Το ΝΑΤΟ καταδικάζει την Κίνα για το «ρόλο της» στην Ουκρανία και τους δεσμούς με τη Ρωσία

Στις 21 Σεπτεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στόχευσε τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ως υποτιθέμενη «πρόκληση» για την εμπόλεμη ιμπεριαλιστική συμμαχία. Ο πολιτικός επικεφαλής του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) έκανε τις παρατηρήσεις σε συνέντευξή του στο Reuters και δήλωσε πως η υποτιθέμενη «υποστήριξη του Πεκίνου στον πόλεμο στην Ουκρανία, η αντίθεσή του στην επέκταση του ΝΑΤΟ και οι εδαφικές του αξιώσεις δικαιολογούν τη συμμαχία που αποδίδει στην Κίνα αυτή την ετικέτα». 

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Στόλτενμπεργκ δε διευκρίνισε πώς ακριβώς το Πεκίνο "υποστηρίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία", καθώς ήταν η πολεμική καταπάτηση της συμμαχίας στα σύνορα της Ρωσίας που πυροδότησε τη σύγκρουση. Επιπλέον, οι υποτιθέμενες "εδαφικές διεκδικήσεις" της Κίνας δεν είναι παρά η εσωτερική υπόθεση του Πεκίνου. Η αποσχισθείσα νησιωτική επαρχία της Ταϊβάν είναι κινεζική επικράτεια, την οποία τηρεί νόμιμα ακόμη και το ίδιο το ΝΑΤΟ.

«Το άθροισμα όλων είναι ότι αυτό απλώς αυξάνει τη σημασία των συμμάχων του ΝΑΤΟ να στέκονται μαζί και να συνειδητοποιούν πως η Κίνα είναι μέρος των προκλήσεων ασφαλείας που πρέπει να αντιμετωπίσουμε σήμερα και στο μέλλον», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ σε συνέντευξή του στο Reuters.

Η καταδίκη του Στόλτενμπεργκ για την αντίθεση του Πεκίνου στην επέκταση του ΝΑΤΟ είναι επίσης ενδεικτική της παντελούς έλλειψης ενδοσκόπησης της πολιτικής Δύσης. Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης στα τέλη του 1991, η εμπόλεμη συμμαχία είχε 16 μέλη. Έκτοτε, το ΝΑΤΟ πρόσθεσε άλλα 14 και φιλοδοξεί επίσης να προσθέσει τουλάχιστον άλλα δύο (Φινλανδία και Σουηδία) ενώ πιέζει πολλά άλλα μετασοβιετικά κράτη να το κάνουν, κάτι που έχει ήδη οδηγήσει σε συγκρούσεις στη Γεωργία και σε συνεχιζόμενη στην Ουκρανία.

Επιπλέον, όλα τα πρώην μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας και τα σοβιετικά κράτη της Βαλτικής εντάχθηκαν στην επιθετική συμμαχία. Ακόμη και ορισμένοι αμερικανοί αξιωματούχοι αναγνώρισαν την καταπάτηση του ΝΑΤΟ ως αποσταθεροποιητική. Το 2008, ο τότε πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία John Beyrle δήλωσε ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και τη Γεωργία παραβίαζε όλες τις κόκκινες γραμμές της Μόσχας. Κι όμως, το ΝΑΤΟ όχι μόνο συνέχισε την επιθετικότητά του κατά της Ρωσίας, αλλά έχει επίσης ανακοινώσει δημόσια τις παγκόσμιες φιλοδοξίες του.


Αυτή την εβδομάδα, σε μια ξεκάθαρη πρόκληση που στόχευε κατά της Κίνας, των ΗΠΑ και του Καναδά, τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ στη Βόρεια Αμερική, πραγματοποίησαν κοινή διέλευση μέσω του στενού της Ταϊβάν. Πέρυσι, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία έστειλαν πολεμικά πλοία στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, τροφοδοτώντας εντάσεις με το Πεκίνο χωρίς προφανή στρατηγικά βιώσιμο λόγο, εκτός από το να ανταγωνίζονται άσκοπα την Κίνα. Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, το ΝΑΤΟ στόχευσε άμεσα την Κίνα στο νέο έγγραφο Στρατηγικής Αντίληψης, το οποίο στοχεύει να «παγκοσμιοποιήσει» την εμβέλεια της συμμαχίας. Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Liz Truss δήλωσε ακόμη και ανοιχτά την υποτιθέμενη «ανάγκη για ένα παγκόσμιο ΝΑΤΟ για να υπερασπιστεί την Ταϊβάν και να αντιμετωπίσει την Κίνα στην Ασία-Ειρηνικό». Σύμφωνα με την Truss, η Κίνα θα χαρακτηριστεί ως "απειλή για την εθνική ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου για πρώτη φορά, για μια πιο σκληρή προσέγγιση στο Πεκίνο", ανέφεραν οι Times τον περασμένο μήνα. Επιπλέον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποστήριξε με καύχημα πως φέρεται ότι «είπε στον Πρόεδρο Σι πως θα διατηρήσουμε μια ισχυρή στρατιωτική παρουσία στον Ινδο-Ειρηνικό, όπως ακριβώς κάνουμε με το ΝΑΤΟ στην Ευρώπη».

Καθώς η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πολιτική Δύση ανταγωνίζεται τόσο τη Ρωσία όσο και την Κίνα για δεκαετίες, η Μόσχα και το Πεκίνο ενισχύουν τους δεσμούς τους σε σχεδόν όλους τους τομείς, είτε πρόκειται για στρατιωτικούς, πολιτικούς, οικονομικούς, επιστημονικούς κ.λπ. τακτικές κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, τόσο διμερείς όσο και σε διάφορα πολυμερή πλαίσια, όπως ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχουν τακτικές συναντήσεις, επιβεβαιώνοντας την εξαιρετική προσωπική τους σχέση, καθώς και τη διαρκώς αυξανόμενη εταιρική σχέση μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων. Παρόλο που η Κίνα διατηρεί ουδέτερη στάση όσον αφορά την ουκρανική σύγκρουση, έχει αρνηθεί πολλαπλά αιτήματα της Δύσης να καταδικάσει τη Ρωσία και έχει προσδιορίσει σωστά την έρπουσα επιθετικότητα του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη ως τον κύριο ένοχο πίσω από την κλιμάκωση.

Την ίδια στιγμή, ο ασιατικός γίγαντας αύξησε εκθετικά την οικονομική του συνεργασία με τη Ρωσία καθώς η πολιτική Δύση απέτυχε στις μάταιες προσπάθειές της να απομονώσει τη Μόσχα . Αφού η Ρωσία αναγκάστηκε να παρέμβει στις 24 Φεβρουαρίου και να σταματήσει τη νεοναζιστική χούντα στο Κίεβο, η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πολιτική Δύση επέβαλε άνευ προηγουμένου κυρώσεις στη Μόσχα και η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του ΝΑΤΟ και άλλων δορυφορικών κρατών αναγκάστηκαν να μειώσουν ή να σταματήσουν εντελώς την εισαγωγή ρωσικής ενέργειας και άλλων βασικών αγαθών. Η πρόθεση ήταν αρκετά σαφής - ακρωτηριάστε τη ρωσική οικονομία σε μια προσπάθεια να προκληθεί εκτεταμένη αστάθεια που θα οδηγούσε στη συνέχεια σε αλλαγή καθεστώτος στη Μόσχα, επιφέροντας το τέλος της κυριαρχίας της Ρωσίας και τελικά την οριστική της διάλυση.

Το Πεκίνο συνειδητοποίησε πολύ καλά πως αυτό θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο για τον εαυτό του και ότι η Κίνα θα ήταν σίγουρα ο επόμενος στόχος. Έτσι, ο ασιατικός κολοσσός αποφάσισε να ενισχύσει τους οικονομικούς δεσμούς του με τη Ρωσία. Καθώς η οικονομική πολιορκία της Ρωσίας από την πολιτική Δύση απέτυχε παταγωδώς, προκάλεσε τις τιμές της ενέργειας να φτάσουν σε πρωτοφανή επίπεδα. Με μια τεράστια μείωση των εισαγωγών από την ΕΕ ρωσικής ενέργειας και άλλων βασικών αγαθών, η Μόσχα στράφηκε στους Ασιάτες πελάτες της.

Η Ρωσία προσέφερε μειωμένο πετρέλαιο και φυσικό αέριο στους Ασιάτες εταίρους της, με αποτέλεσμα την αύξηση των εξαγωγών προς την Κίνα, την Ινδία και την Τουρκία, ενώ το πρόγραμμα πληρωμής του ρουβλίου της Μόσχας ώθησε το νόμισμά της σε υψηλό επταετίας . Όλα αυτά είτε αμβλύνουν είτε ακυρώνουν πλήρως την επίδραση των αντιρωσικών κυρώσεων, ενώ ενισχύουν και τα θεμέλια του νέου πολυπολικού κόσμου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail