Η Μόσχα έχει πιθανούς νέους αγοραστές για το ήμισυ του πετρελαίου της – Bloomberg

alfvanbeem / pixabay
Freepen.gr - Η Μόσχα θα μπορέσει να βρει νέες αγορές για το ήμισυ των εξαγωγών αργού πετρελαίου που υπόκεινται στο επικείμενο εμπάργκο των Βρυξελλών, ανέφερε την Παρασκευή το Bloomberg, επικαλούμενο την εταιρεία ανάλυσης Kpler.

Στο πλαίσιο του εμπάργκο, οι περισσότερες εισαγωγές ρωσικού αργού θα απαγορευθούν να εισέλθουν στην ΕΕ από τον Δεκέμβριο, ενώ οι εξαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων στο μπλοκ θα απαγορευθούν από το Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, αυτό σημαίνει ότι περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού πετρελαίου την ημέρα θα παραμείνουν αζήτητα, εκτός εάν η Ρωσία ανακατευθύνει την παράδοση τους.

Σύμφωνα με την Kpler, η Ινδονησία, το Πακιστάν, η Βραζιλία, η Νότια Αφρική, η Σρι Λάνκα και ορισμένες χώρες της Μέσης Ανατολής θα μπορούσαν μαζί να αγοράσουν έως και 1 εκατομμύριο βαρέλια ρωσικού αργού ημερησίως τον ερχόμενο χειμώνα.

Η Μόσχα έχει ήδη αρχίσει να ανακατευθύνει μέρος του πετρελαίου της στην Ασία, ενισχύοντας τις εξαγωγές προς την Ινδία και την Κίνα, αφού ορισμένοι Eυρωπαίοι αγοραστές απέρριψαν περαιτέρω παραδόσεις. Η Ρωσία έχει προσφέρει μεγάλες εκπτώσεις για να προσελκύσει αγοραστές.



Οι αναλυτές λένε ότι η έκπτωση μπορεί να αποδειχθεί δελεαστική και η Μέση Ανατολή, η οποία θα μπορούσε να πάρει έως και 500.000 βαρέλια την ημέρα ρωσικού αργού, θα μπορούσε ακόμη και να αποφασίσει να ανακατευθύνει το πετρέλαιο που χρησιμοποιήθηκε προηγουμένως στην εγχώρια αγορά στις εξαγωγικές αγορές.

Νωρίτερα, προέκυψαν αναφορές ότι η Ινδονησία σκέφτεται να αγοράσει ρωσικό πετρέλαιο με έκπτωση 30%, αλλά περιμένει να δει εάν η Κίνα και η Ινδία συμφωνούν να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία ανώτατου ορίου τιμών που έχει προτείνει η Ομάδα των Επτά (G7) προκειμένου να περιορίσει τα κέρδη της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail