Πόλεμος στην Ουκρανία: Αναμένοντας ραγδαίες εξελίξεις

Freepen.gr - Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας συνέχισαν τις προσπάθειές τους να σπάσουν τις ρωσικές άμυνες σε διάφορες περιοχές της πρώτης γραμμής. Αυτές οι προσπάθειες ήταν ως επί το πλείστον ανεπιτυχείς. Δεν κατάφεραν να διευρύνουν την επίθεση στην περιοχή Ternovy Pody. Βορειοανατολικά του, στην περιοχή Andreevka, μεταφέρθηκαν τουλάχιστον 30 ουκρανικές μονάδες μηχανικού εξοπλισμού για την αποκατάσταση των διασταυρώσεων στον ποταμό Ingulets. Η μόνη επιτυχία του ουκρανικού στρατού αναφέρθηκε στις βόρειες γραμμές του μετώπου όπου κατάφεραν να πάρουν τον έλεγχο του χωριού Visokopolie, γράφει το southfront.org.

Από τις 29 Αυγούστου, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας προσπάθησαν να κλιμακώσουν την επίθεσή τους στα νότια της χώρας. Μέχρι στιγμής, το Κίεβο δεν έχει επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα επί τόπου. Σύμφωνα με διάφορες πηγές, οι απώλειες του ουκρανικού στρατού υπολογίζονται σε χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες στρατιωτικούς και εκατοντάδες κατεστραμμένα κομμάτια στρατιωτικού εξοπλισμού.

Η απόφαση του Κιέβου να εξαπολύσει επίθεση σε αυτόν τον τομέα του μετώπου εγείρει πολλά ερωτήματα από στρατιωτική άποψη, αλλά έχει μια ορισμένη πολιτική σκοπιμότητα.

Πρώτον, την παραμονή του επερχόμενου χειμώνα, το καθεστώς του Κιέβου χρειάζεται δραματικά περισσότερη οικονομική βοήθεια από τη Δύση. Η επιδεικτική στρατιωτική δραστηριότητα στο νότο της χώρας δεν είναι παρά μια δικαιολογία για την ανάγκη να συνεχιστεί η υποστήριξη της Ουκρανίας από την οικονομικά αποδυναμωμένη Δύση.


Δεύτερον, το Κίεβο επιδιώκει να αποτρέψει τα δημοψηφίσματα στις περιφέρειες Kherson και Zaporozhye που σκοπεύουν να γίνουν μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Οι τοπικές αρχές δήλωσαν σχεδόν πλήρη ετοιμότητά τους να πραγματοποιήσουν ψηφοφορίες στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Το Κίεβο έχει εκπληρώσει και τα δύο αυτά καθήκοντα.

Για παράδειγμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υπογράψει συμφωνία για την παροχή επιπλέον 500 εκατομμυρίων ευρώ στο καθεστώς του Κιέβου.

Στις επιθετικές του επιχειρήσεις, το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας χρησιμοποίησε τις πιο έτοιμες για μάχη μονάδες του, οι οποίες ρίχτηκαν σε επιθέσεις ξανά και ξανά, παρά τις πολυάριθμες απώλειες. Για να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, το Κίεβο χρειάζεται τουλάχιστον 8.000 επιπλέον εκπαιδευμένους και με καλά κίνητρα στρατιώτες που θα αναπτυχθούν στις νότιες γραμμές του μετώπου. Στην παρούσα κατάσταση, αυτές οι δυνάμεις μπορούν να ληφθούν μόνο από τις τάξεις του ξένου στρατιωτικού προσωπικού.

Με τη σειρά της, η ρωσική πλευρά, πραγματοποιώντας επιτυχημένες αμυντικές ενέργειες, συγκεντρώνει νέες δυνάμεις στο επιχειρησιακό βάθος της άμυνας. Τις τελευταίες ημέρες, εκατοντάδες μονάδες βαρέος στρατιωτικού εξοπλισμού έχουν εντοπιστεί καθ' οδόν προς την περιοχή Χερσώνα να κινούνται μέσω της Κριμαίας.

Ταυτόχρονα, στις 6 Σεπτεμβρίου, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν άλλη μια μεγάλης κλίμακας επιθετική επιχείρηση κοντά στο Balakleya, στην περιοχή Χάρκοβο, στα ανατολικά της χώρας με στόχο να περικυκλώσουν την ομάδα των Ρώσων Izyum. Σημαντική συγκέντρωση ουκρανικών στρατευμάτων στην περιοχή αυτή αναφέρθηκε προ ημερών.

Τις επόμενες ώρες θα γίνει σαφές εάν η ρωσική διοίκηση χρησιμοποίησε τις διαθέσιμες πληροφορίες ή αν προκάλεσε έκπληξη στη Μόσχα. Η επίθεση ξεκίνησε την ημέρα που ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν και ο υπουργός Άμυνας Σόιγκου βρίσκονταν στη ρωσική Άπω Ανατολή, όπου είχαν ξεκινήσει οι στρατιωτικές ασκήσεις Βοστόκ 2022.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail