Η ΕΕ κινδυνεύει με το σενάριο της «άγριας δύσης» στο ενεργειακό

Alexandra_Koch / pixabay
Freepen.gr - Η επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης μπορεί να οδηγήσει τα κράτη της ΕΕ να παραμερίσουν την αλληλεγγύη για τη δική τους ενεργειακή ασφάλεια, δήλωσε στους Financial Times ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), Φατίχ Μπιρόλ.

Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο Μπιρόλ είπε ότι φοβάται πως «ένα σενάριο άγριας δύσης» βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των χωρών του μπλοκ, στο οποίο ενδέχεται να περιορίσουν τις εξαγωγές ενέργειας προς τους γείτονές τους προκειμένου να προστατεύσουν τις δικές τους εγχώριες προμήθειες.

«Οι επιπτώσεις θα είναι πολύ κακές για την ενέργεια, πολύ άσχημες για την οικονομία, αλλά εξαιρετικά κακές πολιτικά… Εάν η Ευρώπη αποτύχει σε αυτό το τεστ στην ενέργεια, μπορεί να υπερβεί τις ενεργειακές επιπτώσεις», φέρεται να είπε ο Μπιρόλ. Πρόσθεσε ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει «δύο σενάρια» και το μέλλον του μπλοκ εξαρτάται από το αν τα κράτη μέλη τηρούν μια από τις ιδρυτικές αρχές της - την αλληλεγγύη.

«Η ΕΕ και τα μέλη θα εργαστούν αλληλέγγυα, υποστηρίζοντας το ένα το άλλο… ή υπάρχει ένα άλλο σενάριο, αν ο καθένας είναι για τον εαυτό του… Μία από τις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ είναι η αλληλεγγύη» και η εγκατάλειψη αυτού «θα επηρεάσει αρνητικά το βάρος της ΕΕ σε ολόκληρο τον κόσμο», αυτός είπε.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail