Η γερμανική επιχειρηματική εμπιστοσύνη πέφτει κατακόρυφα στο χαμηλό δύο ετών καθώς πλησιάζει η ύφεση

geralt / pixabay
Freepen.gr - Η διάθεση στη γερμανική οικονομία επιδεινώθηκε σημαντικά τον περασμένο μήνα με τον δείκτη επιχειρηματικού κλίματος ifo να υποχωρεί κατά 4,3 μονάδες στις 84,3 τον Σεπτέμβριο, τη χαμηλότερη τιμή του από τον Μάιο του 2020.

Η πτώση της εμπιστοσύνης ήταν πιο απότομη από ό,τι είχαν προβλέψει οι ειδικοί, με τους οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters να περιμένουν πτώση μόνο στις 87,0 μονάδες.

Η ύφεση έγινε αισθητή και στους τέσσερις μεγάλους τομείς της γερμανικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της μεταποίησης, των υπηρεσιών, του εμπορίου και των κατασκευών, με τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου ifo Clemens Fuest να προειδοποιεί ότι η χώρα «διολισθαίνει σε ύφεση».

Σύμφωνα με το ινστιτούτο, τα βιβλία παραγγελιών για Γερμανούς κατασκευαστές έχουν συρρικνωθεί καθώς η απαισιοδοξία κυριεύει τον κλάδο και οι εταιρείες είναι πιο απαισιόδοξες από ό,τι ήταν από την κορύφωση της πανδημίας του κορωνοϊού τον Απρίλιο του 2020.

Σύμφωνα με τον Fuest, η εμπιστοσύνη στον τομέα των υπηρεσιών «σημείωσε μια πτώση», με τις εταιρείες «να αναμένουν περαιτέρω αξιοσημείωτη επιδείνωση τους επόμενους μήνες» και ο κλάδος της φιλοξενίας αναμένεται να δεχθεί σημαντικό πλήγμα. Ένα ασθενέστερο νόμισμα, ο υψηλότερος πληθωρισμός και ειδικότερα το σπειροειδές ενεργειακό κόστος συμβάλλουν στην πτώση της εμπιστοσύνης.

Αισθητή εξασθένηση παρουσίασαν και οι δείκτες στους τομείς του εμπορίου και των κατασκευών.

Οι μετρήσεις έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το κλίμα μεταξύ των γερμανικών επιχειρήσεων το Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, όταν ο Δείκτης Επιχειρηματικού Κλίματος κορυφώθηκε στο 99,2.

«Η απαισιοδοξία όσον αφορά τους επόμενους μήνες έχει αυξηθεί σημαντικά», δήλωσε ο πρόεδρος του Ifo, Κλέμενς Φουεστ, ενώ ο οικονομικός εμπειρογνώμονας του Ifo, Κλάους Βόλραμπε, σε συνέντευξή του στο Reuters ήταν ακόμη πιο ανήσυχος.

«Βλέπουμε ένα μεγάλο μείον σε όλα τα μέτωπα. Οι κλάδοι έντασης ενέργειας ιδιαίτερα είναι εξαιρετικά απαισιόδοξοι για τον χειμώνα», πρόσθεσε.

«Ολόκληρος ο δείκτης Ifo σηματοδοτεί περισσότερο από ποτέ μια ύφεση το χειμώνα», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Jörg Krämer στη Die Welt.

«Η Γερμανία έχει γίνει φτωχότερη λόγω της μαζικής αύξησης των τιμών των εισαγωγών ενέργειας», είπε ο Κράμερ. «Αντιμετωπίζουμε έναν οικονομικά δύσκολο χειμώνα».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail