Η Πολωνία καταστρέφει την οικονομία της για να ενισχύσει τα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία

Η δήλωση της Πολωνίας ότι πρέπει να επανεξοπλίσει τα στρατεύματά της προετοιμάζοντας έναν «πόλεμο με τη Ρωσία» τα επόμενα χρόνια έχει σκοπό να προσελκύσει πρόσθετη βοήθεια και όπλα από το ΝΑΤΟ για να ενισχύσει τα ανατολικά της σύνορα και να εκσυγχρονίσει το οπλοστάσιό της αφού προμήθευσε απαρχαιωμένα όπλα προς την Ουκρανία. Ωστόσο, αυτό έχει το τίμημα της καταστροφής της οικονομίας και της ποιότητας ζωής του μέσου πολίτη.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Πολωνίας Marcin Ociepa είπε ότι η Βαρσοβία βλέπει «τον κίνδυνο πολέμου με τη Ρωσία» στα επόμενα τρία έως δέκα χρόνια και πρέπει να χρησιμοποιήσει αυτόν τον χρόνο για να επανεξοπλιστεί, «ανεξάρτητα από το κόστος».

Με τον πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία, η Πολωνία θέλει να δείξει πως βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στον αγώνα ενάντια σε μια υποτιθέμενη «επιθετική Ρωσία» και να τοποθετηθεί ως σημαντικός παίκτης στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Υπό αυτό το πρίσμα, η Πολωνία τονίζει ότι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ πρέπει να ενισχύσουν τα ανατολικά της σύνορα.

Οι Πολωνοί απελευθέρωσαν το απόθεμα των απαρχαιωμένων όπλων τους στέλνοντάς τα στην Ουκρανία και τώρα αναμένουν νέα όπλα και προνομιακή μεταχείριση από τις δυτικές χώρες, κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Πολωνοί θέλουν συστήματα αεράμυνας, συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας, δυνητικά νέες επίγειες δυνάμεις και βαρύ εξοπλισμό, όπως άρματα μάχης και αυτοκινούμενο πυροβολικό.

Αυτό έρχεται επίσης καθώς η Πολωνία και τα τρία κράτη της Βαλτικής δήλωσαν στις 8 Σεπτεμβρίου ότι θα περιορίσουν προσωρινά την πρόσβαση για τους Ρώσους πολίτες που διαθέτουν βίζα ΕΕ από την είσοδο έως τις 19 Σεπτεμβρίου. Υποτίθεται πως πρόκειται για την αντιμετώπιση «απειλών δημόσιας πολιτικής και ασφάλειας».

Οι πρωθυπουργοί της Εσθονίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Πολωνίας δήλωσαν ότι ανησυχούν «για την ουσιαστική και αυξανόμενη εισροή Ρώσων πολιτών» στην ΕΕ, προσθέτοντας: «Πιστεύουμε πως αυτό γίνεται σοβαρή απειλή για τη δημόσια ασφάλεια και στο συνολικό κοινό χώρο Σένγκεν».

Η δήλωση ανέφερε ότι «συμφώνησαν σε μια κοινή περιφερειακή προσέγγιση και εκφράζουν την πολιτική τους βούληση και την σταθερή τους πρόθεση να εισαγάγουν εθνικά προσωρινά μέτρα για Ρώσους πολίτες που διαθέτουν βίζα», με εξαιρέσεις μόνο για «διαφωνούντες», «ανθρωπιστικές υποθέσεις» και μέλη της οικογένειας και κατόχους αδειών διαμονής σε χώρες της Ε.Ε.

Υπενθυμίζεται ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συναντήθηκαν στην Πράγα τον περασμένο μήνα και συμφώνησαν να αναστείλουν τη συμφωνία για τη διευκόλυνση της έκδοσης θεωρήσεων του 2007 με τη Ρωσία, χωρίς να υπάρχει ευρύτερη απαγόρευση βίζα. Ωστόσο, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell δήλωσε πως οι χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία θα μπορούσαν να «λάβουν μέτρα σε εθνικό επίπεδο για να περιορίσουν την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ουσιαστικά, με δειλό τρόπο, ο Μπορέλ επέτρεψε στις χώρες της Βαλτικής και στην Πολωνία να βάλουν οδοφράγματα στους Ρώσους να εισέλθουν στην ΕΕ. Τόνισε πως τυχόν μέτρα θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες για την κοινή ταξιδιωτική ζώνη Σένγκεν της ΕΕ και τα μέλη της ρωσικής κοινωνίας των πολιτών θα πρέπει να μπορούν να ταξιδεύουν στην ΕΕ. Αλλά προφανώς αυτό δεν ισχύει.

Με την Πολωνία να κλείνει τα σύνορά της στους Ρώσους πολίτες και να απαιτεί την ενίσχυση του στρατού της, είναι προφανές ότι η Βαρσοβία προετοιμάζεται για κλιμάκωση των σχέσεών της με τη Μόσχα, κάτι που θα υποστηριχθεί με ενθουσιασμό από τις ΗΠΑ.

Η Πολωνία δεν αποτελεί εξαίρεση από την ενεργειακή κρίση που μαστίζει την Ευρώπη, η οποία προκαλεί μεγάλους φόβους ύφεσης μόλις μπει ο χειμώνας. Οι κυρώσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ επιβλήθηκαν μετά τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, αναγκάζοντας τη Μόσχα να επιμείνει ότι όλες οι αγορές ενέργειας πρέπει να γίνονται σε ρούβλια, αίτημα που η Βαρσοβία απέρριψε. Με την απόφαση της Μόσχας να περικόψει τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη έχουν ξεπεράσει την οροφή και εκτόξευσαν το κόστος ζωής στα ύψη.

Για να το αντιμετωπίσει αυτό, η Πολωνία στράφηκε στη Νιγηρία, ήδη έναν από τους προμηθευτές φυσικού αερίου της, για να αυξήσει τις αποστολές LNG. Αυτό ώθησε τον Πρόεδρο της Πολωνίας Andrzej Duda να γίνει ο πρώτος ηγέτης από τη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης που επισκέφτηκε ποτέ τη Νιγηρία από τότε που δημιουργήθηκαν διπλωματικές σχέσεις πριν από 60 χρόνια. Ωστόσο, πολλοί παραμένουν δύσπιστοι πως η Νιγηρία, της οποίας η οικονομία έχει χτυπηθεί άσχημα, μπορεί να καλύψει την ευρωπαϊκή και την πολωνική ζήτηση, ειδικά καθώς οι άνευ προηγουμένου κλοπές αργού πετρελαίου από μαχητές στο Δέλτα του Νίγηρα επηρεάζουν τις εξαγωγές.

Το πιο σημαντικό, η οικονομία της Πολωνίας επιβραδύνεται. Αναμένεται πτώση του ΑΕΠ στο 2,7% το τρίτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με το Πολωνικό Οικονομικό Ινστιτούτο (PIE) στις 31 Αυγούστου. Αυτό ακολούθησε από πτώση 8,5 σε 5,3% το δεύτερο τρίμηνο. Η κρατική δεξαμενή σκέψης πιστεύει ότι ο πληθωρισμός μέχρι το τέλος του τέταρτου τριμήνου θα είναι στο 14,5% αλλά θα μπορούσε να αυξηθεί στο 15,6% τον Φεβρουάριο του 2023 λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας.

Με αυτόν τον τρόπο, η Πολωνία δίνει προτεραιότητα στα συμφέροντα των ΗΠΑ για να πιέσει τη Μόσχα με την ψευδή πεποίθηση πως η Ρωσία ετοιμάζεται να εισβάλει στη χώρα. Αυτό όχι μόνο υπογραμμίζει ότι η Πολωνία εξακολουθεί να μην κατανοεί πλήρως τους λόγους για τη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά πως είναι επίσης πρόθυμη να καταστρέψει την οικονομία και την ποιότητα ζωής του μέσου πολίτη για χάρη της απόκτησης νέων όπλων και της ενίσχυσης του στρατού της.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail