Κοινωνικός πετσοδαρβινισμός!

Pexels / pixabay
Για όσους εξεπλάγησαν με την δήλωση του υπουργού Πέτσα ότι «όποιος δε προσαρμόζεται πεθαίνει», νομίζω ότι αδικούν απόλυτα τον έλληνα πολιτικό και μάλλον δεν παρακολουθούν την πολιτική επικαιρότητα!

Μιχάλης Τζανάκης

Ούτε γλωσσικό, ούτε εκφραστικό, ούτε παρορμητικό ήταν το εν λόγω σχόλιο∙ αντίθετα μια απολύτως έντιμη και ειλικρινής δημόσια τοποθέτηση που απλά απηχεί τον ιδιότυπο αυτόν «αξιακό» κώδικα που εκφράζουν οι ομοϊδεάτες του κ. Πέτσα σε όποιο κόμμα και αν ανήκουν. Διότι αντίστοιχες απόψεις διατυπώνονται όχι μόνο στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και δεξιότερα αυτής! Άλλωστε ο σημερινός πρωθυπουργός επίσης δημόσια είχε τοποθετηθεί εκφράζοντας την άποψη ότι οι άνθρωποι προφανώς και δεν είναι «ίσοι» μεταξύ τους!

Τέτοιου είδους απόψεις επιστημονικά εκφράζονται με τον όρο «Κοινωνικός Δαρβινισμός» και φαντάζομαι ότι οι απόψεις του κ. Πέτσα, ούτε πρωτότυπες είναι, ούτε προφανώς και νεωτεριστικές. Μπορεί να μην αρέσουν σε πολλούς εξ ημών, αλλά αυτό δεν είναι κριτήριο. Μπορεί επίσης κάποιους άλλους να τους εκπλήσσει τόσο ώστε να μιλάνε για εκφρασμένο «κυνισμό» από τα πλέον επίσημα χείλη, αλλά ούτε αυτό είναι αρκετό για να μας σοκάρει. Αυτόν τον κόσμο θέλουμε και ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο επιλέγουμε, όσους επιλέγουμε.

Οι απόψεις του υπουργού είναι προφανώς έξω από αρχές του ανθρωπισμού, είναι όμως απόλυτα σύμφωνες με τον νεοφιλελευθερισμό που ευαγγελίζονται οι υποστηρικτές του∙ αυτές οι θέσεις είναι ο αξιακός κώδικας όλων αυτών που τους εξουσιοδοτούμε για να μας κυβερνούν. Τι ακριβώς δεν καταλαβαίνετε;

Άλλωστε κρίνοντας από τα στελέχη της κυβέρνησης φαίνεται να έχουν «λυθεί» και να εκφράζουν ανοιχτά τις απόψεις τους –βλ. δηλώσεις Άδωνη στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο που όχι εγώ, αλλά εφημερίδα της Κεντροδεξιάς μη ελεγχόμενη πάντως από τους «κουμπάρους» της κεντρικής εξουσίας χαρακτήρισε ως «Κατοχική δουλοπρέπεια»!

«O tempora, o mores» θα υποστήριζε κάποιος, αλλά πριν την κριτική στον Πέτσα και τον Άδωνη ας κάνουμε την αυτοκριτική μας σχετικά με το σε ποιους ανθρώπους δώσαμε το βήμα να εκφράζουν απόψεις που κάποτε απλά θεωρούνταν χυδαίες για την ανθρώπινη υπόσταση και αξιοπρέπεια!

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail