Η ρωσική άμυνα κατέρρευσε στην ανατολική Ουκρανία

Freepen.gr -
Στις 10 Σεπτεμβρίου, οι δυνάμεις του Κιέβου συνέχισαν την επίθεση μεγάλης κλίμακας σε ρωσικές θέσεις στην ανατολική Ουκρανία.

Οι πιο έντονες μάχες συνεχίζονται στον τομέα Izum και Liman (νότια της περιοχής του Χάρκοβο και βόρεια του Ντονμπάς) μετά την υποχώρηση των ρωσικών μονάδων από το Balakleya (με τα γύρω χωριά) και τμήματα του Kupyansk (τα ρωσικά στρατεύματα υποχώρησαν προς τον ποταμό Oskol). Μέχρι στιγμής, οι ρωσικές δυνάμεις υποχώρησαν από τα 2/3 του Κουπιάνσκ. Οι αναφορές αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της πόλης μπορεί να πέσει στα χέρια των στρατευμάτων του Κιέβου που προχωρούν στο εγγύς μέλλον. Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο ποταμός Oskol σε αυτή την περιοχή δεν μπορεί να θεωρηθεί ως «μεγάλο υδάτινο φράγμα» και θα μπορούσε εύκολα να διασχιστεί από τις μονάδες που προχωρούν εάν δεν αντιμετωπίσουν σκληρή αντίσταση.

Την ίδια ώρα, τα ρωσικά στρατεύματα φέρονται να υποχωρούν από τις βασικές πόλεις Izum και Liman. Εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι αναφορές, ο ρωσικός στρατός πιθανότατα επέλεξε να μην πραγματοποιήσει άμυνα σε αυτές τις περιοχές. Οι ρωσικές δυνάμεις υποχωρούν μπροστά στην απειλή της περικύκλωσης και εν μέσω της τακτικής επιχειρησιακής κρίσης στην περιοχή.

Η προέλαση των στρατευμάτων του Κιέβου συνοδεύεται από μεγάλης κλίμακας εκστρατεία τρόμου με στόχο τον τοπικό πληθυσμό. Αναφορές από το Balakleya και τους κοντινούς οικισμούς δείχνουν πολλαπλές περιπτώσεις εγκλημάτων πολέμου και εκστρατειών καταπίεσης εναντίον αμάχων που παρέμειναν εκεί. Το Kupyansk και όλες οι άλλες περιοχές που άφησε ο ρωσικός στρατός δεν θα αποφύγουν πιθανότατα αυτή τη μοίρα.

Οι τρέχουσες προσπάθειες του ρωσικού στρατού επικεντρώνονται στην αποτροπή της περαιτέρω εμβάθυνσης της υπάρχουσας κρίσης, η κλίμακα της οποίας περιορίζεται από πολλαπλές περιπτώσεις ηρωικών πράξεων Ρώσων στρατιωτικών.

Συνοψίζοντας τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, οι δυνάμεις του Κιέβου πέτυχαν ήδη μια νίκη σε επιχειρησιακή κλίμακα και κατέλαβαν την στρατηγική πρωτοβουλία στη σύγκρουση εν μέσω της αναποφάσιστης στάσης και των «πράξεων ελεύθερης βούλησης» της ρωσικής ηγεσίας. Επιπλέον, η προέλασή τους συνεχίζεται και ο ρωσικός στρατός δεν έχει σταθεροποιήσει την πρώτη γραμμή μέχρι στιγμής.
 


Η ταχεία υποχώρηση των μονάδων των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στον τομέα Izum έδειξε μια βαθιά συστημική κρίση της ρωσικής στρατιωτικής-πολιτικής διοίκησης. Η σιωπή της στρατιωτικοπολιτικής ηγεσίας της Ρωσίας απέναντι στη βαθιά κρίση στην ανατολική Ουκρανία μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια εμπιστοσύνης στην ηγεσία τουλάχιστον ενός μέρους των πολιτών.

Εάν το Κρεμλίνο δε λάβει σημαντικά και ριζικά μέτρα για τη μεταρρύθμιση του υπάρχοντος συστήματος διοίκησης και την εκκαθάριση επικίνδυνων διαταράξεων μέσα σε αυτό, τότε μια στρατιωτική ήττα (τουλάχιστον σε κάποια κλίμακα) της Ρωσίας θα γίνει πιθανό αποτέλεσμα της στρατιωτικής εκστρατείας στην Ανατολική Ουκρανία.

Επί του παρόντος, οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις στο νότιο τμήμα της περιοχής του Χάρκοβο και στο βόρειο τμήμα του Ντονμπάς ισορροπούν στο χείλος της ήττας, κάτι που αποτρέπεται από τον άνευ προηγουμένου ηρωισμό του ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού.
 
* απόδοση από https://southfront.org/russian-defense-collapsed-in-eastern-ukraine/

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail