Θα χρειαστούν «τρισεκατομμύρια» για να διορθωθεί η τεράστια κρίση των παραγώγων που έχει ξεσπάσει στην Ευρώπη

Pixabay
Αυτό το πράγμα στην Ευρώπη γίνεται πολύ σοβαρό. Η απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να τερματίσει τη ροή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 έχει προκαλέσει μια τεράστια κρίση παραγώγων στην Ευρώπη και θα χρειαστεί ένα τεράστιο βουνό χρημάτων για να το διορθώσει. Ορισμένοι το αναφέρουν ήδη ως «στιγμή της Lehman Brothers» για το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα και οι αρχές σε όλη την ΕΕ έχουν αρχίσει πραγματικά να φρικάρουν. Δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο από το 2008 και αν οι Ευρωπαίοι δεν καταφέρουν να περιορίσουν τη ζημιά, θα μπορούσαμε σύντομα να δούμε ένα τσουνάμι οικονομικού πανικού να σαρώνει ολόκληρο τον κόσμο.

Michael Snyder - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Αναφέρεται ότι το εμπόριο ενέργειας στην Ευρώπη «πιέζεται από περιθωριοποιήσεις ύψους τουλάχιστον 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων»

Οι ευρωπαϊκές συναλλαγές ενέργειας πιέζονται από τα περιθώρια κέρδους τουλάχιστον 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ασκώντας πίεση στις κυβερνήσεις να παρέχουν περισσότερα αποθέματα ρευστότητας, σύμφωνα με την Equinor ASA της Νορβηγίας.

Εκτός από την αύξηση του πληθωρισμού, η μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων δεκαετιών απορροφά κεφάλαια για να εγγυηθεί τις συναλλαγές εν μέσω άγριων διακυμάνσεων των τιμών. Αυτό ωθεί τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παρέμβουν για να αποτρέψουν το σταμάτημα των ενεργειακών αγορών, ενώ οι κυβερνήσεις σε όλη την περιοχή παρεμβαίνουν για να σταματήσουν τις δυσχερείς επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Η Φινλανδία έχει προειδοποιήσει για μια στιγμή «Lehman Brothers», με τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας να αντιμετωπίζουν ξαφνικές ελλείψεις μετρητών.

Δε μιλάμε για 1,5 εκατομμύριο δολάρια.

Δε μιλάμε καν για 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια.

Το 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια είναι ένα κολοσσιαίο ποσό μετρητών.

Για να το θέσουμε σε μια προοπτική, αν μπορούσατε να δημιουργήσετε μια στοίβα χαρτονομισμάτων ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων, θα ήταν 67.866 μίλια ύψος.

Έτσι, μια στοίβα 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα ήταν πάνω από 100.000 μίλια ύψος.



Συχνά χρησιμοποιούμε τη φράση «ένα βουνό με χρήματα» μάλλον επιπόλαια, αλλά αυτό θα ήταν πραγματικά ένα κολοσσιαίο βουνό χρημάτων.

Το πρόβλημα δεν είναι με τις φυσικές αγορές. Αντίθετα, μας λένε ότι θα χρειαστούν 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε «υποστήριξη ρευστότητας» επειδή οι συναλλαγές παραγώγων έχουν ξεφύγει εντελώς…

«Θα χρειαστεί υποστήριξη ρευστότητας», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Helge Haugane, ανώτερος αντιπρόεδρος της Equinor για το φυσικό αέριο και την ενέργεια. Το θέμα επικεντρώνεται στη διαπραγμάτευση παραγώγων, ενώ η φυσική αγορά λειτουργεί, είπε, προσθέτοντας πως η εκτίμηση της ενεργειακής εταιρείας για 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια για τη στήριξη της λεγόμενης διαπραγμάτευσης χαρτιού είναι «συντηρητική».

1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια είναι η «συντηρητική» εκτίμηση που μας δίνεται αυτή την στιγμή.

Αυτό σημαίνει πως ο τελικός λογαριασμός θα είναι πιθανότατα στα «τρισεκατομμύρια».

Από πού θα έρθουν όλα αυτά τα χρήματα;

Με τα χρόνια, έχω κάνει τόσα πολλά άρθρα σχετικά με τους κινδύνους των παραγώγων.

Είναι επιτέλους πάνω μας η αναπόφευκτη κατάρρευση των παγκόσμιων παραγώγων;

Σε αυτό το σημείο, μια επιλογή που εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι οι «προσωρινές αναστολές των αγορών παραγώγων»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει επίσης μέτρα για να βοηθήσει στη ρευστότητα. Αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν πιστωτικά όρια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, νέα προϊόντα ως εξασφάλιση περιθωρίου και προσωρινές αναστολές των αγορών παραγώγων, σύμφωνα με ένα έγγραφο ιστορικού πολιτικής που είδε το Bloomberg News.

Αν όντως αποφάσιζαν να αναστείλουν προσωρινά τη διαπραγμάτευση παραγώγων, αυτό στην πραγματικότητα θα δημιουργούσε ακόμη μεγαλύτερο πανικό.

Όλη αυτή η κρίση θα μπορούσε να λυθεί εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία τελειώσει και το ρωσικό αέριο αρχίσει να ρέει πίσω στην Ευρώπη.

Αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Καμία πλευρά δεν πρόκειται να υποχωρήσει και δε θα υπάρξει ειρήνη σύντομα.

Και έτσι αυτός θα είναι ένας πολύ πικρός και πολύ κρύος χειμώνας για τους Ευρωπαίους, και οι Ρώσοι τους χλευάζουν ανοιχτά

Ο ελεγχόμενος από το κράτος ενεργειακός γίγαντας της Ρωσίας Gazprom χλεύασε την Ευρώπη με ένα απαίσιο βίντεο που προειδοποιεί για έναν μακρύ χειμώνα με χιόνι και πάγο να σαρώνει όλη την ήπειρο.

Το δίλεπτο κλιπ με τίτλο Winter will be Long δείχνει πώς θα παγώσει η Ευρώπη εν μέσω των υπέρογκων τιμών της ενέργειας που προκαλούνται από την άγρια ​​εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Το βίντεο δείχνει έναν εργαζόμενο να κλείνει τις προμήθειες, στέλνοντας τη βελόνα πίεσης αερίου στο μηδέν, καθώς παγωμένα σύννεφα διαπερνούν δυσοίωνα την οθόνη, διάσπαρτα με εναέριες λήψεις από τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο, το Παρίσι και το Λονδίνο.

Αυτόν τον χειμώνα, είναι πιθανό να δούμε ελλείψεις, υποχρεωτικό δελτίο και εξωφρενικά υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας σε όλη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με το Zero Hedge, τώρα προβλέπεται ότι οι λογαριασμοί ενέργειας στην Ευρώπη θα αυξηθούν συνολικά κατά 2 τρισεκατομμύρια ευρώ και τελικά θα φτάσουν το 20 τοις εκατό του συνόλου του διαθέσιμου εισοδήματος.

Περιττό να πούμε πως βρισκόμαστε πλέον σε έδαφος άνευ προηγουμένου.

Έχουμε ήδη αρχίσει να βλέπουμε απόλυτα μαζικές διαδηλώσεις σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις και ο Ιταλός πολιτικός Ματέο Σαλβίνι παραδέχεται ανοιχτά ότι αυτή η κρίση έχει «γονατίσει» τους Ευρωπαίους …

Την Κυριακή ο Σαλβίνι ζήτησε να τερματιστούν οι ενεργειακές κυρώσεις στη Ρωσία, οι οποίες απλώς αφήνουν τους Ευρωπαίους «γονατιστούς» λόγω των υψηλότερων λογαριασμών ενέργειας και της έλλειψης εφοδιασμού. «Έχουν περάσει αρκετοί μήνες και οι άνθρωποι πληρώνουν δύο, τρεις, ακόμη και τέσσερις φορές περισσότερο για τους λογαριασμούς τους», είπε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο RTL. «Και μετά από επτά μήνες, ο πόλεμος συνεχίζεται και τα ταμεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας γεμίζουν χρήματα».

Εξήγησε πως όχι μόνο οι κυρώσεις δε λειτουργούν, αλλά πλήττουν περισσότερο την Ιταλία. Ενώ δηλώνει αλληλέγγυος με την Ουκρανία, δεν είναι διατεθειμένος να επιμείνει σε κάτι προφανώς αντιπαραγωγικό όπου το χτύπημα γίνεται περισσότερο αισθητό στην Ευρώπη, ιδίως στην Ιταλία με τις ραγδαίες τιμές των εισαγωγών ενέργειας, και όχι στον επιδιωκόμενο στόχο της κυβέρνησης Πούτιν.

Όσο περισσότερο το αέριο μένει σβηστό, τόσο χειρότερα θα γίνουν τα πράγματα.

Τι θα συμβεί, λοιπόν, εάν οι Ρώσοι δεν ενεργοποιήσουν ποτέ ξανά το φυσικό αέριο;

Ήδη, οι εταιρείες κλείνουν τις εγκαταστάσεις σε όλη την Ευρώπη επειδή το ενεργειακό κόστος τους έχει καταστήσει ασύμφορη τη συνέχιση της λειτουργίας τους. Αυτό περιλαμβάνει το δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό χάλυβα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός χάλυβα στον κόσμο, η ArcelorMittal, είναι η πιο πρόσφατη επιχειρηματική επωνυμία που ανακοίνωσε το κλείσιμο ενός εργοστασίου στην Ευρώπη ως αποτέλεσμα της αύξησης του κόστους φυσικού αερίου και ενέργειας.

Λόγω της εξωφρενικά υψηλής αύξησης των τιμών της ενέργειας, η ArcelorMittal κλείνει μία από τους δύο υπάρχουσες υψικάμινους στο χαλυβουργείο της στη Βρέμη της Γερμανίας, από τα τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι τυχόν περαιτέρω ενημερώσεις.

Πολλοί έχουν προειδοποιήσει ότι η Ευρώπη βυθίζεται σε «ύφεση», αλλά η αλήθεια είναι πως αυτό που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι είναι πολύ πιο σοβαρό από αυτό.

Αυτό θα είναι κακό.

Και τα πράγματα θα παραμείνουν άσχημα μέχρι να υπάρξει ειρήνη με τους Ρώσους, και η αλήθεια είναι ότι η ειρήνη με τους Ρώσους μπορεί να μην υπάρξει καθόλου.

Πριν από μήνες, οι δυτικοί ηγέτες καυχιόντουσαν ανοιχτά ότι επρόκειτο να συντρίψουν τη ρωσική οικονομία.

Αποδεικνύεται πως η Ευρώπη είναι αυτή που συνθλίβεται αντ' αυτού.

Το καλοκαίρι έχει σχεδόν τελειώσει, ο χειμώνας έρχεται και οι Ευρωπαίοι είναι εντελώς και εντελώς απροετοίμαστοι για αυτό που έρχεται.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail