Η πλήρης αποθήκευση φυσικού αερίου δεν αρκεί για να βγάλει η ΕΕ το χειμώνα – Reuters

Ratfink1973 / pixabay
Freepen.gr - Οι αναλυτές λένε ότι η περιοχή θα ξεμείνει από φυσικό αέριο μέχρι το Μάρτιο, εάν δε μειωθεί η κατανάλωση

Οι πλήρως εξοπλισμένες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου μπορεί να μην επαρκούν για να συντηρήσουν τις ευρωπαϊκές χώρες κατά την επερχόμενη περίοδο θέρμανσης, ανέφερε το Reuters την Τετάρτη, επικαλούμενο αναλυτές.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Aurora Energy Research, οι αποθήκες του μπλοκ μπορούν να παρέχουν αρκετό αέριο μόνο για έως και 90 ημέρες μέσης ζήτησης. Η μοντελοποίηση από την εταιρεία πληροφοριών δεδομένων ICIS δείχνει επίσης ότι τα αποθέματα της περιοχής ενδέχεται να εξαντληθούν μέχρι το Μάρτιο. Ως εκ τούτου, οι αναλυτές συμφωνούν πως η κατανάλωση φυσικού αερίου θα πρέπει να μειωθεί προκειμένου να αποφευχθούν οι ελλείψεις.

«Για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση κρίσης, η μείωση της ζήτησης θα είναι ακόμη πιο σημαντική από την αποθήκευση», φέρεται να είπε ο Simone Tagliapietra, ανώτερος συνεργάτης στο think-tank Bruegel.

Τα στοιχεία του ICIS δείχνουν ότι, εάν η κατανάλωση μειωθεί 15% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας κάθε μήνα, το μπλοκ μπορεί να έχει ακόμα το 45% των αποθεμάτων φυσικού αερίου την ερχόμενη άνοιξη, εάν η Ρωσία συνεχίσει να προμηθεύει φυσικό αέριο στην περιοχή με τους τρέχοντες όγκους της και 26% εάν η Ρωσία σταματήσει τις παραδόσεις τον Οκτώβριο.



Επιπλέον, η αποτυχία της ΕΕ να εξοικονομήσει φυσικό αέριο αυτόν το χειμώνα θα επηρεάσει τα επίπεδα αποθήκευσης του επόμενου έτους. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης, εάν η Ρωσία διακόψει τις ροές φυσικού αερίου και η ΕΕ εξαντλήσει τις αποθήκες της κατά την επερχόμενη περίοδο θέρμανσης, οι αποθήκες του επόμενου έτους θα αδειάσουν ήδη από το Νοέμβριο, πριν ακόμη ξεκινήσει η περίοδος θέρμανσης.

«Η αποθήκευση είναι το δίχτυ ασφαλείας, αλλά μια πολύ σημαντική μείωση της ζήτησης είναι αυτό που χρειαζόμαστε ως προτεραιότητα σε αυτήν την κρίση», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ο Matthias Buck, διευθυντής Ευρώπης της Agora Energiewende.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail