Οι ΗΠΑ επωφελούνται περισσότερο από τις...απίθανες συμπτώσεις ατυχημάτων στο Nord Stream

Οι ΗΠΑ φαίνεται να είναι ο κύριος ωφελούμενος από τα ατυχήματα που σημειώθηκαν σε τρεις σειρές αγωγών φυσικού αερίου του Nord Stream. Η Ουάσιγκτον δε θέλει να κάνει πίσω το Βερολίνο.

Lyuba Lulko - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Nord Stream: Τέτοιες συμπτώσεις αδύνατες

Απότομη πτώση της πίεσης καταγράφηκε τη Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου, σε δύο αγωγούς αερίου ταυτόχρονα — Nord Stream 1 (σε δύο χορδές) και Nord Stream 2.

Υπάρχουν δύο διαρροές στο Nord Stream 1: μία στην οικονομική ζώνη της Σουηδίας και μία στην οικονομική ζώνη της Δανίας.

«Είναι πολύ κοντά ο ένας στον άλλον», δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της Σουηδικής Ναυτιλιακής Διοίκησης (SMA).

O Nord Stream 2 γέμισε με αέριο για να πιέσει τον αγωγό στα 300 bar εν αναμονή μιας άδειας αερίου που δεν υλοποιήθηκε ποτέ λόγω των κυρώσεων της ΕΕ.

«Η καταστροφή που σημειώθηκε την ίδια μέρα σε τρεις χορδές των υπεράκτιων αγωγών φυσικού αερίου του συστήματος Nord Stream είναι άνευ προηγουμένου», δήλωσε στο TASS η Nord Stream AG.

Το δημοσίευμα της γερμανικής Tagesspiegel έγραψε επικαλούμενο ένα ανώνυμο πρόσωπο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης πως τα ατυχήματα έγιναν ως αποτέλεσμα μιας «στοχευμένης επίθεσης».



«Όλα υποδηλώνουν ότι αυτό δεν είναι τυχαίο», είπε η πηγή.

Ο αγωγός είναι νέος. Κατασκευάστηκε από ανθεκτικό και υψηλής ποιότητας γερμανικό χάλυβα, δήλωσε στο NTV ο Jurgen Trittin, Γερμανός πολιτικός που διετέλεσε Υπουργός Περιβαλλοντικής Προστασίας, Διατήρησης της Φύσης και Πυρηνικής Ασφάλειας την περίοδο 1998-2005.

«Αν ένας τέτοιος αγωγός διαρρεύσει ξαφνικά, τότε, αναμφίβολα, αυτό οφείλεται στη βίαιη ρήξη αυτού του αγωγού», πρόσθεσε.

Μόνο λίγες χώρες έχουν τη δυνατότητα να ανατινάξουν το Nord Stream

Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση δήλωσε πως συνεργάζεται με τις δανικές αρχές για να μάθουν τα αίτια του περιστατικού. Μια ζώνη αποκλεισμού πέντε ναυτικών μιλίων έχει δημιουργηθεί γύρω από τον αγωγό νότια του Bornholm με εκτιμώμενο βάθος υποβρύχιας διαρροής από 60 έως 70 μέτρα.

Υπάρχουν μόνο λίγες χώρες που διαθέτουν την τεχνολογία για να πραγματοποιήσουν μια τέτοια επίθεση. Για να πραγματοποιηθεί μια τέτοια πράξη δολιοφθοράς, έπρεπε να εμπλακούν ειδικές δυνάμεις, όπως δύτες του Πολεμικού Ναυτικού ή ένα υποβρύχιο.

Με το κλείσιμο του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 (ο οποίος λειτουργεί στο ένα τρίτο της χωρητικότητάς του), η προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία και την Κεντρική Ευρώπη θα είναι δυνατή μόνο μέσω του αγωγού Yamal μέσω της Πολωνίας ή του ουκρανικού δικτύου αγωγών. Η πρώτη επιλογή λειτουργεί αντίστροφα εδώ και πολύ καιρό, ενώ το ουκρανικό GTS — μόνο μέσω ενός σταθμού μεταφοράς που ελέγχεται από το Κίεβο.

Είναι πλέον προφανές ότι ο αγωγός Nord Stream δε θα λειτουργήσει αυτόν το χειμώνα. Αυτό θα κάνει την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη ακόμη πιο βαθιά.

Σύμφωνα με το Tagesspiegel, υπάρχουν δύο εκδοχές για να εξηγηθεί το σαμποτάζ. Από τη μία πλευρά, θα μπορούσαν να είναι ουκρανικές δυνάμεις ή δυνάμεις που συνδέονται με την Ουκρανία. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να είναι επωφελές για τη Ρωσία να προκαλέσει πρόσθετη αβεβαιότητα και ενδεχομένως να αυξήσει ξανά τις τιμές του φυσικού αερίου.

Εδώ όμως έχουμε μια αντίρρηση. Η Μόσχα ενδιαφέρεται για τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη προκειμένου να δημιουργήσει εισόδημα, αφού ο ανατολικός φορέας προμήθειας φυσικού αερίου δε θα αντικαταστήσει σύντομα πλήρως τον δυτικό.

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επανειλημμένα καλέσει τη Γερμανία να ξεκινήσει το Nord Stream 2. Για να ξαναρχίσουν οι εργασίες του Nord Stream 2 και οι προμήθειες φυσικού αερίου στην ΕΕ, χρειάζεται μόνο "να πατήσετε το κουμπί", είπε, προσθέτοντας ότι οι αξιωματούχοι της ΕΕ οδηγούν το αδιέξοδο των κυρώσεων.

Όσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ουάσιγκτον εργάζεται εδώ και καιρό για να καταστρέψει τον ανταγωνιστή απέναντι στην ΕΕ, προκειμένου να διατηρήσει την κυριαρχία του δολαρίου και να αυξήσει τα έσοδα των αμερικανικών εταιρειών. Για να τα επιστέψει όλα, το Βερολίνο δεν θα μπει στον πειρασμό να κάνει πίσω από την άποψη της χρήσης του ρωσικού φυσικού αερίου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail