Η αριστερή κυβέρνηση της Δανίας θα αρχίσει να στέλνει αιτούντες άσυλο στη...Ρουάντα

facebook.com/mettefrederiksen.dk
Freepen.gr - Αντί οι μετανάστες να περιμένουν στη Δανία για να διεκπεραιωθεί το αίτημά τους για άσυλο, η αριστερή κυβέρνηση της χώρας θα αρχίσει τώρα να τους απελαύνει στη Ρουάντα αφού η αφρικανική χώρα συμφώνησε να τους δεχτεί με διμερή συμφωνία.

Το σχέδιο, που ήταν εδώ και καιρό στόχος των δεξιών κομμάτων της Δανίας, χρειάστηκε περισσότερο από ένα χρόνο διαπραγματεύσεων, αλλά ο στόχος πολιτικής είναι τώρα πιο κοντά από ποτέ στην υλοποίηση. Η συμφωνία δεν ισχύει μόνο για μετανάστες από τη Ρουάντα — αντίθετα όλοι οι αιτούντες άσυλο θα αναγκαστούν να περιμένουν στην Αφρική μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ασύλου τους. Το γεγονός ότι το σχέδιο εφαρμόζεται από μια αριστερή κυβέρνηση δείχνει τις περίεργες συνθήκες στη Δανία όπου η αριστερά έχει αγκαλιάσει πολλές από τις αντιμεταναστευτικές πολιτικές της δεξιάς.

Τον Ιούνιο του 2021, η δανική σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση ψήφισε νόμο που εξουσιοδοτεί την εξωτερική ανάθεση της υποδοχής — ή τον περιορισμό — των μεταναστών σε τρίτη χώρα για το χρόνο που χρειάζεται για την αξιολόγηση του ασύλου τους. Ωστόσο, η Δανία έπρεπε επίσης να βασιστεί στις τρίτες χώρες για να δεχτούν πραγματικά τους μετανάστες.

Η Δανία βρισκόταν σε συζητήσεις με πολλά αφρικανικά έθνη, διέθεταν εκατομμύρια ευρώ σε αναπτυξιακή βοήθεια, αλλά μέχρι στιγμής, η Ρουάντα είναι η μόνη χώρα που έχει συμφωνήσει, με το βασίλειο να ανακοινώνει μια δήλωση διμερούς συνεργασίας «προβλέποντας τη θέσπιση ενός προγράμματος μέσω του οποίου οι αιτούντες άσυλο […] θα μπορούσαν να μεταφερθούν [εκεί] για τη μελέτη του φακέλου τους, καθώς και την επιλογή να εγκατασταθούν στη Ρουάντα». Ωστόσο, η αφρικανική χώρα έχει περισσότερους από 127.000 πρόσφυγες ήδη στο έδαφός της, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Η πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen έχει γίνει γνωστή για την ώθησή της να μειώσει τη μετανάστευση και να απελάσει παραβατικούς μετανάστες.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail