Η Liz Truss δε θα τα βρει καθόλου εύκολα ως νέα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου

@trussliz - ΑLΤ
Η Λιζ Τρας αναδείχθηκε ως η νέα ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος και η επόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Του  Τιμούρ Φομένκο, πολιτικού αναλυτή - rt.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Τα μέσα ενημέρωσης είχαν ήδη κηρύξει το αποτέλεσμα ως δεδομένο, επειδή δεν υπήρχε πραγματική διαμάχη μεταξύ της ίδιας και της Rishi Sunak όσον αφορά τις ψήφους του Συντηρητικού Κόμματος. Αντικαθιστά τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά από μια σειρά σκανδάλων που κλόνισαν την αξιοπιστία της κυβέρνησής του (μέρος της οποίας ήταν η Τρας).

Αλλά δεν αντιπροσωπεύει μια καθαρή αρχή ή μια ανάσα φρέσκου αέρα. Είναι προϊόν και συσσώρευση της κληρονομιάς που έβαλε σε κίνηση. Για όσους είναι απογοητευμένοι με τις πολιτικές του Τζόνσον, τα πράγματα θα πάνε από το κακό στο χειρότερο.

Ο Τζόνσον ήταν γνωστός ως γελωτοποιός, αν και συχνά με σκόπιμα τρόπο. Πριν το «Partygate» καταστρέψει την εμπιστοσύνη του κοινού, ήταν ως επί το πλείστον συμπαθητικός. Οι γελοιότητες του που έμοιαζαν με κλόουν ήταν ένα πλεονέκτημα πριν φανούν τελικά πως είναι παθητικό.

Η Liz Truss δεν έχει τίποτα από αυτά. Την κοροϊδεύουν, αλλά υπάρχει ένα τραγικό στοιχείο σε αυτό γιατί το βασικό σημείο είναι ότι προσπαθεί να είναι σοβαρή. Όπως όταν από νωρίς έγινε γελοιοποιήθηκε ευρέως λόγω της εμμονής της με το τυρί. Αλλά δεν είναι αστείο για εκείνη.

Η Truss δεν είναι η ελαφρώς φιλική, αξιαγάπητη γελωτοποιός σας, είναι μια μακέτα της Μάργκαρετ Θάτσερ με μια πολύ επικίνδυνη ιδεολογία ευφορίας για το Brexit και εθνικιστικού σοβινισμού.



Είναι μια δημοκρατική φονταμενταλίστρια που έχει μια πολύ δογματική κατανόηση του κόσμου και την έχει αναμείξει στο μάντρα του Brexit καθ' όλη τη διάρκεια της άνοδό της στην εξουσία, μετατρέποντάς την από μια αντιδραστική εθνικιστική νοσταλγία σε ένα νεοσυντηρητικό συγκρητισμό.

Η επωνυμία της βασίζεται στην υπερπώληση των δυνατοτήτων της Βρετανίας, στην προσποίηση πως είναι κάτι που δεν είναι, και σε συνδυασμό με την προσπάθεια για μια ηρωική πορεία σύγκρουσης με την Κίνα και τη Ρωσία ταυτόχρονα.

Έχει αναφερθεί ότι επιδιώκει να κηρύξει το Πεκίνο ως επίσημη απειλή σχεδόν αμέσως μετά την απόκτηση του αξιώματος. Μένει να δούμε αν πρόκειται απλώς για τζινγκοϊσμό, δεδομένου πως έχει ένα ρεκόρ «κυβερνήσεως με συνθήματα», αλλά ακόμα κι έτσι θα χρησιμεύσει τελικά στη δημιουργία αβεβαιότητας και στην κλιμάκωση των εντάσεων.

Και δεν μπορεί κανείς εύκολα να υποθέσει πως είναι πραγματικά ικανή και ξέρει τι κάνει. Για το κοινό, αυτό που είναι πιο ανησυχητικό για την Truss είναι ότι πολλοί αμφισβητούν τις πραγματικές της ικανότητες να διευθύνει μια κυβέρνηση και ξεκινά με έλλειμμα εμπιστοσύνης και δημοτικότητας. Είναι στην πραγματικότητα λιγότερο δημοφιλής από τον Johnson.

Η είσοδός της στο Νούμερο 10 δε θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή. Ο κόσμος δε θα κάνει υπομονή μαζί της. Οι Βρετανοί αντιμετωπίζουν αυξανόμενους λογαριασμούς ρεύματος και κόστος διαβίωσης. Η χώρα αναμένεται να μπει σε ύφεση, με πολλούς συνταξιούχους να μην μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος φέτος το χειμώνα.

Αυτό είναι το τίμημα της νίκης στην Ουκρανία, θα πει, κατηγορώντας τον Πούτιν και πιθανώς και το Πεκίνο. Διπλασιάζοντας τον αναδυόμενο Ψυχρό Πόλεμο με την Κίνα και αρνούμενη να συμβιβαστεί με τη Μόσχα, είναι πιθανό να κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα για το μέσο Βρετανό στο άμεσο μέλλον. Μπορεί να μιλάει σκληρά και να φαίνεται πως έχει αυτοπεποίθηση, αλλά δεν φαίνεται να διαθέτει ένα σχέδιο που θα βελτιώσει τα προς το ζην του κοινού σύντομα.

Αυτό δεν πρόκειται να επιταχύνει την αναβίωση της Βρετανίας σε παγκόσμια κλίμακα, όπως θέλει να ισχυρίζεται, αλλά στην πραγματικότητα θα επιταχύνει την παρακμή της σε άσχετη σημασία. Όχι μόνο η Βρετανία θα είναι φτωχότερη, αλλά υπάρχει μικρή τάση να πιστεύει κανείς ότι ένα κράτος υπό την ηγεσία της θα γίνει πραγματικά σεβαστό από τους άλλους.

Λιγότερο από μια εβδομάδα πριν από τη νίκη της Τρας, αποκαλύφθηκε ότι η οικονομία της Ινδίας είχε ξεπεράσει το Ηνωμένο Βασίλειο όσον αφορά το ΑΕΠ. Για τους Ινδούς, το να ξεπεράσουν τους πρώην αποικιακούς αφέντες τους ήταν μια στιγμή γιορτής, δείχνοντας την άνοδο της χώρας τους.

Ωστόσο, για την Τρας, η αυτοκρατορία δεν έχει τελειώσει και δε φαίνεται να καταλαβαίνει πως οι Ινδοί δε θα δεχτούν μονόπλευρους εμπορικούς όρους προς όφελος της Βρετανίας. Δεν κάνουν εμπορικές συμφωνίες για τη «μετα-αυτοκρατορική νοσταλγία».

Η θητεία της στην εξουσία ετοιμάζεται να γίνει ένας σκληρός έλεγχος της πραγματικότητας, πιθανότατα γεμάτος χάος, απερισκεψία και ενδεχομένως ακόμη και καταστροφή. Δηλαδή, εκτός κι αν ξαφνιάσει τη χώρα της και τον κόσμο βγάζοντας από το μανίκι της κάποιον ευρηματικό άσο. Έχει ένα κρυμμένο; Μόνο ο χρόνος θα δείξει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail