Πίσω από την ΕΣΣΔ τρέχει να κρυφτεί η Γερμανία για να μην πληρώσει αποζημιώσεις στους Πολωνούς

kaboompics / Pixabay
Freepen.gr -
Η Γερμανία απάντησε στις πολωνικές αξιώσεις για αποζημιώσεις 1,3 τρις δολαρίων ΗΠΑ σε δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της, η οποία ανέφερε ότι το ζήτημα των αποζημιώσεων είχε «ολοκληρωθεί» εδώ και πολύ καιρό αποκηρύσσοντας περαιτέρω αξιώσεις. Η γερμανική θέση ότι καταβλήθηκαν αποζημιώσεις στα έθνη του Ανατολικού Μπλοκ τα χρόνια μετά τον πόλεμο, δεν έχει αλλάξει.

Η μαχητική στάση της Πολωνίας έναντι της Γερμανίας έχει ενταθεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το 1953, οι τότε κομμουνιστές ηγέτες της Πολωνίας παραιτήθηκαν από κάθε αξίωση για αποζημιώσεις εν μέσω πιέσεων από την ΕΣΣΔ, η οποία ήθελε να απαλλάξει τον σοβιετικό δορυφόρο της Ανατολικής Γερμανίας από κάθε ευθύνη. Σύμφωνα με την Πολωνία, η συμφωνία είναι άκυρη επειδή η Βααρσοβία δεν μπόρεσε να διαπραγματευτεί δίκαιη αποζημίωση, αναφέρει το Reuters .

Ο Ντόναλντ Τουσκ, ηγέτης του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος της Πολωνίας, Πολιτική Πλατφόρμα, δήλωσε την Πέμπτη ότι η ανακοίνωση του Κατσίνσκι «δεν αφορά αποζημιώσεις».

" Πρόκειται για μια εσωτερική πολιτική εκστρατεία για την ανοικοδόμηση της υποστήριξης προς το κυβερνών κόμμα ", είπε.

Ο ανώτατος αξιωματούχος της Γερμανίας για τη γερμανο-πολωνική συνεργασία, Dietmar Nietan, δήλωσε σε δήλωση ότι η 1η Σεπτεμβρίου " παραμένει μια ημέρα ενοχής και ντροπής για τη Γερμανία που μας υπενθυμίζει ξανά και ξανά να μην ξεχνάμε τα εγκλήματα που διέπραξε η Γερμανία" που είναι «το πιο σκοτεινό κεφάλαιο της ιστορίας μας».
 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail