Η ΕΕ βάζει τέλος στο ανώτατο όριο της τιμής του ρωσικού φυσικού αερίου εν μέσω φόβων για αντίποινα της Μόσχας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να σταματήσει το σχέδιό της για την επιβολή ανώτατου ορίου τιμής στο ρωσικό φυσικό αέριο ως μέρος ενός προτεινόμενου πακέτου που έχει σχεδιαστεί τόσο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που καταστρέφει τα κράτη μέλη της (ιδιαίτερα τη Γερμανία) όσο και για να πλήξει τα έσοδα της Ρωσίας στη διαδικασία. Ο Guardian ανέφερε την Τρίτη, επικαλούμενος ένα προσχέδιο της πρότασης που διέρρευσε. Το έγγραφο έχει παρασχεθεί από ανώνυμες πηγές. Σύμφωνα με τον Guardian, το προσχέδιο, που είχε προγραμματιστεί να παρουσιαστεί την Τετάρτη, δεν περιέχει καμία αναφορά σε κανένα ανώτατο όριο τιμής του φυσικού αερίου, είτε είναι ρωσικό είτε οποιουδήποτε άλλου.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Επιτροπή της ΕΕ είπε ότι θα προτείνει υποχρεωτικό στόχο για τα κράτη μέλη της να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος στις ώρες αιχμής, ανώτατο όριο εσόδων για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό φυσικό αέριο. Αυτές οι ενέργειες υποτίθεται πως ήταν άμεσα μέτρα για την αποτροπή της κατάρρευσης των αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ, οι οποίες βρίσκονται τώρα υπό τεράστια πίεση ως αποτέλεσμα των αντιρωσικών κυρώσεων και πολιτικών.

"Θα προτείνουμε ανώτατο όριο στο ρωσικό [φυσικό] αέριο. Ο στόχος εδώ είναι πολύ σαφής. Πρέπει να μειώσουμε τα έσοδα της Ρωσίας που χρησιμοποιεί ο Πούτιν για να χρηματοδοτήσει αυτόν τον φρικτό πόλεμο κατά της Ουκρανίας", δήλωσε την περασμένη Τετάρτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ωστόσο, οι απειλές της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παραμένουν κενά σημεία συζήτησης καθώς τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι βαθιά διχασμένα σχετικά με κάθε είδους ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό φυσικό αέριο. Τουλάχιστον δέκα από τα 27 κράτη μέλη αντιτίθενται σε μια τέτοια κίνηση. Η κύρια ανησυχία τους είναι πως η Μόσχα πιθανότατα θα ανταποδώσει με πλήρη διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου σε όποιον θα το δοκιμάσει, συμπεριλαμβανομένης ολόκληρης της ΕΕ, κάτι που θα μπορούσε να καταστρέψει πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες σε λίγους μήνες, αν όχι εβδομάδες.


Κατά πάσα πιθανότητα, αυτό θα οδηγούσε επίσης σε μια συνολική πολιτική κρίση που στη συνέχεια θα ανέτρεπε κυβερνήσεις σε ολόκληρη την ΕΕ, καθώς οι πολίτες θα δέχονταν τεράστια πίεση να πληρώσουν για θέρμανση, ενώ ολόκληρες βιομηχανίες θα επηρεάζονταν και θα αναγκάζονταν να κλείσουν αφήνοντας εκατομμύρια χωρίς δουλειά. Η Γερμανία, ως η μεγαλύτερη και πιο σημαντική οικονομία της ΕΕ και το πιο επηρεασμένο μέλος της ΕΕ, ειδικά από την στιγμή που ο αγωγός Nord Stream σταμάτησε τις παραδόσεις φυσικού αερίου, είναι επίσης ενάντια στο ανώτατο όριο τιμών.

Άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Γαλλία και η Πολωνία, υποστήριξαν την ιδέα ενός ανώτατου ορίου τιμών σε όλο το εισαγόμενο φυσικό αέριο. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αγαπά πολύ αυτή την πρόταση, καθώς ένα συνολικό ανώτατο όριο τιμών θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις επιλογές της ΕΕ να εισάγει μεγαλύτερες ποσότητες LNG εάν οι τιμές του φυσικού αερίου αλλού ήταν υψηλότερες. Επιπλέον, αυτή η πρόταση θα επηρεάσει επίσης τις αμερικανικές εταιρείες υγροποιημένου φυσικού αερίου, τις οποίες η Ουάσιγκτον είναι αρκετά απίθανο να αντιμετωπίσει πολύ ευγενικά. Έτσι, το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου πιθανότατα δεν θα υπάρχει στη σημερινή πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αν και το προσχέδιο του εγγράφου εξακολουθεί να υπόκειται σε αλλαγές, υποστηρίζει ο Guardian. Ωστόσο, οι γραφειοκράτες της ΕΕ υποτίθεται ότι εξακολουθούν να στοχεύουν στην επιβολή ανώτατου ορίου στα έσοδα για τους παραγωγούς πυρηνικής και ανανεώσιμης ενέργειας και φόρο στα επιπλέον κέρδη των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου του τομέα διύλισης, είπαν ενημερωμένες πηγές στο Bloomberg την Τρίτη.

Η ιδέα ενός ανώτατου ορίου τιμών για το ρωσικό φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και άλλα βασικά εμπορεύματα βρίσκεται «στο τραπέζι» των υπευθύνων χάραξης πολιτικής στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες εδώ και μήνες. Πίσω στα τέλη Ιουνίου, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε πως οι ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ/ΕΕ συνεχίζουν τις συνομιλίες για να «περιορίσουν τα ενεργειακά έσοδα της Ρωσίας» «επιβάλλοντας ανώτατο όριο τιμής» στο πετρέλαιο της χώρας. Ωστόσο, αν η πολιτική Δύση ήταν σε θέση να περιορίσει ή να σταματήσει τα ρωσικά έσοδα από πετρέλαιο, φυσικό αέριο, τρόφιμα και πολλά άλλα εμπορεύματα που είναι όσο πιο απαραίτητα θα μπορούσαν να είναι, θα το είχαν κάνει εδώ και πολύ καιρό.

Πολλοί στην πολιτική Δύση συνειδητοποιούν τώρα ότι οποιεσδήποτε σοβαρές διαταραχές στην κυκλοφορία των ρωσικών εμπορευμάτων στις δικές τους αγορές θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις στην σταθερότητα των δυτικών οικονομιών. Την ίδια στιγμή, η πολιτική Δύση είναι απογοητευμένη που πρέπει να πληρώσει για αυτά τα εμπορεύματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια σειρά από σχιζοφρενικές κινήσεις ή κωμικά αλαζονικές διακηρύξεις μελλοντικών κινήσεων που δε συμβαίνουν ποτέ πραγματικά.

Όποιος έχει έστω και βασική γνώση του τρόπου λειτουργίας των οικονομιών, γνωρίζει καλά ότι αυτά τα ανώτατα όρια τιμών είναι κενές απειλές. Η Ρωσία μπορεί απλώς να μειώσει την παράδοση φυσικού αερίου, πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων σε οποιονδήποτε προσπαθεί να επιβάλει το ανώτατο όριο τιμών. Αυτό θα ωθούσε τις αγορές της ΕΕ (και τις παγκόσμιες) σε άλλη μια φρενίτιδα, οδηγώντας ξανά τις τιμές των ορυκτών καυσίμων σε αύξηση.

Για μήνες, τα μέλη του ΟΠΕΚ προειδοποιούσαν πως δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το μερίδιο της Ρωσίας στην αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου και ότι αυτό θα προκαλούσε κλιμακωτές αυξήσεις τιμών σε κάθε άλλη βιομηχανία, αυξάνοντας εκθετικά τον πληθωρισμό, ενώ η στασιμότητα θα μετατραπεί σε ύφεση στις περισσότερες χώρες. Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε προσπάθεια επιβολής ανώτατων ορίων τιμών δεν είναι απλώς παράνομη, αλλά  θα γυρνούσε μπούμερανγκ για να καταστρέψει τις δυτικές οικονομίες. Εάν η αναφορά του Guardian είναι αληθινή και οι Βρυξέλλες αποφασίσουν να καταργήσουν την πρότασή τους για ανώτατο όριο τιμής φυσικού αερίου, θα μπορούσε να είναι ένα θετικό μήνυμα ότι η ΕΕ έμαθε τουλάχιστον κάτι από την αποτυχημένη οικονομική πολιορκία της Ρωσίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail