Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου εξετάζει η ΠΟΕΔΗΝ για τους υγειονομικούς σε αναστολή

Parentingupstream / Pixabay
Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου της Επικρατείας περίληψη της υπ’ αρ. 1684/2022 απόφασης της Ολομέλειας, η οποία εκδόθηκε επί της αίτηση ακύρωσης της ΠΟΕΔΗΝ κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού και της αναστολής άσκησης καθηκόντων των υγειονομικών.

Με την εν λόγω απόφαση το Δικαστήριο έκρινε, ότι λόγοι επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος επιβάλουν τον εμβολιασμό των υγειονομικών, ενώ το μέτρο της αναστολής άσκησης καθηκόντων δεν είναι προδήλως δυσανάλογο προς τον επιδιωκόμενο δημόσιο σκοπό προστασίας της δημόσιας υγείας ενώ επιπροσθέτως είναι χρονικά περιορισμένο, αφού η υπόθεση, που κρίθηκε αφορούσε αποκλειστικά στο πρώτο χρονικό διάστημα της αναστολής από τον Σεπτέμβριο 2021. 

Το σημαντικότερο, ωστόσο, σημείο της αποφάσεως, το οποίο αφήνει ανοικτό το δρόμο μίας νέας, διαφορετικής αυτή την φορά, κρίσεως της Ολομέλειας, είναι, ότι το ΣτΕ δέχτηκε, ότι η υφίσταται εκ μέρους του Υπουργείου «υποχρέωση μίας συνολικής επαναξιολόγησης του μέτρου με την λήψη υπόψιν των διαρκώς ανανεούμενων επιστημονικών παραδοχών για την αξία, την αποτελεσματικότητα και τις συνέπειες των εμβολίων κατά του κορωνοϊού και την πορεία και την εξέλιξη της πανδημίας καθώς και των συνεπειών από την θέση σε αναστολή καθηκόντων των εργαζομένων στην λειτουργία των δομών υγείας». 

Μετά την πλήρη και καθολική άρση όλων των περιορισμών και των μέτρων για τον κορωνοϊό από τον Μάιο 2022, η παράταση της αναστολής άσκησης καθηκόντων δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να κριθεί δικαιολογημένο μέτρο για την προστασία της δημόσιας υγείας. Και αυτό την ίδια στιγμή, που οι συνάδελφοι μας και οικογένειες τους βρίσκονται κυριολεκτικά κάτω από το κατώφλι της φτώχειας. 

Η ΠΟΕΔΗΝ έχει ήδη προσφύγει εκ νέου ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση της παράτασης της αναστολής άσκησης καθηκόντων των υγειονομικών, η οποία επιβλήθηκε τον Μάρτιο 2022 ενώ εξετάζει και το ενδεχόμενο προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑΔ) μετά την δημοσίευση της αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Στεκόμαστε στο πλευρό των συναδέλφων και συνεχίζουμε τον αγώνα μας για την επάνοδο τους στις υπηρεσίες, από τις οποίες απομακρύνθηκαν. Καλούμε το Υπουργείο να επανεξετάσει την κατάσταση, στην βάση όσων έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς η αναστολή καθηκόντων, που έχει επιβληθεί στους συναδέλφους δεν μπορεί πλέον να θεωρηθεί δικαιολογημένη, την στιγμή, που έχουν καθολικά εδώ και μήνες αρθεί όλα τα μέτρα για την διασπορά του κορωνοϊού.


Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail