Η Σερβία υπενθυμίζει στο Κοσσυφοπέδιο: Η συμφωνία για τις ταυτότητες δε συνεπάγεται αναγνώριση

Jarinje crossing point between Serbia and Kosovo. Photo: BIRN
Freepen.gr - Καθώς η συμφωνία μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας για τη διέλευση των συνόρων με χρήση μόνο ταυτοτήτων τέθηκε σε ισχύ στις 31 Αυγούστου, μια μεγάλη αποποίηση ευθύνης γραμμένη στα αγγλικά και στα σερβικά στη σερβική πλευρά των συνόρων υπενθυμίζει στο κοινό τη συνεχιζόμενη μη αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία, αναφέρει το ΒΙRN.

«Η δυνατότητα χρήσης των δελτίων ταυτότητας που εκδίδονται από την Πρίστινα (Κόσοβο) γίνεται αποκλειστικά για πρακτικούς λόγους, με σκοπό τη διευκόλυνση της θέσης των ατόμων και για τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας τους σύμφωνα με τη Συμφωνία για την Ελεύθερη Κυκλοφορία που επιτεύχθηκε στο διάλογο στο 2011; δεν μπορεί να ερμηνευθεί ως αναγνώριση της μονομερώς κηρυγμένης ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου», αναφέρεται στην αποποίηση ευθύνης.

Η Σερβία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, που ανακηρύχθηκε το Φεβρουάριο του 2008, επιμένοντας πως παραμένει επαρχία της Σερβίας. Η δήλωση αποποίησης ευθύνης το επιβεβαιώνει, λέγοντας ότι η επιτρεπόμενη χρήση ταυτοτήτων του Κοσσυφοπεδίου στη Σερβία «δεν προδικάζει τον καθορισμό του τελικού καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου».

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες έβαλε τέλος σε μια περίοδο σχεδόν 11 ετών, όταν η Σερβία εξέδωσε έγγραφα εισόδου-εξόδου σε πολίτες του Κοσσυφοπεδίου, αντικαθιστώντας τις ταυτότητες που εξέδιδε το Κοσσυφοπέδιο για τη διαμονή τους στη Σερβία.



Αν και το θέμα των ταυτοτήτων φαίνεται πλέον διευθετημένο, δεν είναι ακόμη γνωστό πώς και πότε θα εφαρμοστεί η αμφισβητούμενη απόφαση της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου για τις πινακίδες κυκλοφορίας.

Αυτή η απόφαση δίνει στους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου δύο μήνες, έως τις 31 Οκτωβρίου, για να ανταλλάξουν τις τρέχουσες πινακίδες των οχημάτων τους με πινακίδες έκδοσης Κοσσυφοπεδίου, με την ένδειξη RKS. Οι πινακίδες που εκδόθηκαν από τη Σερβία φέρουν τα ακρωνύμια των πόλεων του Κοσσυφοπεδίου όπως KM, PR, PZ, UR και GL.

Η συμφωνία της 27ης Αυγούστου για τις ταυτότητες ήταν η πρώτη φορά που ο ηγέτης του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι και ο Σέρβος Αλεξάντερ Βούτσιτς συμφώνησαν σε κάτι περισσότερο από 13 μήνες από τότε που βρέθηκαν αντιμέτωποι για πρώτη φορά στις Βρυξέλλες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail