Ο Ερντογάν ήθελε να συναντήσει τον Άσαντ στη Σύνοδο Κορυφής της SCO: "Μακάρι να είχε έρθει!"

Freepen.gr - Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν πρόθυμος να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ εάν ο Σύρος ηγέτης συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SOC) στο Ουζμπεκιστάν, ανέφερε η φιλοκυβερνητική εφημερίδα της Τουρκίας Hurriyet στις 16 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της Hurriyet, Abdulkadir Selvi, ο Ερντογάν έκανε τα σχόλια για τον Άσαντ σε μια συνεδρίαση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στις 12 Σεπτεμβρίου.

«Μακάρι ο Άσαντ να είχε έρθει στο Ουζμπεκιστάν, θα του είχα μιλήσει. Αλλά δεν μπορεί να έρθει εκεί», είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με τον Σέλβι, στη συνεδρίαση του κόμματος.

«Πήγε στον πόλεμο με τους αντάρτες για να διατηρήσει τη δική του εξουσία. Επέλεξε να προστατεύσει τη δική του δύναμη. Σκέφτηκε να προστατεύσει τις περιοχές που ήλεγχε. Αλλά δεν μπορούσε να προστατεύσει μεγάλες περιοχές», φέρεται να πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Τον περασμένο μήνα, το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim ανέφερε πως ο Ερντογάν θα μπορούσε να συναντήσει τον Άσαντ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής SOC στο Ουζμπεκιστάν. Ωστόσο, ο Σύριος ηγέτης κατέληξε να μην παρευρεθεί στη σύνοδο κορυφής.

Το δημοσίευμα της Hurriyet ήρθε αφότου τέσσερις πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Τουρκίας είχε πολλές συναντήσεις με τον Σύριο ομόλογό του στη Δαμασκό τις τελευταίες εβδομάδες. Κατά τις συναντήσεις συζητήθηκε ενδεχόμενη σύνοδος κορυφής μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.

Η προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού φέρεται να καθοδηγείται από τη Ρωσία, η οποία επιδιώκει να εδραιώσει τη θέση της στη Συρία.


Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail