Γιατί είναι επικίνδυνη η εξάρτηση της Ευρώπης από το LNG των ΗΠΑ

Κατά το τρέχον έτος, οι Ηνωμένες Πολιτείες υπερηφανεύονται για το καθεστώς του μεγαλύτερου εξαγωγέα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόσμο, καθώς παραδίδουν τόσο την Ευρώπη - στη δίνη μιας σοβαρής ενεργειακής κρίσης - όσο και την Ασία. Μέχρι στιγμής, το 2022, πέντε προμηθευτές έχουν υπογράψει περισσότερες από 20 μακροπρόθεσμες συμφωνίες για την προμήθεια περισσότερων από 30 εκατομμυρίων μετρικών τόνων LNG/έτος ή περίπου 4 Bcf/ημέρα, σε αγοραστές που λιμοκτονούν για ενέργεια στην Ευρώπη και την Ασία. 

Του Alex Kimani για το Oilprice.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η απέλπιδα προσπάθεια της Ευρώπης να απαλλαγεί από το ρωσικό αέριο έγινε ακόμη πιο επείγουσα αυτή την εβδομάδα, καθώς η Μόσχα ανακοίνωσε ότι οι ροές μέσω του Nord Stream 1 προς τη Γερμανία θα παραμείνουν κομμένες έως ότου η Δύση άρει τις κυρώσεις. Αυτή η απόγνωση είχε ως αποτέλεσμα η Ευρώπη να εκτοπίσει την Ασία ως τον κορυφαίο προορισμό για το LNG των ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα, η Ευρώπη λαμβάνει τώρα το 65% των συνολικών εξαγωγών LNG των ΗΠΑ. Ωστόσο, υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες πως η ανταλλαγή μιας εξάρτησης με μια άλλη ενέχει άλλου είδους κίνδυνο. Το να βάζετε όλα τα αυγά σας στο καλάθι LNG των ΗΠΑ σημαίνει ότι θα συνεισφέρετε στη Μητέρα Φύση. Οι προμήθειες LNG των ΗΠΑ μπορεί να μην είναι ευάλωτες στη Ρωσία, αλλά είναι ευάλωτες σε ακραίες καιρικές συνθήκες και τρομακτικές εποχές τυφώνων που διαταράσσουν την παραγωγή και τις εξαγωγές. Η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει άλλες αναταραχές.

Ευπάθεια στον Κόλπο του Μεξικού

Ο κύριος όγκος των εγκαταστάσεων εξαγωγής LNG στις Ηνωμένες Πολιτείες -- συμπεριλαμβανομένων των προτεινόμενων εγκαταστάσεων -- στεγάζεται κατά μήκος της ακτής του Κόλπου και μεγάλο μέρος του φυσικού αερίου που τροφοδοτεί αυτές τις εγκαταστάσεις προέρχεται από κοντινά αποθέματα της ενδοχώρας, από το Νέο Μεξικό και το Τέξας έως τη Λουιζιάνα και όχι μόνο. Αυτή είναι μια περιοχή επιρρεπής σε τυφώνες, που σημαίνει ότι όταν οι τυφώνες έρχονται να βρυχηθούν προς τα μέσα, τα πάντα, από την υγροποίηση έως τη ναυτιλία και την εξόρυξη έως την επεξεργασία κινδυνεύουν να διακοπούν.

Έχει συμβεί στο παρελθόν - και πρόσφατα.

Τα τελευταία χρόνια, πολλαπλοί τυφώνες έχουν οδηγήσει σε ποικίλους βαθμούς διαταραχής στην αγορά LNG, με επιπτώσεις που εκτείνονται σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού από σύντομες διακοπές έως μεγάλες απολύσεις μεταποίησης και αποστολής.

Ο τυφώνας Laura το 2020 είχε ως αποτέλεσμα μια διακοπή δύο εβδομάδων στις εγκαταστάσεις εξαγωγής LNG Sabine Pass και πολύ περισσότερο από ένα μήνα στο Cameron LNG.

Πέρυσι, ο τυφώνας Ida είχε ως αποτέλεσμα μια σημαντική και μακροχρόνια περικοπή της υπεράκτιας παραγωγής φυσικού αερίου.

Φέτος, μια έκρηξη τον Ιούνιο στις εγκαταστάσεις LNG Freeport που εδρεύει στο Τέξας έθεσε εκτός σύνδεσης σχεδόν το 20% της εξαγωγικής ικανότητας LNG των ΗΠΑ, φέρνοντας τις αγορές LNG σε αδιέξοδο.


Οι επιστήμονες λένε ότι οι τυφώνες στις ακτές του Κόλπου γίνονται ολοένα και πιο έντονοι, προκαλώντας ρεκόρ σε πλημμύρες και θέτοντας σε κίνδυνο κρίσιμες υποδομές.

Εν τω μεταξύ, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υπό κατασκευή τη μεγαλύτερη γκάμα νέων έργων LNG στον κόσμο, υπάρχουν επίσης όρια στο πόσο μακριά μπορεί να φτάσει αυτό χωρίς περισσότερη χωρητικότητα αγωγών για να φιλοξενήσει αυτό το τρελά επεκτεινόμενο ενεργειακό τμήμα. Στη λεκάνη των Αππαλαχίων, τη μεγαλύτερη περιοχή παραγωγής φυσικού αερίου της χώρας που παράγει περισσότερα από 35 Bcf/ημέρα, οι περιβαλλοντικές ομάδες έχουν επανειλημμένα σταματήσει ή επιβραδύνει τα έργα αγωγών και έχουν περιορίσει την περαιτέρω ανάπτυξη στα βορειοανατολικά. Αυτό αφήνει το Permian Basin και το Haynesville Shale να επωμιστούν μεγάλο μέρος της πρόβλεψης ανάπτυξης για τις εξαγωγές LNG. Πράγματι, ο Διευθύνων Σύμβουλος της EQT Corp. (NYSE: EQT) Τόμπι Ράις αναγνώρισε πρόσφατα πως η χωρητικότητα του αγωγού των Αππαλαχίων «χτύπησε σε τοίχο».

Οι αναλυτές της East Daley Capital Inc. έχουν προβλέψει ότι οι εξαγωγές LNG των ΗΠΑ θα αυξηθούν σε 26,3 Bcf/ημέρα έως το 2030 από το τρέχον επίπεδό τους που είναι σχεδόν 13 Bcf/d. Για να συμβεί αυτό, οι αναλυτές λένε πως άλλα 2-4 Bcf/d χωρητικότητας σε πακέτο θα πρέπει να κυκλοφορήσουν στο δίκτυο μεταξύ 2026 και 2030 στο Haynesville.

Αυτό προϋποθέτει σημαντική αύξηση φυσικού αερίου από το Permian και άλλα συναφή παιχνίδια αερίου . Οποιαδήποτε άποψη όπου οι τιμές του πετρελαίου πέφτουν αρκετά για να επιβραδύνουν αυτή τη δραστηριότητα στο Πέρμιο και θα έχετε ακόμη μεγαλύτερη ζήτηση για φυσικό αέριο από λεκάνες με αέριο», είπαν οι αναλυτές.

Μοζαμβίκη στη διάσωση

Αν και μπορεί να είναι μάλλον αργά στο παιχνίδι, η Ευρώπη αρχίζει να εξετάζει σοβαρά την Αφρική για τις μελλοντικές της προμήθειες ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, η Μοζαμβίκη είναι έτοιμη να στείλει το πρώτο της φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη αυτή την κρίσιμη στιγμή.

Αυτό, επίσης, είναι γεμάτο με τρωτά σημεία με τη μορφή πολιτικής αστάθειας και εξέγερσης.

Το έργο LNG της γαλλικής Total Energies στη Μοζαμβίκη παραγκωνίστηκε λόγω της εξέγερσης. Το Coral-Sul FLNG της ιταλικής Eni είναι ασφαλές από το βίαιο σημείο ανάφλεξης και βρίσκεται σε καλό δρόμο για να εξυπηρετήσει την Ευρώπη, με την BP να έχει ήδη υπογράψει συμφωνία για την αγορά όλης της παραγωγής για 20 χρόνια από το έργο Coral-Sul αξίας 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που έχει σχεδιαστεί για την παραγωγή 3,4 εκατομμύρια μετρικούς τόνους LNG. Η ιταλική εταιρεία σχεδιάζει ήδη μια δεύτερη πλωτή πλατφόρμα εξαγωγών στη χώρα της Νότιας Αφρικής που θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια.

Αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο εδώ.

Στο επίκεντρο της εξέγερσης, η Total Energies ανακοίνωσε τα σχέδιά της να συνεχίσει το τεράστιο έργο της ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το τέλος του έτους, με τον τερματικό σταθμό να αναμένεται να παράγει 13,1 εκατομμύρια τόνους LNG ετησίως. Δηλαδή, αν ποτέ ξεπεράσει την εξέγερση που οδήγησε σε κήρυξη ανωτέρας βίας. Το έργο ελπίζει να ξεκινήσει ξανά το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Παρ' όλα αυτά, η αισιοδοξία είναι στα ύψη. Η ExxonMobil λέει ότι θα λάβει την τελική απόφαση για ένα ακόμη μεγαλύτερο έργο στο εγγύς μέλλον. Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σχεδιάσει πενταπλάσια αύξηση της οικονομικής στήριξης σε 15 εκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση των μαχητών κοντά στα έργα φυσικού αερίου της Μοζαμβίκης. Η ΕΕ έχει ήδη δεσμευτεί να παράσχει στον στρατό της χώρας πρόσθετη οικονομική στήριξη 45 εκατομμυρίων ευρώ (45 εκατομμύρια δολάρια) και μέχρι στιγμής έχει χορηγήσει σε μια αποστολή της SADC στη χώρα 2,9 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδότηση.

Βραχυπρόθεσμα, η Ευρώπη σημειώνει πρόοδο στην πλήρωση της αποθήκης φυσικού αερίου της και τώρα βρίσκεται εννέα εβδομάδες μπροστά από το σημείο που βρισκόταν αυτή την εποχή πέρυσι –ακόμη κι αν έχει βαρύνει. Τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι πάνω από 70% και έχουν ξεπεράσει ακόμη και τον μέσο όρο 5 ετών, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe (GIE).

Μέχρι την 1η Νοεμβρίου, η ΕΕ πιθανότατα θα φτάσει στο 80% της χωρητικότητας αποθήκευσης φυσικού αερίου -- ακριβώς στην ώρα της αιχμής της χειμερινής ζήτησης. Η Γερμανία στοχεύει ακόμη και στο 95% της χωρητικότητας, και ήδη βρίσκεται στο 85%.

"Η ΕΕ έχει ήδη ξεπεράσει τον ενδιάμεσο στόχο πλήρωσης της 1ης Σεπτεμβρίου στις αρχές Ιουλίου και εξακολουθεί να βρίσκεται σε ρυθμό για να επιτύχει τον στόχο της 1ης Νοεμβρίου", δήλωσε στο Reuters ο Jacob Mandel, ανώτερος συνεργάτης για εμπορεύματα στην Aurora Energy Research. Πράγματι, οι αναλυτές της Standard Chartered Plc λένε ότι το όπλο αερίου του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν θα αμβλυνθεί ουσιαστικά από τη δημιουργία αποθεμάτων, με την Ευρώπη να περνάει τον χειμώνα «άνετα» χωρίς ρωσικό αέριο.

Αυτό, ωστόσο, δημιουργεί δύο διαφορετικά προβλήματα. Πρώτον, η Ευρώπη θα πρέπει να πληρώσει ένα βαρύ τίμημα: το κόστος της αναπλήρωσης των αποθεμάτων φυσικού αερίου εκτιμάται σε πάνω από 50 δισεκατομμύρια ευρώ (51 δισεκατομμύρια δολάρια), 10 φορές περισσότερο από τον ιστορικό μέσο όρο για την πλήρωση δεξαμενών ενόψει του χειμώνα. Δεύτερον, το μπλοκ δεν μπορεί να επιβιώσει μόνο με αποθήκευση εκτός και αν μειώσει σημαντικά την κατανάλωση για το χειμώνα.

Η Ευρώπη, ως έχει, είναι ευάλωτη σε κάθε ενεργειακό μέτωπο, και αν δεν είναι η γεωπολιτική και οι εξεγέρσεις, είναι η Μητέρα Φύση στην πιο τρελή της κατάσταση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail