Επίκειται σοκ έλλειψης εφοδιασμού πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο;

Όταν ο διευθύνων σύμβουλος της Aramco είπε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η χρόνια υποεπένδυση είχε βλάψει την ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην αγορά πετρελαίου, θα έπρεπε να ήταν μια κλήση αφύπνισης για όσους βρίσκονται σε θέσεις λήψης αποφάσεων. Αντίθετα, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έπληξε τη βιομηχανία πετρελαίου για άλλη μια φορά για «πανηγύρι» με κέρδη ρεκόρ και προέτρεψε τις κυβερνήσεις να τις αναγκάσουν να πληρώσουν για αυτό.

Από την Irina Slav για το Oilprice.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Εν τω μεταξύ, το έλλειμμα παραγωγής του ΟΠΕΚ τον περασμένο μήνα έφτασε τα 3,58 εκατομμύρια bpd - ποσοστό ίσο με περίπου το 3,5 τοις εκατό της παγκόσμιας ζήτησης - και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνέχισαν να πωλούν πετρέλαιο από το στρατηγικό τους απόθεμα πετρελαίου.

Αυτές οι φαινομενικά άσχετες ειδήσεις έχουν κάτι πολύ σημαντικό κοινό. Και οι δύο δείχνουν ξεκάθαρα πως επίκειται έλλειμμα εφοδιασμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Ανακαλύψτε την είδηση ​​ότι οι εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας θα μπορούσαν να μειωθούν κατά περίπου 2,4 εκατομμύρια bpd μετά την έναρξη ισχύος του εμπάργκο της ΕΕ το Δεκέμβριο και η έλλειψη πετρελαίου γίνεται λίγο πολύ αναπόφευκτη.

Η ζήτηση πετρελαίου παρέμεινε ανθεκτική μπροστά σε ένα πλήθος προκλήσεων και ακόμη και οι τιμές άνω των 100 δολαρίων ανά βαρέλι δεν κατάφεραν να τη συγκρατήσουν με κανέναν σημαντικό τρόπο νωρίτερα φέτος. Τώρα, οι τιμές είναι κάπως μετριασμένες, αλλά το εμπάργκο απέχει περίπου δύο μήνες. Μόλις ξεκινήσει αυτό, οι τιμές είναι βέβαιο ότι θα αυξηθούν επειδή η εναλλακτική προσφορά είναι περιορισμένη. Και οι ΗΠΑ θα χρειαστεί να αρχίσουν να ξαναγεμίζουν τα στρατηγικά τους αποθέματα κάποια στιγμή επειδή εξαντλούνται.

Η Wall Street Journal έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για αυτό το πρόβλημα αυτή την εβδομάδα. Ο συγγραφέας Jinjoo Lee ανέφερε τη Διοίκηση Ενεργειακών Πληροφοριών ότι το επίπεδο αποθεμάτων μειώθηκε κατά άλλα 7 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 16 Σεπτεμβρίου, που σημαίνει ότι το σύνολο ήταν 427 εκατομμύρια βαρέλια. Και αυτός ο αριθμός ήταν το χαμηλότερο επίπεδο αποθεμάτων από το 1984. Είναι επίσης η πρώτη φορά που υπάρχει λιγότερο πετρέλαιο στα στρατηγικά αποθέματα από ό,τι στην εμπορική αποθήκευση, σημείωσε ο Lee.



Ίσως χειρότερο είναι το γεγονός πως η διοίκηση δε σχεδιάζει να αρχίσει να αναπληρώνει τα αποθέματα σύντομα. Σε μια αναφορά στις αρχές αυτού του μήνα, το Υπουργείο Ενέργειας διέψευσε μια αναφορά του Bloomberg ότι περίμενε τις τιμές του πετρελαίου να πέσουν κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι για να αρχίσει να τα ξαναγεμίζει.

Αυτό υποδηλώνει ότι το DoE δεν έχει άμεσα σχέδια να αρχίσει να γεμίζει τα στρατηγικά αποθέματα, και αυτό είναι λόγος ανησυχίας, επειδή τα σοκ στην προσφορά πετρελαίου τείνουν να μην είναι εμφανή μέχρι να γίνουν οδυνηρά. Και ένα σοκ εφοδιασμού έρχεται σίγουρα στην Ευρώπη εάν οι ΗΠΑ δεν είναι εκεί για να βοηθήσουν. Προσθέστε σε αυτό τη μέτρια αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ και τις δηλώσεις στελεχών του κλάδου πως οι ΗΠΑ δε θα μπορέσουν να διασώσουν την Ευρώπη με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, και η κατάσταση γίνεται αρκετά ζοφερή.

Εν τω μεταξύ, καθώς η ΕΕ ξεκινά συζητήσεις για ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο, εκτός από το εμπάργκο, οι Αμερικανοί γερουσιαστές πιέζουν για αυξημένη πίεση κυρώσεων στους αγοραστές του ρωσικού αργού για να διασφαλίσουν το ανώτατο όριο τιμής, που συμφωνήθηκε από την G7. Εάν κάποια από αυτές τις τελευταίες προσπάθειες τελειώσει με μια απόφαση για ανάληψη δράσης, θα πρέπει να υπάρχει μικρή αμφιβολία πως η Ρωσία θα ανταποκριθεί ακριβώς όπως είπε ότι θα απαντήσει: καμία πώληση πετρελαίου για ανώτατα όρια τιμών. Και αυτό σημαίνει ακόμη λιγότερο πετρέλαιο στην αγορά.

Φαίνεται ότι πολλοί σε θέσεις εξουσίας αγνοούν αυτήν την απειλή. Στην πραγματικότητα, σε μια ακρόαση στο Κογκρέσο αυτή την εβδομάδα, ο βουλευτής Rashida Tlaib ρώτησε τους επικεφαλής των μεγαλύτερων τραπεζών των ΗΠΑ εάν είχαν ήδη επινοήσει μια στρατηγική για την έξοδο από τις επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο σύνολό τους. Η ερώτηση υποδηλώνει ότι οι πιο πρόσφατες εξελίξεις στην προσφορά και τη ζήτηση —και τις τιμές— έχουν διαφύγει της προσοχής του Tlaib όπως ακριβώς διέφυγε της προσοχής του Antonio Guterres.

Η απάντηση που έδωσε ο Τζέιμι Ντάιμον της JP Morgan στην ερώτηση του εκπροσώπου Tlaib στην ακρόαση της Τετάρτης. «Αυτός θα ήταν ο δρόμος προς την κόλαση για την Αμερική», είπε ο Ντάιμον σε αυτόν που είναι ίσως ο πιο χυδαίος ισχυρισμός μέχρι τώρα πως οι οικονομίες λειτουργούν με πετρέλαιο και φυσικό αέριο και θα συνεχίσουν να λειτουργούν με πετρέλαιο και φυσικό αέριο για πολλές ακόμη δεκαετίες, ανεξάρτητα από την κατεύθυνση της ενεργειακής μετάβασης.

Τα στοιχεία είναι ακριβώς κάτω από τη μύτη μας: η Ευρώπη. Παρ' όλες τις προσπάθειές της να μετατραπεί στη χαμηλότερη εκπομπή ρύπων στον κόσμο - κάτι που έκανε για λίγο - η Ευρώπη ευδοκιμούσε όχι με φτηνή ηλιακή ενέργεια και αιολική ενέργεια αλλά με φθηνό φυσικό αέριο και άφθονο πετρέλαιο. Τώρα που αυτά έχουν φύγει, οι ευρωπαϊκές οικονομίες αρχίζουν να καταρρέουν.

Η αποφυγή ενός σοκ εφοδιασμού σε πετρέλαιο θα ήταν δύσκολη υπό τις παρούσες συνθήκες. Το έλλειμμα του ΟΠΕΚ+ δεν είναι αποτέλεσμα συνειδητής δράσης. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα από αυτά δεν είναι, και αυτό σημαίνει ότι θα ήταν σχεδόν αδύνατο να αναπληρωθεί. Και οι ΗΠΑ δεν έχουν την πολυτέλεια να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το στρατηγικό απόθεμά τους για πολύ ακόμη χωρίς να κάνουν κάτι στο τμήμα αναπλήρωσης. Λέγεται στρατηγικό για κάποιο λόγο άλλωστε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail