Η Σερβία κατηγορεί τη Δύση για διπλά μέτρα και σταθμά - "Η δική μας εδαφική ακεραιότητα;"

 ΑΝGELA WΕΙSS / ΑFΡ
Freepen.gr - Οι δυτικές χώρες απέτυχαν να εξηγήσουν γιατί έχουν διαφορετικές απόψεις για την Ουκρανία και την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας, δεδομένου ότι υποστηρίζουν το Κίεβο στον αγώνα του εναντίον της Ρωσίας, αλλά υποστήριξαν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Σε ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Σέρβος ηγέτης ανέφερε πως το κράτος του σέβεται την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, και ότι πολλοί περιγράφουν τις εχθροπραξίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου ως «την πρώτη σύγκρουση σε ευρωπαϊκό έδαφος από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».

Είπε, ωστόσο, ότι η αλήθεια για την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας «είναι συνεχώς ανείπωτη».

«Ζητάμε μια σαφή απάντηση στο ερώτημα που θέτω… εδώ και χρόνια – ποια είναι η διαφορά μεταξύ της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας, η οποία παραβιάστηκε κατάφωρα», είπε ο Βούτσιτς, αναφερόμενος στο βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία το 1999.

Σύμφωνα με τον Βούτσιτς, η Σερβία  ποτέ δεν έχει [πατήσει] πόδι στο έδαφος κανενός, αλλά αυτό «δεν εμπόδισε τις 19 πλουσιότερες χώρες του ΝΑΤΟ να επιτεθούν σε μια κυρίαρχη χώρα χωρίς απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Είπε επίσης πως ενώ το ΝΑΤΟ δεσμεύτηκε να σεβαστεί την πλήρη εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας, δεν εμπόδισε πολλές δυτικές χώρες να αναγνωρίσουν μονομερώς την αποσχισθείσα επαρχία του Κοσσυφοπεδίου το 2008.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο Σέρβος πρόεδρος προειδοποίησε ότι ο κόσμος πλησιάζει πιο κοντά σε έναν παγκόσμιο πόλεμο, προσθέτοντας πως «ο ΟΗΕ έχει αποδυναμωθεί», δεδομένου ότι οι μεγάλες δυνάμεις «πρακτικά κατέστρεψαν την τάξη του ΟΗΕ τις τελευταίες δεκαετίες».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail