Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν: τα ανώτατα όρια τιμών του λογαριασμού ενέργειας θα οδηγήσουν σε μπλακ άουτ στη Βρετανία

Pexels / pixabay
Freepen.gr - Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η απόφαση της πρωθυπουργού Λιζ Τρας να παγώσει τους λογαριασμούς ενέργειας για όλους στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 2.500 λίρες, αυξάνει τον κίνδυνο διακοπής ρεύματος.

Εμπειρογνώμονες στην οικονομική δεξαμενή σκέψης του Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Μελετών (IFS) δήλωσαν πως τα αποθέματα ενέργειας μπορεί να εξαντληθούν λόγω της ενίσχυσης των ενεργειακών δαπανών από την κυβέρνηση.

«Τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις ή οι κυβερνήσεις… θα πρέπει να μειώσουν τη χρήση της ενέργειας τους» για να διορθώσουν την ενεργειακή αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου ή οι προμήθειες θα πρέπει να μειωθούν με δελτίο, ανέφερε το IFS.

«Όσο λιγότερο τα νοικοκυριά στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώνουν την ενεργειακή τους ζήτηση, τόσο μεγαλύτερες είναι οι απαιτήσεις σε άλλα… απλά δεν υπάρχει αρκετή ενέργεια για να φύγει, κάτι που θα απαιτούσε δελτίο ή θα αυξήσει τον κίνδυνο διακοπής ρεύματος», πρόσθεσε η οργάνωση.

Το πακέτο της Τρας αναμένεται από μια άλλη οικονομική δεξαμενή σκέψης, το Resolution Foundation (the Foundation), να επισκιάσει πιθανώς τη διάσωση των 137 δισεκατομμυρίων λιρών τραπεζών κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, εάν οι τιμές του φυσικού αερίου παραμείνουν υψηλές.

Πριν από τη νέα υποστήριξη, το Ηνωμένο Βασίλειο κατευθυνόταν προς τη χειρότερη κρίση βιοτικού επιπέδου που έχει καταγραφεί. Οι Βρετανοί επρόκειτο να χάσουν περίπου το 10 τοις εκατό του μισθού τους τα επόμενα δύο χρόνια. Το IFS εκτιμά ότι τα φτωχότερα νοικοκυριά θα ανακτήσουν μεγαλύτερο μερίδιο του εισοδήματός τους βάσει του πακέτου της Τρας σε σύγκριση με τα πλουσιότερα νοικοκυριά (Πηγή: IFS)

Ωστόσο, η κίνηση της πρωθυπουργού θα καλύψει τα τρία τέταρτα της αύξησης του ενεργειακού λογαριασμού για τα βρετανικά νοικοκυριά, εκτιμά το Ίδρυμα.

Η Τρας ανακοίνωσε πως η μέση ετήσια ενέργεια θα παραμείνει στις 2.500 £ για δύο χρόνια από τον Οκτώβριο. Η κυβέρνηση θα γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ του κόστους των παρόχων ενέργειας και των τιμών των πελατών.

Οι λογαριασμοί επρόκειτο να αυξηθούν κατά 80% τον Οκτώβριο και πιθανώς ακόμη υψηλότερα τον Ιανουάριο και τον Απρίλιο.

Όλα τα νοικοκυριά θα εξακολουθήσουν να λαμβάνουν την επιχορήγηση των 400 λιρών που ανακοίνωσε ο Rishi Sunak το Μάιο.

Το σχέδιο της Τρας θα χρηματοδοτηθεί μέσω βραχυπρόθεσμου δανεισμού και πιθανώς μελλοντικής γενικής φορολογίας.

Οι επιχειρήσεις θα λάβουν επίσης την ίδια στήριξη με τα νοικοκυριά για έξι μήνες. Η κυβέρνηση θα διοχετεύσει στη συνέχεια την στήριξη σε προβληματικούς τομείς από το Μάρτιο.

Η λίρα – η οποία χθες άγγιξε το χαμηλό 37 ετών έναντι του δολαρίου ΗΠΑ – αρχικά σημείωσε άνοδο στις ειδήσεις, αλλά στη συνέχεια υποχώρησε γύρω στο 0,25%. Ο FTSE 100 έπεσε χαμηλότερα.

Ο διευθυντής του IFS, Paul Johnson, επέκρινε την κυβέρνηση Τρας για την αποτυχία να παράσχει οποιαδήποτε κοστολόγηση παρά την έναρξη της μεγαλύτερης δημοσιονομικής παρέμβασης σε καιρό ειρήνης. Σημείωσε επίσης ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώνουν 75p για κάθε £1 χρήσης ενέργειας.

Ο επικεφαλής του Ιδρύματος, Τόρστεν Μπελ, συμφώνησε.

«Η Liz Truss ζητά από τους μελλοντικούς φορολογούμενους να πάρουν ένα μεγάλο και πολύ αβέβαιο λογαριασμό για λογαριασμό των σημερινών πληρωτέων λογαριασμών ενέργειας, αλλά αρνήθηκε να αναφέρει το κόστος αυτού του τεράστιου πακέτου», είπε.

«Θα μπορούσε να καταλήξει να ξεπεράσει τα προγράμματα διάσωσης των τραπεζών στο αποκορύφωμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, με τη νέα στήριξη μόνο για τα νοικοκυριά να ανέρχεται συνολικά σε περίπου 120 δισ. £», πρόσθεσε.

Και τα δύο think tank δήλωσαν ότι η εισφορά μετρητών στην οικονομία αυξάνει τον κίνδυνο περισσότερων αυξήσεων επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Από την CityAM / Απόδοση από oilprice.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail