδαφος. Η δήλωση υπογραμμίζει επίσης πως επί του παρόντος υπάρχει περιορισμένος αριθμός πτήσεων από τη Ρωσία προς άλλες χώρες και τα εισιτήρια για τις επόμενες ημερομηνίες ενδέχεται να μην είναι διαθέσιμα, επομένως οι πολίτες των ΗΠΑ που διαμένουν στη Ρωσία θα πρέπει να βιαστούν να φύγουν.

Είναι ενδιαφέρον να αναλύσουμε το ανακοινωθέν της Πρεσβείας όταν η πραγματικότητα της επιστράτευσης που προωθεί η Ρωσία είναι όχι μόνο μερική αλλά και απολύτως μέτρια. Η κλήση των μαχητών προωθήθηκε με ισορροπημένο τρόπο, χωρίς επείγουσα ανάγκη για φυγή των ξένων πολιτών εσπευσμένα για να αποφύγουν την επιστράτευση. Η Μόσχα δεν έχει δείξει κανένα ενδιαφέρον να αναγκάσει ξένους υπηκόους με ρωσικά διαβατήρια να υπηρετήσουν στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση, γεγονός που καθιστά την αμερικανική αφήγηση αδύναμη και αβάσιμη.

Ωστόσο, ορισμένες άλλες χώρες έλαβαν επίσης μέτρα παρόμοια με αυτά των ΗΠΑ. Η Πολωνία και η Βουλγαρία, για παράδειγμα, κάλεσαν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν αμέσως τη Ρωσία. Σχολιάζοντας το θέμα, εκπρόσωποι του Πολωνικού Υπουργείου Εξωτερικών εξέδωσαν ένα σημείωμα που ανέφερε: «Σε περίπτωση δραστικής επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας, το κλείσιμο των συνόρων ή άλλες απρόβλεπτες περιστάσεις, η εκκένωση μπορεί να συναντήση σημαντικά εμπόδια ή ακόμη και να καταστεί αδύνατη (...) Συνιστούμε στους πολίτες της Δημοκρατίας της Πολωνίας που παραμένουν στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας να εγκαταλείψουν το έδαφός της χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα εμπορικά και ιδιωτικά μέσα».

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Zbigniew Rau ήταν πιο σαφής στα λόγια του και δήλωσε πως εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα κατά της Ουκρανίας, η απάντηση του ΝΑΤΟ θα είναι «καταστροφική», γι' αυτό οι Πολωνοί πολίτες θα πρέπει να εγκαταλείψουν το ρωσικό έδαφος το συντομότερο δυνατό. Στην πραγματικότητα, τα λόγια του ήταν απλώς μια επικύρωση των όσων είχαν ήδη ανακοινωθεί από τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος απείλησε τη Μόσχα δηλώνοντας ότι «αν η Ρωσία περάσει αυτή τη γραμμή (τη χρήση πυρηνικών όπλων), θα υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες για τη Ρωσία», προσθέτοντας ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαντήσουν αποφασιστικά».



Στην πραγματικότητα, η εκκένωση πολιτών είναι ένα στοιχειώδες μέτρο που λαμβάνεται συνήθως από κράτη που σχεδιάζουν κάποιου είδους επίθεση ή εισβολή. Είναι ο πιο άμεσος και απλούστερος τρόπος για να αποτραπεί ο κίνδυνος της ζωής αθώων πολιτών στο εχθρικό έδαφος όταν ξεσπά πόλεμος. Υπό αυτή την έννοια, οποιαδήποτε απόπειρα μαζικής αποχώρησης δυτικών πολιτών από τη Ρωσία ακούγεται ως απειλή για την ευρασιατική χώρα σε αυτό το σημείο, καθώς η δυτική στρατιωτική συμμαχία προειδοποιεί συνεχώς για «συνέπειες» κατά της Μόσχας σε περίπτωση κλιμάκωσης στην Ουκρανία.

Το πρόβλημα είναι πως η κατάσταση στην Ουκρανία τείνει να κλιμακωθεί μόνο λόγω της στάσης των ίδιων των δυτικών χωρών, οι οποίες συνεχίζουν τα προκλητικά στρατιωτικά τους προγράμματα κατά της Ρωσίας, υποστηρίζοντας το νεοναζιστικό καθεστώς στο Κίεβο με θανατηφόρα όπλα και μεγάλα χρηματικά ποσά. Η Μόσχα έχει ήδη εκδώσει ανακοινώσεις προειδοποιώντας για αυτό που θεωρεί «κόκκινη γραμμή» στην ουκρανική σύγκρουση, που είναι το κυρίαρχο έδαφος της Ρωσίας. Οι ρωσικές δυνάμεις είναι απρόθυμες να ανεχθούν επιθέσεις στην επικράτεια της Ομοσπονδίας και ξεκαθαρίζουν ότι θα απαντήσουν σκληρά εάν συμβούν τέτοιες επιθέσεις.

Με το θετικό αποτέλεσμα για την ενσωμάτωση των απελευθερωμένων εδαφών στη Ρωσία, οι νέες περιφέρειες θα γίνουν μέρος της Ομοσπονδίας και έτσι θα βρίσκονται υπό την άμεση προστασία της Μόσχας, χωρίς να είναι ανεκτές οι ουκρανικές επιθέσεις σε αυτές τις περιοχές. Η Δύση, ωστόσο, επιμένει να μην αναγνωρίζει τα δημοψηφίσματα και ενθαρρύνει το Κίεβο να επιτεθεί σε αυτές τις περιοχές. Εδώ ακριβώς θα μπορούσε να συμβεί μια ενδεχόμενη πυρηνική κλιμάκωση. Το ρωσικό στρατιωτικό δόγμα ορίζει ότι τα πυρηνικά όπλα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο ως έσχατη λύση σε περίπτωση υπαρξιακής απειλής για το ρωσικό κράτος. Η Μόσχα μπορεί να θεωρήσει τις επιθέσεις που χρηματοδοτούνται από τη Δύση ως υπαρξιακή απειλή εάν οι στόχοι βρίσκονται εντός της Ομοσπονδίας - συμπεριλαμβανομένων των νέων εδαφών - και γι' αυτό υπάρχει επί του παρόντος πυρηνικός κίνδυνος.

Άρα, είναι η ίδια η Δύση που ευνοεί τις συνθήκες για μια πυρηνική κλιμάκωση. Και είναι επίσης η Δύση που απειλεί να αντιδράσει σε μια τέτοια κλιμάκωση επιτιθέμενη απευθείας στη Ρωσία και ξεκινώντας έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Εκκενώνοντας τους πολίτες τους, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προκαλούν για άλλη μια φορά και απειλούν τη Ρωσία, στέλνοντας «κόκκινους συναγερμούς» ότι κάτι πρόκειται να συμβεί. Ο στόχος είναι να ενεργήσουμε προληπτικά και να δικαιολογήσουμε μια δυτική απάντηση.

Στην πραγματικότητα, η Δύση φαίνεται να ενεργεί με αντιστρατηγικό τρόπο. Δε φαίνεται πλέον να υπάρχει στρατιωτικός ρεαλισμός στη σκέψη των ηγετών του ΝΑΤΟ, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να κλιμακώσουν ολοένα και περισσότερο τις εντάσεις, παρόλο που δεν υπάρχουν νικητές σε ένα πιθανό σενάριο παγκόσμιου πολέμου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail