Η Δύση ισχυρίζεται ότι η Ρωσία «οπλοποιεί την ενέργεια» επιβραδύνοντας τις εξαγωγές, ενώ δεσμεύτηκε να την απομονώσει!

Ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε τη Ρωσία ότι οπλοποιεί την ενέργεια μειώνοντας τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Την Τετάρτη, η Μόσχα ανακοίνωσε πως ο Nord Stream 1 θα κλείσει, αναφέροντας τις κυρώσεις και τη συντήρηση ως αιτία. Ενώ οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ουάσιγκτον προσπάθησαν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας, οι ηγέτες της ηπείρου προειδοποιούν τους λαούς τους για τις επερχόμενες δυσκολίες. 
 
Από: libertarianinstitute.org - Kyle Anzalone / Παρουσίαση Freepen.gr

Ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε έναν οικονομικό πόλεμο πλήρους κλίμακας με σκοπό να ακρωτηριάσει την οικονομία της Μόσχας. Ωστόσο, το ρωσικό νόμισμα έχει ενισχυθεί κατά τη διάρκεια των έξι μηνών από την έναρξη του πολέμου, και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι της Αμερικής βιώνουν απότομες τιμές ενέργειας.

Το καθεστώς κυρώσεων του Μπάιντεν είχε σκοπό να απομονώσει τη Ρωσία και να απενεργοποιήσει την πολεμική μηχανή της χώρας. Ωστόσο, η Μόσχα τώρα μειώνει τις εξαγωγές προς την Ευρώπη και οι δυτικοί αξιωματούχοι διαμαρτύρονται για τις επιπτώσεις του οικονομικού πολέμου της Ρωσίας.

Η κατηγορία της «οπλοποιημένης ενέργειας» έγινε από τον συντονιστή του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για τις στρατηγικές επικοινωνίες Τζον Κίρμπι. Ο Markus Soeder, ο πρωθυπουργός του γερμανικού κρατιδίου της Βαυαρίας, είπε επίσης ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «παίζει ένα παιχνίδι με τους Nord Stream 1 και Nord Stream 2. Νομίζω πως είναι ένα είδος παιχνιδιού. Το πρόβλημά μας αυτή την στιγμή είναι ότι δεν είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε επαρκώς σε αυτό το παιχνίδι». Ωστόσο, ήταν το Βερολίνο που επέλεξε να κρατήσει κλειστό τον αγωγό Nord Stream 2 τον Φεβρουάριο, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με τη Μόσχα.

Η Maria Tadeo, η ευρωπαϊκή ανταποκρίτρια του Bloomberg Television, λέει ότι ο Πούτιν πιστεύει πως έχει κερδίσει το πάνω χέρι στον οικονομικό πόλεμο και τώρα επιχειρεί «κυρώσεις Jiu Jitsu» στη Δύση. «Μέχρι τώρα δεν είναι μυστικό ότι η Ρωσία θέλει να επιβάλει κυρώσεις με όπλα, οπλοποιώντας την ενέργεια», έγραψε.

Με τις τρέχουσες τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη σχεδόν δεκαπλάσιες από τον μέσο όρο, ο Ντέιβιντ Στόκμαν, Διευθυντής του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού υπό τον Πρόεδρο Ρόναλντ Ρίγκαν, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο πόλεμος των κυρώσεων ήταν εντελώς ανίκανος να επιτύχει τους στόχους του. Γράφει, «Το γεγονός είναι πως ο πόλεμος των κυρώσεων ήταν μια αβυσσαλέα αποτυχία όσον αφορά την τιμωρία της ρωσικής οικονομίας και την ικανότητα του Πούτιν να επιμείνει στην Ουκρανία».

Ο Stockman είπε ότι τα πράγματα είναι απίθανο να βελτιωθούν για τους Ευρωπαίους αυτόν τον χειμώνα. «Επιπλέον, εν μέσω των ραγδαίων λογαριασμών θέρμανσης και ηλεκτρικού ρεύματος, οι καταναλωτές μπορεί να αντιμετωπίσουν διπλό πλήγμα υψηλών λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και διακοπής ρεύματος», έγραψε ο πρώην βουλευτής.

Ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνούν με τον Stockman για το θλιβερό χειμώνα που ακολουθεί. Σε πρόσφατη ομιλία του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε για το επερχόμενο «τέλος της αφθονίας». Συνέχισε, «η ελευθερία μας – το σύστημα ελευθερίας, στο οποίο έχουμε συνηθίσει να ζούμε – έχει κόστος. Και μερικές φορές, αν χρειάζεται να υπερασπιστεί, αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται θυσίες για να φτάσουμε στο τέλος ορισμένων μαχών που πρέπει να διεξάγουμε».

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock δήλωσε ότι η πολιτική δε θα αλλάξει ακόμα κι αν οι Ευρωπαίοι που υποφέρουν απαιτήσουν ανακούφιση. «Αν δώσω την υπόσχεση στους ανθρώπους στην Ουκρανία – «Στεκόμαστε μαζί σας, αρκεί να μας χρειαστείτε» – τότε θέλω να την εκπληρώσω», είπε στα τέλη του περασμένου μήνα, προσθέτοντας «Ανεξάρτητα από το τι πιστεύουν οι Γερμανοί ψηφοφόροι μου, εγώ θέλω να προσφέρω στο λαό της Ουκρανίας».

Ενώ οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους έχουν μειώσει ορισμένες εισαγωγές από τη Μόσχα, πάνω από 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε ρωσικά αγαθά εισήλθαν σε αμερικανικά λιμάνια τους τελευταίους έξι μήνες, με τον Λευκό Οίκο να ενθαρρύνει ακόμη και τους Αμερικανούς εισαγωγείς να αγοράζουν λιπάσματα από Ρώσους πωλητές. Επιπλέον, το Associated Press διαπίστωσε ότι αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες εισάγουν μέταλλο από ρωσική εταιρεία που παράγει ανταλλακτικά για τα μαχητικά αεροσκάφη της Μόσχας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail