46 τρις δολάρια σε χρηματοοικονομικό πλούτο έχουν ήδη χαθεί κατά τη διάρκεια του μεγάλου κραχ της παγκόσμιας αγοράς του 2022

Σε λιγότερο από ένα χρόνο, 46 τρισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομικό πλούτο έχουν εξαφανιστεί. Αν αυτό δεν είναι «τρακάρισμα», πώς θα το ορίζατε; Από τον περασμένο Νοέμβριο, οι μετοχές και τα ομόλογα βυθίζονται σε όλο τον κόσμο. Όταν υπάρχει μια καλή μέρα όπως είδαμε τη Δευτέρα, μερικές φορές αυτό μπορεί να μας ξεγελάσει και να πιστεύουμε πως όλα θα πάνε καλά. Αλλά για να καταλάβουμε τι πραγματικά συμβαίνει πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να δούμε τη μεγαλύτερη εικόνα. Και όταν κοιτάξουμε τη μεγαλύτερη εικόνα, γίνεται εξαιρετικά σαφές ότι βρισκόμαστε στη μέση ενός ιστορικού κραχ της παγκόσμιας αγοράς. Σύμφωνα με την Bank of America, ένας τεράστιος χρηματοοικονομικός πλούτος 46,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έχει ήδη εξαλειφθεί από τον περασμένο Νοέμβριο:

Michael Snyder - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ήταν μια δύσκολη χρονιά για τους επενδυτές, με τις παγκόσμιες αγορές μετοχών και ομολόγων να διαγράφουν 46,1 τρισεκατομμύρια δολάρια σε αγοραία αξία από το Νοέμβριο του 2021, σύμφωνα με την Bank of America.

Η μαζική απόσυρση οδήγησε σε αναγκαστικές ρευστοποιήσεις στη Wall Street, δήλωσε ο επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της τράπεζας Michael Hartnett σε σημείωμα της Παρασκευής, τονίζοντας την πρόσφατη πτώση κάτω από τη στήριξη του 2018 στον NYSE Composite Index.


Όταν συνάντησα για πρώτη φορά αυτόν τον αριθμό, δεν μπορούσα να το πιστέψω.

Αλλά είναι ακριβές.

Οι μετοχές πέφτουν και πέφτουν και πέφτουν και η Bank of America προειδοποιεί πως πρόκειται για ένα από τα χειρότερα κραχ στην παγκόσμια αγορά ομολόγων που έχουμε δει ποτέ:

Οι αναλυτές της BofA την παρομοιάζουν με την «Ψυχρή Γαλοπούλα [στερητικό σύνδρομο]» και την κατηγορούν για την πρόκληση της τρίτης «Μεγάλης Αγοράς Ομολόγων».

Υπολογίζουν το 20% συν τις απώλειες που υπέστησαν οι επενδυτές του δημόσιου χρέους κατά το τελευταίο έτος είναι πλέον ισοδύναμες με τα έτη του 1920 και του 1949 μετά τον Α' και Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τη μεγάλη ύφεση του 1931.

Η συνδυασμένη κατάρρευση στις παγκόσμιες αγορές μετοχών και ομολόγων σημαίνει ότι η παγκόσμια κεφαλαιοποίηση της αγοράς έχει περικοπεί κατά περισσότερα από 46 τρισεκατομμύρια δολάρια.


Αυτό είναι ένα χρηματικό ποσό που είναι δύσκολο να κατανοηθεί.



Η συνολική αξία όλων των αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι ήταν περίπου 23 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Μιλάμε λοιπόν για ένα χρηματικό ποσό που είναι περίπου διπλάσιο από το ΑΕΠ μας για έναν ολόκληρο χρόνο.

Όταν η Federal Reserve και άλλες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αφαίρεσαν το μπολ, ήταν προφανές πως κάτι τέτοιο θα συνέβαινε.

Η παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας ώθησε τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές σε απολύτως παράλογα επίπεδα και δεν υπήρχε περίπτωση να παραμείνουν εκεί μετά την άρση της τεχνητής στήριξης.

Εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, όλοι οι μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες έχουν πέσει για τρία συνεχόμενα τέταρτα, και οι μετοχές τεχνολογίας οδηγούν στην πτώση:

Ο S&P 500 Index έκλεισε την Παρασκευή στις 3.586, σημειώνοντας πτώση 25,6% από το ενδοημερήσιο υψηλό του στις 3 Ιανουαρίου και όπου ήταν για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2020.

Ο Russell 2000, ο οποίος παρακολουθεί τις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης, υποχώρησε 31,8% από το υψηλό του στις 5 Νοεμβρίου, διατηρώντας έτσι τη λειτουργία του ως σήμα έγκαιρης προειδοποίησης.

Ο Nasdaq έκλεισε στις 10.576, σημειώνοντας πτώση 34,8% από το ενδοημερήσιο υψηλό του στις 22 Νοεμβρίου, την ίδια μέρα που ο Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft, Σάτια Ναντέλα, απέρριψε το 50,2% της μετοχής του στη Microsoft σε μια δέσμη φρενήρηδων συναλλαγών, συνολικού ύψους 285 εκατομμυρίων δολαρίων. Στη λίστα με τις καλύτερες συναλλαγές εμπιστευτικών πληροφοριών ποτέ, πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή. Έκτοτε, οι μετοχές της Microsoft έχουν υποχωρήσει 33,4%, στα 232,90 δολάρια, τη χαμηλότερη τιμή κλεισίματος από τον Μάρτιο του 2021.


Όπως συζήτησα πριν από λίγες μέρες, οι πλουσιότεροι μεγιστάνες της τεχνολογίας έχασαν συνολικά 315 δισεκατομμύρια δολάρια τον περασμένο χρόνο.

Ωχ.

Η Federal Reserve δίνει και η Federal Reserve αφαιρεί.

Το ίδιο ισχύει και για την αγορά κατοικίας. Οι πολιτικές της Fed δημιούργησαν τη μεγαλύτερη στεγαστική φούσκα στην ιστορία μας, αλλά τώρα αυτή η φούσκα σκάει.

Μάλιστα, αναφέρεται ότι μόλις γίναμε μάρτυρες «της μεγαλύτερης μονομηνιαίας πτώσης τιμών» από την τελευταία οικονομική κρίση:

… σήμερα ο Black Knight επιβεβαίωσε πως η αγορά κατοικίας των ΗΠΑ έχει γίνει σαφώς άσχημη με τις δύο μεγαλύτερες μηνιαίες μειώσεις από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με έκθεση της Δευτέρας από τον πάροχο δεδομένων στεγαστικών δανείων, οι μέσες τιμές κατοικιών μειώθηκαν κατά 0,98% τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, μετά από πτώση 1,05% τον Ιούλιο.

Οι δύο περίοδοι σημείωσαν τις μεγαλύτερες μηνιαίες μειώσεις από τον Ιανουάριο του 2009. Μάλιστα, με τον τρέχοντα ρυθμό πτώσης, ενδέχεται σύντομα να δούμε πτώση ρεκόρ στις τιμές των κατοικιών, ξεπερνώντας τη μεγαλύτερη ιστορική διολίσθηση κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Η έκθεση σημείωσε ότι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος του 2022 σηματοδοτούν τις μεγαλύτερες μειώσεις τιμών σε ένα μήνα που έχουν παρατηρηθεί από τον Ιανουάριο του 2009 και κατατάσσονται μεταξύ των οκτώ μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί.

Εάν η Federal Reserve δε μειώσει τα επιτόκια, τα πράγματα σύντομα θα γίνουν πολύ άσχημα για την αγορά κατοικίας.

Δυστυχώς, η Fed στην πραγματικότητα πρόκειται να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια επειδή οι αξιωματούχοι της Fed φοβούνται μέχρι θανάτου για τη μανιασμένη κρίση πληθωρισμού που αρχικά βοήθησαν να δημιουργηθεί.

Χάρη στη Fed, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 13,5% τον Αύγουστο:

Έχουμε δει τις υψηλότερες τιμές στο παντοπωλείο και φαίνεται ότι δε θα πέσουν σύντομα.

Τα νέα κυβερνητικά στοιχεία δείχνουν ότι οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 13,5% τον Αύγουστο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αυτή είναι η υψηλότερη ετήσια αύξηση από το Μάρτιο του 1979.

Οι παραγωγοί τροφίμων λένε ότι η αύξηση είναι αποτέλεσμα της πληρωμής υψηλότερων τιμών για την εργασία και τα υλικά συσκευασίας. Επισημαίνουν επίσης ακραίες καιρικές συνθήκες, ασθένειες και ζητήματα εφοδιασμού.

Όσο συνεχίζουμε να βλέπουμε τέτοια νούμερα, η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

Και η τιμή της βενζίνης μόλις έκανε άλλο ένα ρεκόρ όλων των εποχών στο Λος Άντζελες:

Οι τιμές του φυσικού αερίου έφτασαν σε υψηλό ρεκόρ στην κομητεία του Λος Άντζελες των 6,466 δολαρίων ανά γαλόνι το πρωί της Δευτέρας, ξεπερνώντας στα ύψη το προηγούμενο ρεκόρ που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της πανεθνικής αύξησης των τιμών την περασμένη άνοιξη.

Αν νομίζετε ότι αυτό είναι κακό, απλώς περιμένετε μέχρι οι κάτοικοι της Καλιφόρνια να πληρώσουν 10 δολάρια το γαλόνι για βενζίνη.

Το κόστος ζωής έχει γίνει απίστευτα καταπιεστικό και μια πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε πως το 73 τοις εκατό των Αμερικανών πιστεύει ότι τα εισοδήματά τους «υστερούν από τον πληθωρισμό»:

Τα αποτελέσματα της έρευνας Number of the Day του Scott Rasmussen στο Ballotpedia διαπίστωσαν επίσης ότι το 73% των Αμερικανών λένε πως τον περασμένο χρόνο, το εισόδημά τους έπεσε πίσω από τον πληθωρισμό. Το μέγεθος του δείγματος της έρευνας ήταν 1.200 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι και διενεργήθηκε διαδικτυακά από τον δημοσκόπο Scott Rasmussen στις 15-17 Σεπτεμβρίου. Το περιθώριο σφάλματος για το πλήρες δείγμα είναι +/- 2,8 ποσοστιαίες μονάδες.

Μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός, η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

Και ο πληθωρισμός δεν είναι πιθανό να τεθεί υπό έλεγχο σύντομα, επειδή η συντριπτική πλειοψηφία των αμερικανικών κατασκευαστών σχεδιάζει περισσότερες αυξήσεις τιμών το 2023:

Σε μια νέα έρευνα από Forbes / Xometry / John Zogby Strategies που κοινοποιήθηκε στο Secrets σχετικά με τον αντίκτυπο του πληθωρισμού και τη συνεχιζόμενη κρίση εφοδιαστικής αλυσίδας υπό τον Πρόεδρο Μπάιντεν, το 87% των CEOs της μεταποίησης δήλωσαν ότι σχεδίαζαν να αυξήσουν τις τιμές το 2023.

Πολλοί ανέφεραν τη συνεχιζόμενη κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας, τα προβλήματα με την απόκτηση υλικών από την Κίνα και τους πωλητές που εκμεταλλεύονται το οικονομικό χάος για να ανεβάσουν τις τιμές.

«Τα περιθώρια κέρδους μας είναι υπό πίεση καθώς το κόστος αυξάνει σε όλο το δίκτυο της εφοδιαστικής αλυσίδας», δήλωσε ένας Διευθύνων Σύμβουλος στη δημοσκόπηση που διεξήγαγε ο Jeremy Zogby, ο διευθύνων εταίρος της John Zogby Strategies.

Έτσι, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δε θα κάνει τη διάσωση των χρηματοπιστωτικών αγορών αυτή τη φορά.

Οι αξιωματούχοι της Fed είναι απολύτως απολιθωμένοι από τον υψηλό πληθωρισμό και έτσι τα επιτόκια θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν.

Και αυτό σημαίνει πως αυτή η οικονομική φούσκα θα συνεχίσει να σκάει. Όπως εύστοχα έχει σημειώσει ο Eric Peters, τα κραχ της αγοράς μπορεί να χρειαστούν πολύ χρόνο για να ολοκληρωθούν:

«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως το σκάσιμο μιας φούσκας χρειάζεται πολύ χρόνο για να διαδραματιστεί. Μπορεί να φαντάζει γρήγορο και χαοτικό σε διάφορα σημεία της διαδικασίας, αλλά δεν είναι στην πραγματικότητα. Κοιτάξτε το 2008. Όλοι θεωρούσαν τη χρεοκοπία της Lehman στις 15 Σεπτεμβρίου 2008, ως τον μεγάλο καταλύτη για εκείνη την κρίση, αλλά ο S&P 500 είχε κορυφωθεί τον προηγούμενο Νοέμβριο. Η Bear Sterns απέτυχε στις 13 Μαρτίου 2008. Από την Παρασκευή πριν από την πτώχευση της Lehman έως το τέλος εκείνου του μήνα, ο S&P υποχώρησε μόνο κατά 7%. Η πραγματική αδυναμία ήταν τον Οκτώβριο με τοπικό χαμηλό τον Νοέμβριο».

Ο τελικός πάτος ήταν μόλις τον Μάρτιο του επόμενου έτους. «Η φούσκα έσκαγε ενώπιον της Lehman Brothers». Αυτό ήταν απλώς το μεγάλο καθαρτικό γεγονός που τράβηξε την προσοχή μας, φούντωσε τη φαντασία μας. «Και ακόμη και μετά από αυτό χρειάστηκαν μήνες για να φτάσει η αγορά. Οι αγορές δεν εξαλείφουν τις ανισορροπίες αμέσως. Θα πρέπει λοιπόν να προετοιμαστούμε για ένα μαραθώνιο, όχι για ένα σπριντ».


Είμαστε ακόμη μόνο στα πολύ πρώτα κεφάλαια αυτής της ιστορίας.

Όπως έχω προειδοποιήσει αμείλικτα τους αναγνώστες μου, τα πράγματα θα γίνουν τελικά πολύ, πολύ άσχημα.

Η Federal Reserve και άλλες κεντρικές τράπεζες πλημμύρισαν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα με χρήματα, και έτσι τώρα αντιμετωπίζουμε μια φρικτή παγκόσμια κρίση πληθωρισμού.

Προσπαθούν να διορθώσουν τα πράγματα αυξάνοντας γρήγορα τα επιτόκια, αλλά αυτό προκαλεί απολύτως τεράστια προβλήματα στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

Αυτό δεν πρόκειται να τελειώσει καλά, και επιτέλους φτάσαμε σε ένα σημείο όπου αυτό θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προφανές σε όλους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail