Η Κίνα προειδοποιεί για απειλή διάδοσης των πυρηνικών όπλων

Ναυτικό των ΗΠΑ / Υπολοχαγός Rebecca Rebarich
Freepen.gr - Η Κίνα κατηγόρησε τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία για επικίνδυνες μεταφορές πυρηνικών υλικών στο πλαίσιο του συμφώνου AUKUS, με τον πρεσβευτή του Πεκίνου στα Ηνωμένα Έθνη να καλεί τον πυρηνικό φύλακα του οργανισμού να υποβάλει τη συμφωνία σε μεγαλύτερο έλεγχο.

Μιλώντας μετά από συνεδρίαση του Συμβουλίου των Διοικητών του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) τη Δευτέρα, ο απεσταλμένος της Κίνας στον ΟΗΕ, Wang Qun είπε ότι η κινεζική αποστολή ζήτησε επίσημη συζήτηση για τη «μεταφορά πυρηνικών υλικών στο πλαίσιο του AUKUS και τις διασφαλίσεις του σε όλες τις πτυχές στο πλαίσιο της NPT [Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων]».

«Το AUKUS υπερβαίνει το υφιστάμενο διεθνές καθεστώς μη διάδοσης και την εντολή της Γραμματείας του ΔΟΑΕ. Το θέμα δεν πρέπει να χειριστεί μόνο οι τρεις χώρες και πρέπει να το χειριστούν τα κράτη μέλη του ΔΟΑΕ», είπε, προσθέτοντας πως οι τρεις χώρες «αγνόησαν τις συζητήσεις που σχετίζονται με το AUKUS στις συνεδριάσεις του ΔΣ του ΔΟΑΕ».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail