Η Πολωνία ισχυρίζεται ότι είναι η «ατμομηχανή ανάπτυξης» στην Ευρώπη

ΑFΡ / Jοhn Τhys
Freepen.gr -
Η Πολωνία έχει γίνει η «ατμομηχανή ανάπτυξης» για ολόκληρη την Ευρώπη και η «σημασία» της αυξάνεται συνεχώς, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Mateusz Morawiecki. Σε αντίθεση με τη Βαρσοβία, το Βερολίνο ήταν πολύ ασταθές στην στάση του για την Ουκρανία, ενώ η ενεργειακή του πολιτική είναι «ερείπια» συνολικά, είπε σε συνέντευξή του στο Der Spiegel την Παρασκευή.

«Η σημασία της Πολωνίας αυξάνεται. Βοηθήσαμε στην επιβολή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, δημιουργήσαμε μια κοινή πολιτική της Κεντρικής Ανατολικής Ευρώπης με τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία στην Ομάδα του Βίσεγκραντ. Ως μακράν η μεγαλύτερη χώρα, τονίζουμε τα προβλήματα της περιοχής», υποστήριξε ο Morawiecki.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός επέμεινε πως η χώρα έχει γίνει «ατμομηχανή ανάπτυξης» για ολόκληρη την ήπειρο, ενώ η προηγούμενη εμπειρία της με τον κομμουνισμό έχει επίσης αποδειχθεί πολύ σημαντική.

"Εκπροσωπούμε τη διαφορετικότητα στην Ευρώπη και η διαφορετικότητα είναι αξία από μόνη της. Ίσως ο ρόλος μας να μην αρέσει σε όλους".

Την ίδια στιγμή, ο Morawiecki επιτέθηκε στις Βρυξέλλες, υποδηλώνοντας ότι τα δεινά της Πολωνίας για το «κράτος δικαίου» με την ΕΕ έχουν πολιτικά φορτιστεί. Οι Βρυξέλλες και η Βαρσοβία βρίσκονται εδώ και καιρό σε αντιπαράθεση και οι αμφιλεγόμενες δικαστικές μεταρρυθμίσεις της Πολωνίας, οι οποίες φέρεται να έχουν παραβιάσει την αρχή της ανεξαρτησίας των δικαστηρίων.

 
Ο Morawiecki έδειξε με το δάχτυλο την Ισπανία, υποστηρίζοντας ότι «το δικαστικό εκλογικό σώμα και οι δικαστές διορίζονται σχεδόν με τον ίδιο τρόπο όπως στη χώρα μας», αλλά αυτή η κατάσταση «δε φαίνεται να ενοχλεί κανέναν».

«Δε θέλω να πω ότι πρόκειται μόνο για την αποδυνάμωση της Πολωνίας. Οι εσφαλμένες αντιλήψεις για τη χώρα μας και ο ριζοσπαστισμός ορισμένων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων Πολωνών, παίζουν επίσης ρόλο», είπε, προσθέτοντας ότι «καταφέραμε τη διατήρηση της ενότητας στην Ευρώπη όσον αφορά την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας».

Επίσης, δεν έχασε την ευκαιρία να επικρίνει τη Γερμανία, υποστηρίζοντας πως το Βερολίνο έχει δείξει πολύ αδύναμη θέση εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ενώ οι πιθανώς λανθασμένες ενεργειακές πολιτικές του έχουν μείνει πλέον «ερείπια».

Οι πολιτικές της Γερμανίας έχουν προκαλέσει τεράστια ζημιά στην Ευρώπη.

«Γίνεται σαφές ότι η γερμανική ενεργειακή πολιτική είναι ερειπωμένη. Η σταδιακή κατάργηση του άνθρακα και της πυρηνικής ενέργειας ήταν πρόωρη και δεν χρειάζεται καν να μιλήσουμε για την κατασκευή [αγωγών φυσικού αερίου] Nord Stream 1 και 2 και τη σχετική εξάρτηση από τη Ρωσία», υποστήριξε ο Morawiecki.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail