Οι ελλείψεις ενέργειας και ο πληθωρισμός απειλούν με πολιτική αναταραχή την Ευρώπη

Η Γερμανία και η Νορβηγία, δύο από τα πλουσιότερα κράτη στην Ευρώπη, είναι μεταξύ των χωρών που αντιμετωπίζουν διαταραχές στην καθημερινή ζωή που σε ορισμένες χώρες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εμφύλιες αναταραχές.

Από την Irina Slav για το Oilprice.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτό σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων κινδύνου Verisk Maplecroft, της οποίας η νέα έκθεση του δείκτη αστικών αναταραχών αποκάλυψε ότι περισσότερο από το 50 τοις εκατό των 198 χωρών που καλύπτονται από τον δείκτη σημείωσαν αύξηση στις πολιτικές αναταραχές το περασμένο τρίμηνο.

«Ο κόσμος αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου αύξηση των εμφυλίων αναταραχών καθώς οι κυβερνήσεις όλων των πλευρών αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις του πληθωρισμού στην τιμή των βασικών τροφίμων και της ενέργειας», δήλωσε ο κύριος αναλυτής Torbjorn Soldvedt.

«Τα στοιχεία, που καλύπτουν επτά χρόνια, δείχνουν ότι το τελευταίο τρίμηνο περισσότερες χώρες μάρτυρα αύξηση των κινδύνων από εμφύλιες αναταραχές από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από τότε που κυκλοφόρησε ο Δείκτης», σημείωσε.

Αν αυτό δεν είναι αρκετά κακό, ο Soldvedt είπε πως τα χειρότερα έρχονται.



«Με περισσότερο από το 80% των χωρών σε όλο τον κόσμο να βλέπουν πληθωρισμό πάνω από 6%, οι κοινωνικοοικονομικοί κίνδυνοι φτάνουν σε κρίσιμα επίπεδα. Σχεδόν οι μισές από όλες τις χώρες στο CUI κατηγοριοποιούνται τώρα ως υψηλού ή ακραίου κινδύνου και ένας μεγάλος αριθμός πολιτειών αναμένεται να αντιμετωπίσει περαιτέρω επιδείνωση τους επόμενους έξι μήνες».

Οι χώρες με ακραίο κίνδυνο διαδηλώσεων περιλαμβάνουν, ίσως δεν αποτελεί έκπληξη, τη Γερμανία, την Ουκρανία, την Ολλανδία, την Ελβετία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Η Ευρώπη έχει κλονιστεί άσχημα από μια ενεργειακή κρίση που ξεκίνησε πέρυσι λόγω της χαμηλής παραγωγής ενέργειας και των χαμηλών επιπέδων αποθήκευσης φυσικού αερίου, που επιδεινώθηκε φέτος μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η ΕΕ απάντησε με κυρώσεις και πρόκειται να επιδεινωθεί ακόμη, καθώς η πίεση των κυρώσεων συνεχίζεται με ένα ανώτατο όριο τιμής για τις αποστολές ρωσικού πετρελαίου που θα συζητήθηκε από την G7.

Σύμφωνα με την έκθεση του Verisk Maplecroft, οι πλούσιες κυβερνήσεις που μπορούν «να ξοδέψουν τον δρόμο τους για την έξοδο από την κρίση» έχουν καλές πιθανότητες να επιβιώσουν από την αναταραχή. Όσοι δεν διαθέτουν κεφάλαια για να πληρώσουν για να προστατεύσουν τους πολίτες από τις υπερβολικές τιμές ενέργειας μπορεί να καταλήξουν να πληρώνουν με τις θέσεις τους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail