Economist: ένας από τους σημαντικότερους συμμάχους των ΗΠΑ θα γίνει ο πονοκέφαλος τους

Jackelberry / pixabay
Freepen.gr - Η μεγαλύτερη απειλή για τη Δύση δεν είναι η Ανατολή, με επικεφαλής την Κίνα, αλλά ο παγκόσμιος Νότος, όπου η Ινδία, ένας σημερινός σύμμαχος των ΗΠΑ, διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο, έγραψε ο πολιτικός επιστήμονας Ian Bremmer σε ένα άρθρο για τον Economist.

Δήλωσε ότι, παρά την κυρίαρχη θέση στον κόσμο για την επερχόμενη σύγκρουση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, δεν αξίζει να περιμένουμε έναν ψυχρό πόλεμο μεταξύ τους.

«Ο λόγος είναι πως οι εγγενείς απειλές του 20ου αιώνα δε θα ακυρώσουν την αλληλεξάρτηση του 21ου αιώνα», εξήγησε ο συγγραφέας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, παρά τη γενική δυσπιστία μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον, οι σύμμαχοί τους δε θα θελήσουν να συμμετάσχουν στην παγκόσμια αντιπαράθεση, αφού από αυτήν εξαρτάται η ευημερία τους.

«Η σοβαρή αποσταθεροποίηση του Μεσαίου Βασιλείου θα οδηγήσει σε αμοιβαία εξασφαλισμένη οικονομική καταστροφή», συνέχισε ο Μπρέμερ.

Υπενθύμισε ότι το Πεκίνο και η Ουάσιγκτον είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί και οικονομικοί εταίροι του άλλου, κάτι που τους κρατά «στο ίδιο σκάφος». Αλλά υπάρχει μια άλλη απειλή - οι χώρες του Νότου, κυρίως η Ινδία.

«Τέτοια κράτη μεταφέρονται με το ρεύμα και την επόμενη δεκαετία μπορούν να γίνουν πηγή εκατομμυρίων μεταναστών και προσφύγων», προειδοποίησε ο δημοσιογράφος.


Οι διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας, ο πληθωρισμός, η οικονομική επιβράδυνση και τα μειωμένα εμβάσματα απειλούν να βυθίσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες σε κρίση χρέους την επόμενη δεκαετία. 

Επιπλέον, οι χώρες του Νότου είναι λιγότερο προετοιμασμένες για την κλιματική αλλαγή. Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα πλήξει περισσότερο την Αφρική , τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Αμερική. 

Επίσης, η Δύση, με λιγότερο ενθουσιασμό, θα επιδιώξει να επιλύσει συγκρούσεις και κρίσεις στο Αφγανιστάν, την Υεμένη και άλλα κράτη, καθώς και να μειώσει τη βοήθεια μέσω του ΔΝΤ και άλλων διεθνών θεσμών. Σε απάντηση οι φτωχές χώρες μπορεί να ενωθούν για να απαιτήσουν περισσότερη υποστήριξη ή να επιδεινώσουν τη γενική πολιτική αστάθεια, απειλώντας με μετανάστευση προς τη Δύση. 

«Σε αυτό το ασταθές περιβάλλον, η Ινδία θα πάρει τη θέση του ηγέτη του παγκόσμιου Νότου», έγραψε ο Μπρέμερ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail