Η ΕΕ τελειώνει το...ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό φυσικό αέριο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απομακρύνεται από την ιδέα να προτείνει ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό φυσικό αέριο ως μέρος των μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ανέφερε την Τρίτη ο Guardian, επικαλούμενος προσχέδιο προτάσεων που διέρρευσε. 

Τσβετάνα Παράσκοβα για το Oilprice.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Το προσχέδιο εγγράφου, που αναμένεται να παρουσιαστεί την Τετάρτη, δεν περιέχει καμία αναφορά σε κανένα ανώτατο όριο τιμής του φυσικού αερίου, είτε είναι ρωσικό είτε όχι, σύμφωνα με τη διαρροή που είδε ο Guardian.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι θα προτείνει έναν υποχρεωτικό στόχο για την ΕΕ να μειώσει την κατανάλωση ρεύματος στις ώρες αιχμής, ένα ανώτατο όριο εσόδων για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων και ένα ανώτατο όριο τιμών για το ρωσικό φυσικό αέριο ως άμεσα μέτρα για την εξοικονόμηση του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου και τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και για να βοηθήσει τους ευάλωτους καταναλωτές.

"Θα προτείνουμε ένα ανώτατο όριο στο ρωσικό αέριο. Ο στόχος εδώ είναι πολύ σαφής. Πρέπει να περικόψουμε τα έσοδα της Ρωσίας που χρησιμοποιεί ο Πούτιν για να χρηματοδοτήσει αυτόν τον φρικτό πόλεμο κατά της Ουκρανίας", δήλωσε την περασμένη Τετάρτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ωστόσο, τα κράτη μέλη της ΕΕ παραμένουν βαθιά διχασμένα σχετικά με το ανώτατο όριο τιμής του ρωσικού φυσικού αερίου, με τουλάχιστον δέκα από τις 27 κυβερνήσεις να φέρονται να αντιτίθενται στην κίνηση λόγω ανησυχιών ότι ο Πούτιν μπορεί να ανταποδώσει με πλήρη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και το πιο επηρεασμένο μέλος της ΕΕ από τον πλέον κλειστό αγωγό Nord Stream, δεν υποστηρίζει το σχέδιο.

Μια άλλη ομάδα χωρών της ΕΕ, η οποία περιλαμβάνει τη Γαλλία και την Πολωνία, πίεσε για ένα ανώτατο όριο τιμών για όλο το εισαγόμενο φυσικό αέριο. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι επιφυλακτική με αυτήν την ιδέα, διότι ένα ανώτατο όριο θα έβλαπτε την ικανότητα της Ευρώπης να αντλεί μεγάλες ποσότητες LNG εάν οι τιμές αλλού είναι υψηλότερες.

Το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου είναι επομένως απίθανο να επιτευχθεί στην πρόταση της Τετάρτης από την Επιτροπή, αν και το προσχέδιο εξακολουθεί να υπόκειται σε αλλαγές, σύμφωνα με τον Guardian.

Ωστόσο, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ λέγεται ότι πιέζει προς τα εμπρός με ανώτατο όριο εσόδων για τους παραγωγούς πυρηνικής ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εισφορά στα επιπλέον κέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένου του τομέα διύλισης, ανέφεραν στο Bloomberg την Τρίτη πηγές με γνώση των συζητήσεων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail