Η Γερμανία θέλει τη Βαρσοβία ως αποικία, λένε κορυφαίοι Πολωνοί ηγέτες

Freepen.gr -
Τόσο ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος της Πολωνίας όσο και ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας κατηγορούν τη Γερμανία ότι θέλει να ελέγξει την Πολωνία και να ρίξει την κυβέρνησή της, γράφει το rmx.news.

«Είπα από την αρχή ότι δε θα λάβουμε χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ επειδή η Γερμανία είναι αποφασισμένη να βοηθήσει τον Τουσκ να επιστρέψει στην εξουσία στην Πολωνία ως επικεφαλής μιας αποικιακής διοίκησης», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Zbigniew Ziobro σε συνέντευξή του στο μεγαλύτερο εμπορικό ραδιοφωνικό σταθμό της Πολωνίας, RMF FM.

Στη συνέντευξη, ο Ziobro είπε ότι ήταν έκπληκτος «που η πολωνική κυβέρνηση υποχωρεί τα τελευταία δύο χρόνια και πως ο ίδιος και το κόμμα που ηγείται [Solidarity Poland, ένα μέρος του κυβερνώντος μπλοκ] είχαν προειδοποιήσει για αυτό και είχαν επιχειρηματολογήσει με τον πρωθυπουργό Mateusz Morawiecki να ασκεί βέτο στο μηχανισμό όρων για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ που είχε προωθηθεί από την τότε γερμανική Προεδρία της ΕΕ το 2020».

Τον Ιούνιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδέχθηκε το προτεινόμενο επιχειρησιακό πρόγραμμα της Πολωνίας για τη χορήγηση του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ στην ΕΕ. Ωστόσο, η πραγματική εκταμίευση συνδέθηκε με την υλοποίηση ορόσημων, τα οποία περιελάμβαναν την τιμή των αποφάσεων του ΔΕΚ σχετικά με τη διάλυση του πειθαρχικού τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ένας νόμος για το σκοπό αυτό έχει ψηφιστεί, αλλά η Επιτροπή υποστηρίζει τώρα ότι αυτός ο νόμος δεν προχωρά αρκετά ώστε να εγγυάται την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης από πειθαρχικές ενέργειες και πως η Πολωνία πρέπει να εφαρμόσει πλήρως την απόφαση του ΔΕΚ, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής των δικαστών που είχαν πειθαρχείται από το διαλυμένο πειθαρχικό επιμελητήριο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι το σενάριο που υλοποιείται ήταν ένα για την ανατροπή της παρούσας κυβέρνησης στην Πολωνία — κατηγόρησε τη Γερμανία ότι ηγείται αυτής της επιχείρησης. Το ζήτημα του κράτους δικαίου χρησιμοποιήθηκε ως προπέτασμα καπνού και δικαιολογία για την υλοποίηση της αποικιοκρατίας. «Δεν θα υπάρχει χώρος για οποιαδήποτε πολωνική κυριαρχία», προειδοποίησε ο Ziobro, προσθέτοντας πως «δε θα υπάρξει ποτέ συμφωνία για μια τέτοια πορεία από την παρούσα κυβέρνηση».

Σύμφωνα με τον Ziobro, ο Ντόναλντ Τουσκ είναι ο άνθρωπος που ορίστηκε πρωθυπουργός στην Πολωνία από τη Γερμανία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Ziobro είναι βέβαιος πως η Πολωνία δε θα λάβει κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ. Είδε τον μηχανισμό όρων που συμφωνήθηκε το 2020 ως γερμανική «ίντριγκα».

Τα λόγια του Ziobro ενισχύθηκαν το Σαββατοκύριακο από τον ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη, Jarosław Kaczyński. Μιλώντας σε συγκέντρωση στη νότια Πολωνία, κατηγόρησε τον ηγέτη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ντόναλντ Τουσκ, ότι ήθελε «να υποτάξει την Πολωνία όχι μόνο στην ΕΕ, η οποία έχει γίνει εργαλείο για τη Γερμανία, αλλά στους Γερμανούς καθαυτούς».

Πιστεύει ότι η Πολωνία, όπως κάθε άλλο κράτος, πρέπει να αγωνιστεί για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και δεν μπορεί να βασίζεται σε κανέναν άλλον για να κάνει αυτή τη δουλειά.


Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail