«Χωρίς ενέργεια, καμία οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει» – Οι γερμανικές εταιρείες προειδοποιούν για καταστροφή

stevepb / pixabay
Freepen.gr - Οι γερμανικές εταιρείες αδυνατούν όλο και περισσότερο να έχουν πρόσβαση στον ενεργειακό εφοδιασμό στην αγορά και καθώς η ενέργεια στεγνώνει, η γερμανική οικονομία απλώς θα σταματήσει να λειτουργεί, σύμφωνα με την Ένωση Γερμανικών Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων (DIHK).

«Όλο και περισσότερες εταιρείες μας λένε ότι δεν έχουν πλέον σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ή αερίου. Η βρύση είναι κλειστή με την πιο αληθινή έννοια της λέξης», είπε ο πρόεδρος του DIHK Πίτερ Άντριαν στο newsroom του RND. «Αλλά χωρίς ενέργεια, καμία οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει».

Επιπλέον, οι τιμές της ενέργειας έχουν φτάσει σε επίπεδο που απειλεί την ύπαρξη πολλών εταιρειών. Μόλις αυτή την εβδομάδα, η γερμανική εταιρεία χαρτιού υγείας Hakle κήρυξε πτώχευση, με τους ιδιοκτήτες να αναφέρουν ως πρωταρχικό παράγοντα το μη βιώσιμο κόστος ενέργειας και υλικών. Εν τω μεταξύ, η Wall Street Journal αναφέρει ότι η βιομηχανία χάλυβα της Ευρώπης, η οποία απαιτεί τεράστιες ποσότητες φθηνού φυσικού αερίου για να λειτουργήσει, μειώνει την παραγωγή και αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Άλλοι τομείς, όπως η χημική παραγωγή, η γεωργία και η αυτοματοποίηση, αντιμετωπίζουν άνευ προηγουμένου εμπόδια καθώς η ενεργειακή κρίση συνεχίζει να πλήττει την Ευρώπη.

Οι κραυγές για βοήθεια από την άλλοτε ακμάζουσα γερμανική οικονομία έρχονται τώρα από ηγέτες επιχειρήσεων, ενώσεις και καταναλωτές, με την Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) να προειδοποιεί επίσης για ένα κύμα χρεοκοπιών λόγω του πληθωρισμού του ενεργειακού κόστους. Μια νέα ανάλυση του BDI αναφέρει πως αυτή είναι μια μεγάλη πρόκληση για το 58% των εταιρειών και το 34% πιστεύει ότι η τρέχουσα κρίση αντιπροσωπεύει ζήτημα επιβίωσης. Ούτε η Γερμανία αποτελεί εξαίρεση, με την προειδοποίηση από το Ηνωμένο Βασίλειο να δείχνει πως έξι στις δέκα μεταποιητικές εταιρείες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να κλείσουν λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Ορισμένες γερμανικές εταιρείες, που προσπαθούν να επιβιώσουν σε ένα ολοένα και πιο δύσκολο περιβάλλον, ισχυρίζονται ότι θέλουν να μεταφέρουν την παραγωγή τους στο εξωτερικό.

Σχεδόν μία στις δέκα εταιρείες έχει ήδη μειώσει ή και διακόψει την παραγωγή, ενώ μια στις τέσσερις εξετάζει ή ήδη μεταφέρει μετοχές της εταιρείας ή μέρη παραγωγής και θέσεις εργασίας στο εξωτερικό όπου το κόστος είναι συχνά φθηνότερο από τη Γερμανία.

Η κατάσταση έρχεται σε έξαρση και στα επαγγέλματα των ειδικευμένων.


«Στις συναλλαγές, ένα κύμα αφερεγγυότητας κυλά προς εμάς λόγω της ενεργειακής κρίσης», δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Γερμανικών Βιοτεχνών, Hans Peter Wollseifer, στην Rheinische Post. «Καθημερινά, λαμβάνουμε κλήσεις έκτακτης ανάγκης από εταιρείες που πρόκειται να σταματήσουν την παραγωγή επειδή δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν τους υπερβολικά αυξημένους λογαριασμούς ενέργειας».

Παρόλο που η πανδημία του κορωνοϊού αντιπροσώπευε σοβαρή απειλή για πολλές γερμανικές επιχειρήσεις, η ύφεση λόγω της ενεργειακής κρίσης αναμένεται να είναι πολύ χειρότερη. Οι κυβερνήσεις και οι κεντρικοί τραπεζίτες περιορίζονται επίσης στις πολιτικές τους επιλογές. Σε αντίθεση με την κρίση του κορωνοϊού, δεν μπορούν πλέον να ρίξουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια ερεθίσματα στο πρόβλημα, καθώς πιθανότατα θα επιδεινώσει πολύ τον ήδη υψηλό πληθωρισμό.

Ωστόσο, παρά τον κώδωνα του κινδύνου, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις πως μέχρι τώρα, η γερμανική οικονομία άντεξε παρά τις διάφορες οικονομικές απειλές. Ο αριθμός των πτωχεύσεων παρέμεινε σταθερός τον Ιούνιο, σύμφωνα με το Halle Institute for Economic Research (IWH).

«Παρά την ενεργειακή κρίση, τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και την σταδιακή κατάργηση της βοήθειας Corona, η κατάσταση αφερεγγυότητας εξακολουθεί να είναι ευχάριστα εύρωστη», δήλωσε ο ειδικός της IWH Steffen Müller. Τον Ιούνιο, 709 εταιρικές σχέσεις και εταιρείες υπέβαλαν αίτηση πτώχευσης, η οποία ήταν ελαφρώς χαμηλότερη από τους προηγούμενους μήνες και στην πραγματικότητα σχεδόν ο ίδιος αριθμός με τον Ιούνιο του 2021. Ο Müller είπε ότι δεν περίμενε αυξημένους αριθμούς ούτε για τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο.

Ωστόσο, στον ορίζοντα παραμένουν ισχυροί αντίθετοι άνεμοι, όπως αύξηση των επιτοκίων, των τιμών της ενέργειας και αύξηση του κατώτατου μισθού τον Οκτώβριο στα 12 ευρώ.

* πληροφορίες rmx.news

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail