Ο ολλανδικός πληθωρισμός εκτοξεύεται στο πρωτοφανές 17,1%, 10 χώρες της ευρωζώνης σε διψήφιο αριθμό

1681551 / pixabay
Freepen.gr - Οι χώρες της ευρωζώνης συνεχίζουν να υφίστανται τις επιπτώσεις ενός υποτιμημένου νομίσματος και του εκτινασσόμενου πληθωρισμού με την Ολλανδία να αναφέρει επίπεδο πληθωρισμού ρεκόρ 17,1% για τον Σεπτέμβριο.

Η άνοδος του κόστους ζωής είναι η υψηλότερη αύξηση που έχει μετρηθεί ποτέ από το Κεντρικό Γραφείο Στατιστικής της χώρας (CBS).

Η κυβέρνηση της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα πως θα δαπανήσει 18 δισεκατομμύρια ευρώ τον επόμενο χρόνο για να στηρίξει τους Ολλανδούς καταναλωτές με τους λογαριασμούς ενέργειας τους και ανακοίνωσε επίσης ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

«Οι συνέπειες για τους ανθρώπους, τις οικογένειες και τις εταιρείες είναι σοβαρές», είπε ο Ολλανδός βασιλιάς Willem-Alexander στην ομιλία του περιγράφοντας τα σχέδια δαπανών της κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα.

«Είναι οδυνηρό ότι ένας ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων στην Ολλανδία δυσκολεύεται να πληρώσει το ενοίκιο, τα είδη παντοπωλείου και την ασφάλιση υγείας και τους λογαριασμούς ενέργειας», πρόσθεσε.



«Σοκαρίστηκα, είναι τρομερό», είπε η υπουργός Οικονομικών Sigrid Kaag στον τηλεοπτικό σταθμό NOS.

«Αναρωτιέστε πόσο κακό μπορεί να γίνει», πρόσθεσε ο Μίκυ Αντριάνσενς, ο υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων.

Η κρίση κόστους ζωής στη χώρα οφείλεται κατά κύριο λόγο στις υψηλότερες τιμές της ενέργειας, αυξημένες κατά 114% σε σχέση με το Σεπτέμβριο του περασμένου έτους.

Διψήφιος πληθωρισμός καταγράφηκε σε 10 χώρες της ευρωζώνης το Σεπτέμβριο, με την Εσθονία, τη Λιθουανία και τη Λετονία να έχουν πληθωρισμό υψηλού ύψους 24,2%, 22,5% και 22,4% αντίστοιχα.

Κατά τα άλλα, η Σλοβακία έχει σημειώσει 13,6 τοις εκατό, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στο 12,1 τοις εκατό, το Βέλγιο στο 12 τοις εκατό, η Αυστρία στο 11 τοις εκατό και η Γερμανία και η Σλοβενία ​​έχουν σημειώσει 10,9 τοις εκατό και 10,6 τοις εκατό, αντίστοιχα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail